Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.36
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2393.8
  • BIST
    10270.43
  • BTC
    59243.3$

FAY HATTI

20 Şubat 2023, Pazartesi 00:19

Türkiye’de deprem riski altındaki şehirler arasında Konya’da bulunuyor.

Geçen hafta Perşembe gecesi şehir merkezinde meydana gelen 3.0’lık deprem ve önceki yıllarda yaşanan, 5.0’ı geçmeyen depremler Konya’nın deprem gerçeğini doğrular nitelikte.

MTA ve AFAD tarafından hazırlanan deprem haritaları Türkiye’de bulunan aktif fay hatlarını gösteriyor. Konya bahsi geçen haritada deprem konusunda en güvenli şehirlerden birisi olarak görülmekle  birlikte, fay hattı üzerinde bulunan şehirler arasında da gösteriliyor.

Öte yandan Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yaşar Eren’de, yaptığı açıklama ile Konya’nın aktif fay hattı üzerinde bulunduğunu teyit etmiş oldu.

Konya ne kadar deprem riski altında?

Sorunun cevabını almak için Prof.Dr. Yaşar Eren’in açıklamalarına bakmak yeterli olacak.

Hocanın konuyla ilgili açıklamaları şu şekilde  “Konya’nın yıkıcı depremler için en az riskli bir yer olması, burada deprem  olmayacağı anlamına gelmez. Yapılan tüm binalar depreme dayanıklı olmalı. Acilen tüm binalar kontrol edilmeli.”

Konya’da bulunan aktif fay hatlarının oluşturabileceği en büyük sarsıntıya da dikkat çeken Prof.Dr.Yaşar Eren’in yetkilileri uyarı niteliğindeki açıklamaları şu şekilde. .“Bu fay zonu (Konya Fay zonu) yerleşim yerinin hemen batısında 500 Evler ile Dikmeli arasından geçmekte. Bu fay hattı tek bir faydan değil, bir birine paralel olarak yönlenmiş değişik uzunluklardaki bölümlerden oluşmaktadır. Konya il merkezinin bulunduğu kesimde de tarihsel dönemde yıkıcı bir deprem kaydedilmemiştir. Ancak yörenin tektonik özellikleri, şehrin bundan sonraki yapılanmasında, oluşma ihtimali az da olsa 6-6,5 büyüklüğündeki bir depremin göz önünde bulundurulmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır.”

MTA ve AFAD tarafından hazırlanan Türkiye’de deprem riski taşıyan şehirler haritasında olduğu gibi Prof.Dr. Yaşara Eren’in açıklamalarından da, Konya’nın deprem riski düşük şehirler arasında olduğunu görüyorsunuz.  Ayrıca şehrin tarihsel sürecinde de büyük yıkımlara yol açan bir deprem görülmüyor. Görülmüyor ama bu görülmeyecek anlamına da gelmiyor.

Rahatlatalım, deprem korkusu ile yaşayan halkı.

Konya, Türkiye’de bulunan iller arasında 4. Derecede deprem kuşağı altında olan illerden birisi olup, en güvenli şehirler arasında yer alıyor. Gene de şehri yönetenlerin ve şehir halkının dikkatli olması lazım. Testi kırılmadan gereken tedbirler alınmalı. Gevşek davranılmamalı. Doğanın garantisi yok.

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.