Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2399.8
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61686.18$

GEBELİK (HAMİLELİK) DEPRESYONU (2)

10 Ocak 2017, Salı 07:21

Doğum Sonrası Depresyon (Post Partum Depresyon)  Belirtileri:Doğum sonrası depresyonda diğer tür depresyonlarda olan belirtilerin yanı sıra bu depresyona özgü belirtiler de görülmektedir. Depresif durum, normal sayılan bir hüzünlülük halinden, psikotik depresyona kadar giden bir gelişim gösterebilir ve belirtileri doğumu takip eden bir yıl içinde, herhangi bir zaman diliminde ortaya çıkabilir.

Doğum sonrası depresif durumda görülen belirtiler, genel depresyon belirtilerinden farklı olmamakla beraber bireydeki depresif durumunun şiddetini veya varlığını tanımlayan ölçeklerle ifade edilen, alışılmadık, ancak patolojik olmayan üzüntü/keder duyguları ve depresif semptomları (ağlama, değersizlik, umutsuzluk, karamsarlık, sosyal izolasyon, cinsel istekte azalma, dikkat zayıflığı, kararsızlık, intihar düşünceleri, iştahta azalma ya da artma ve buna bağlı kilo değişiklikleri, uyku düzeninde değişiklikler gibi) içerir.

Annenin ne  kendisiyle ne de bebekle ilgilenemediğini düşünmesi, özellikle de sabahın ilk saatlerinde enerjinin dibe vurduğunu hissetmesi, devamlı ağlamaklı halde dolaşma, suçluluk veya yetersizlik duygusu yaşama, dikkati bir konuya odaklama konusunda güçlük yaşama, en ufak olayların bile kişiyi  oldukça sinirlendirmesi, bebeğe ve/veya kendine  zarar vermeye yönelik düşünceler yaşama, geceleri uyuyamama ve/veya gün boyu uyumak  isteme, iştahsızlık ya da aşırı miktarlarda yemek yeme, eve kapanma ve insanlardan uzaklaşma isteği, öz bakıma (üstüne başına vb.) dikkat edememe, cinsel isteksizlik yaşama.

Doğum Sonrası Depresyon (Post Partum Depresyon)  Nedenleri Nelerdir?

Evlilik sorunları, beklenmedik yaşamsal olaylar, planlanmamış gebelikler, daha önceki gebeliklerde depresyon geçirilmiş olması, yüksek riskli bir gebelik yaşamış olması, kayıpla sonlanan gebelik ve doğum deneyimleri, bebeğin bakımı ile ilgili duyulan kaygılar, kadının ya da eşinin işsiz kalması, sosyal desteğin yetersiz olması, daha önce yaşanmış olan travmalar.

Lohusalık Hüznü (PostpartumBlues):Postpartum hüznü, yeni  doğum yapmış annelerin yüzde 50-70‘nde görülen normal sınırda olan bir üzüntü, karamsarlık, mutsuzluk, zihin bulanıklığı, yorgunluk ve bitkinlik veya endişe hali, kolay ve sık ağlama, en yakınlarına sıkıca bağımlılık tablosu şeklinde ortaya çıkar. Bu durum genellikle en fazla on gün sürer ve belirtiler kendiliğinden yakınların sosyal desteği ve ilgisiyle kaybolur. 

Lohusalık hüznüne sebepleri arasında; regl öncesi gerginliğini şiddetli yaşamak, istemeyen gebelik, kadında doğumla birlikte ani gelişen hormonal değişiklikler, doğum süreciyle ve bebekle ilgili endişeler ve annelik rolünün kadına getirdiği sorumlulukların farkındalığı gibi unsurlar sayılabilir. Tedavi:Kullanılan tüm ilaçlar anne sütüne geçtiği için çok mecbur kalınmadıkça emziren annelere hekimler tarafından ilaç tavsiye edilmez ve verilmez. Ancak gerekli olduğu takdirde, anne sütüne geçtiği halde bebekte ciddi yan etkilere neden olmayan bazı antidepresan ilaçlar kullanılabilmektedir.

Aynı zamanda bebeği korumak adına doğum sonrası depresyonun tedavisiz bırakılması, annenin durumunu iyice kötüleştirerek bebeği de tehlikeye atacaktır. Doğum sonrası depresyon annenin bebeğe iyi bakmasına engel olur hatta anne bazen bebeğe bakamayacak duruma gelir. 

Tedavide öncelikle ilaçsız yöntemler tercih edilir. Psikoterapi bu sorunun üstesinden gelinmesinde çok önemli bir role sahiptir. Annenin yaşadığı depresif hal güncel ve/veya geçmiş stres yükleri ile ilgili olduğundan bunların çözümlenmesi son derece önemlidir. 

Şiddetli yaşanan depresyonlarda, özellikle intihar riski söz konusu ise, anneyi hastaneye yatırmak gerekebilmektedir. 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.