Konya
07 Mayıs, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2409.5
  • BIST
    10267.09
  • BTC
    63191.93$

Fiyatlar nasıl düşer?

11 Şubat 2022, Cuma 08:30

“Dün marketteki kasiyere dedim ki, “dolar düştü fakat ayçiçeği yağında fiyat yükseltmeye devam ediyorsunuz neden? Bahaneniz dolardı önceden şimdi ne merak ediyorum”

Kasiyer net bir dille “Asgari ücret yükseldi. Onun için fiyatlar yükseliyor. Vatandaşın parası var. Ne öldüreceğiz, ne de süründüreceğiz. Gelip gidecekler”

Şimdi: Kırmızı et üreticisine sordum fiyatlar nasıl?  zararına satıyoruz. Yumurta üreticisine sordum: Zararına satıyoruz. Markete sordum yumurta neden yüksek üretici de yüksek. Kasap yine ona keza üreticide yüksek. O kazanmıyor, bu kazanmıyor peki kim kazanıyor?

Kimse kazanmıyorsa bir sıkıntı var. Kazandıkları halde kazanmıyoruz diyorlarsa da bir sıkıntı var. Arada birileri para mı kazanıyor diye sormak gerekir.

Peki dolar bahanesi olmayan ve halen fiyatları yükselten bu marketlere bir uygulama yapılacak mı? Bilmiyoruz! Göstermelik olarak bir ceza yazılabilir belki. O iki markete el koysa hükümet sayıları oldukça yüksek olan. Üreticiye de dese ben peşin alacağım. Sadece bana sat sende kazan.

Her mahallede olan bu marketler kazanç koymasa ve aldığı fiyata satış yapsa olmaz mı?

Yada kooperatif olarak her il de her ilçeye nüfusa göre birer ikişer araç gönderse de yağ, çay, şeker gibi temel gıda maddelerini satsa olmaz mı?

O zincir marketlere de en ufak sıkıntılarında 1 milyar lira ceza yazsa. Her mağaza için yazsa. On gün yazsa yada 50 gün yazsa vatandaş da biraz bilinçli olup o marketlere gitmese fiyatları düşürmezler mi?

Yola gelmezler mi?

Yolsuz mu kalırlar hayır fakat en azından çok para kazanmazlar. Cezaların yanında çok para kazandıkları için vergilerini yüzde 70’e mi çıkarsak. Kazandıklarının yüzde 70’ini vergi olarak ödeseler. Onlardan gelen vergi ve cezalardan sayıları 100 bini bulan bir market zinciri mi açsak.

Ben hükümet olsam olamam da olsam bunlardan birini yaparım. Ürettiririm çiftçiye derim ki, üret bana sat. Kooperatifler gibi. Parasını da peşin öderim. Üreticiye güven veririm para kazandırırım. Gelecek kaygısı yaşatmam. Tüketiciye de derim ki, tek fiyat yağ 55 lira. şeker 5 lira. buradan alın.

Sağlıcakla kalın!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.