Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2389.9
  • BIST
    10231.95
  • BTC
    59094.94$

FİYATLAR: SALDIM ÇAYIRA 

23 Ekim 2023, Pazartesi 00:00
Yiyecek-İçecek sektöründe menü:  Gidilen mekanda arz edilen yiyecek ve içecek çeşitlerinin, açıklama ve fiyatlarıyla birlikte konuklarına karar vermede rehberlik eden seçenek listesine verilen ad.
Menü önemli.
Aslında faydalı bir uygulama.
Hizmet veren ve hizmet alan tarafların işini kolaylaştırıyor.
Bu sebeple gerekli olduğu kesin.
E, birazda havalı.
“Menü lütfen”
“Menü alabilir miyim?
Bir aralar böyleydi,  gidilen mekanda  istenilirdi.
Şimdilerde öyle değil artık.
Gidilen sınıf mekanlarda siz oturmaya çalışırken, menü sizden önce masanın üstüne çıkıp oturmaya başladı. Ayrıca çok da aceleci. “Bir an önce ye-iç-hesabı öde git” gibilerinden.
Menü kabalaşmaya başladı.
Menü sınıf atladı.
Sınıf atlarken de ucunu iyiden iyiye sivriltti, piyasaların fiyat belirleme keyfiliğine uygun olarak.
Bu olayda, zurnanın zırt dediği kısım, bu kısım.
Yani fiyatlar.
Yersen!
Fiyatlar, saldım çayıra. Günümüzde farklı  sektörlerde olduğu gibi yiyecek-içecek söktürende de.
Pastane ve kafelerde yiyecek-içecek fiyatlar neye göre belirleniyor?
Fiyatlar belirlenirken, neye dikkat ediliyor?
Bu işin ölçüsü var mı, varsa ne?
Menüde yer alan fiyatlar herhangi bir ölçü olmadığını gösteriyor.
Sırf marka mekanlarda değil, menülü tüm mekanlardaki fiyatlar ölçüsüz ve ayarsız.
Denetleyen yok nasıl olsa.
Lokanta ve restoranlarda da aynı durum söz konusu.
Menüde yer alan fiyatlar neye göre belirleniyor?
80-140 lira arasında değişiklik gösteren etli ekmeğin fiyatı her şeyden önce nasıl oluyor da, bu kadar farklı olabiliyor?
Daha bir yığın örnek var, yeme-içme sektöründe fiyat ayarsızlıklarını ortaya koyan.
Tüketicileri Koruma Kanunu, ilgili yönetmelik, Meslek Odaları “Yok hükmünde.”
Denetimde yok.
Siz hiç fiyat denetimi, yanı sıra kalite denetimi yapan kolluk kuvvetti gördünüz mü hiç gittiğiniz bir mekanda?
Fiyatlar yüksek.
Yüksek olduğu gibi, nitelik değerleri bir birine yakın mekanlarda  farklı fiyat uygulamaları da söz konusu.
Menüden bahsederken, adisyondan da bahsetmek lazım.
Adisyon!
Aslında o bir hesap pusulası.
Yiyecek-İçecek sektöründe, menü kadar değerli olan bir pusula.
Yenildi, içildi.
Adisyona göre, ödeme yapacaksınız.
“Hesap lütfen”
“Hesabı alabilir miyim?”
Çok naziksiniz.
Hesabı aldınız, ödediniz.
Menü fiyatları ile kasa fiyatları farklı olabiliyor(muş) farklı mekanlarda.
Son yıllarda marketlerde görülen etiket- kasa arasındaki fiyat farkının yiyecek-içecek sektöründe, menü-kasa fiyatlarına sıçramaya başladığı iddia edilmekte.
Bu durumda bakmak lazım menü, adisyon ve kasa fişleri arasında tutarsızlık olup, olmadığına.
Tüketici haklarını koruyan yok.
Denetim yok.
İlgili-yetkili kamu teşkilatları kayıp.
Yersen!
Piyasalarda değerlendirmeler, fiyatlar, saldım çayıra.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.