Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.65
  • ALTIN
    2398.8
  • BIST
    10247.26
  • BTC
    61196.95$

ERKEN DOĞUM (1)

22 Mayıs 2018, Salı 07:55

Erken Doğum ve Sebepleri:   

Erken doğum günü dolmadan doğumun gerçekleşmesi, erken doğum tehdidi ise günü dolmadan doğum ağrılarının başlaması durumudur. Doğumun miad dediğimiz süresi 40 haftadır.37.haftasından önce doğum eyleminin başlaması erken doğum olarak tarif edilir. Görülme oranı ortalama dur. On gebeden biri erken doğurmaktadır.

Doğum eylemini erken başlatan çok sayıda etken vardır.  Çoğul gebelikler, önceki gebeliğinde ya da gebeliklerinde erken doğumun olması, Uterus dediğimiz çocuğun içinde bulunduğu rahimde yapısal anomalilerin olması, rahim ağzındaki kısalık polihidramniyos (bebeğin sıvısının normalden fazla olması) belli başlı erken doğum sebepleridir.

Genital sistem enfeksiyonları (özellikle B grubu streptokoklarla meydana gelen enfeksiyonlar, bakteryel vajinozis ve trikomonaslara bağlı vajinit, klamidyalar, anaerob bakteriler, ureoplasma ve mikoplazmalarla oluşan enfeksiyonlar ) ve üriner sistem (idrar yolları) enfeksiyonları erken doğum eylemini başlatabilir.

Ateşli hastalıklar, plasenta dediğimiz çocuğun eşinin önde olması (plasenta previa )ya da çocuğun eşinin erken ayrılması olan plasenta dekolmanı durumlarında, Suların miad dolmadan erken gelmesi, yani erken membran rüptürü (EMR) de doğum eylemini başlatan diğer bir etkendir. Suların gelmesiyle açığa çıkan bazı maddeler ve olaya eklenen enfeksiyon erken doğum eylemini tetikler.

Anne adayının beslenmesinin yetersiz olması, sosyoekonomik seviyesinin düşük olması, yaşanılan coğrafi bölgenin özellikleri, anne adayında ciddi anemi (kansızlık), sigara kullanımı gibi etkenler de doğum eylemini başlatmada etkili olabilmektedir.

Rahim ağzında doğuştan var olan bozukluklar, ya da rahim ağzına uygulanan cerrahi bir müdahale sonucu (konizasyon, LEEP gibi) ortaya çıkan rahim ağzı yetersizliği olan anne adaylarında risk artmıştır.

Mevcut gebeliği çoğul olan anne adaylarında, polihidramniyos (bebeğin sıvısının fazla olması) tanısı konmuş olan anne adaylarında risk artmıştır.

Mevcut gebelik esnasında karın ameliyatı (apandisit, ya da over kisti ameliyatı gibi) geçirmiş olan, rahim miyomları olan (özellikle çok sayıda miyomu olan, gebelik esnasında miyomları büyüme gösteren ya da baştan beri büyük miyomları olan) anne adaylarında erken doğum riski artmıştır.

Bu temel risk faktörleri dışında birinci trimester sonrası ortaya çıkan kanaması olan, ağır işlerde çalışan (ağır kaldırılması gereken işler, çok uzun yürüyüş gerektiren işler), sigara içen (özellikle günde 10 adet ya da daha fazla içen) anne adaylarında risk artmıştır.

Kısa sürede aşırı kilo kaybı, ateşli hastalık geçirilmesi, ileri derecede fiziksel ya da ruhsal stres (yorgunluk), gebe kalındığında 18 yaş altında ya da 35 yaş üstünde olmak, gebe kalınan dönemde vücut ağırlığının 50 kilogramdan düşük, boyun 150 cm'den kısa olması, anemi (kansızlık: hematokrit<34>

Hepsi aynı derecede erken doğum sebebi değildir.uterus yapısal anomalilerinde ortalama 3 hastadan birinde erken doğum görülürken 2 defa erken doğum yapan hastaların yarısında erken doğum olmaktadır.Çoğul gebeliklerin hemen hepsi erken doğmaktadir. İkiz gebelikler  normal zamanından 1 ay önce  üçüz gebelikler beklenen zamanında 7 hafta önce doğmaktadır.

Tüm bu çok sayıdaki bilinen sebeplere rağmen erken doğumun yarısının sebeb belli değildir. Yani yukarda sayılan hiçbir sebeb yoktur.Bu yüzden her gebe erken doğum riski taşıyabilir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.