Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    34.85
  • ALTIN
    2381.9
  • BIST
    10234.52
  • BTC
    61598.94$

ERDOĞAN’IN AVANTAJI

17 Mayıs 2023, Çarşamba 00:00

2018’de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sayın Erdoğan aldığı yüzde 52.8’lik oyla Cumhurbaşkanı seçilmişti.

14 Mayıs 2023 (Pazar günü) yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de sayın Erdoğan yüzde 49.49  oranında oy aldı. Cumhurbaşkanının beş yıl öncesine göre oy oranında yüzde 3’lük bir gerilemenin olduğu görülüyor. Bu bir gerileme mi? Matematik  hesabına göre gerileme fakat  28 Mayıs’ta, günün sonunda Cumhurbaşkanı seçilecek  isim Erdoğan olacağından gerileme değil.  Önemli olan netice.

Yineleyelim.

Beş yılda sayın Erdoğan’ın oylarındaki yüzde 3’lük gerileme, sonucu etki edecek bir gerileme değil. Muhalefet partilerine 2.Tur seçimlerinde buradan ekmek çıkmaz. Seçmende bu ucuzluğa kafasını takmadığı gibi aksine sayın Erdoğan’ı daha çok güçlendirmeye çalışır.

Bu ülkede 2018-2023 zaman diliminde yapılan tartışmaları hatırlayalım.

Ak Partiye oy versin ya da vermemiş olsun herkesin rahatsızlık duyduğu en başta özel olarak Suriyeliler yoğun bir şekilde tartışıldı. Ayrıca 100 civarında ülkeden ülkemize legal olmayan yollardan akın akın gelen mülteciler tartışıldı.

Bunlar kadar önemli olan ekonomik kriz, işsizlik, yolsuzluk, yoksulluk,  hayat pahalılığı, hukuksuzluk ve seçime aylar kala 11 ilimizde meydana gelen deprem felaketinde yaşanan büyük acılar tartışıldı.

Tüm bunlar ve daha başka tartışmalar karşısında sayın Erdoğan’ın oylarındaki yüzde 3’lük gerilemenin, gerileme olduğunu ileri sürmek akla ziyan olmalı.

Muhalefet tarafından yıllardır pompalanan olumsuz havanın önemli bir sonuç yaratmadığı görüldü nitekim seçim sadıklarında.

Seçmen bir lafa baktı, bir de lafı söylene baktı anlaşılan.

Gene bu ülkede muhalefetin öteden beri insanlara güven vermeği ve siyaset üretemediği de bilinmekte.  Hükümetin uygulamaları karşısında avantajlı girdikleri son seçimlerde bu görüldü. Ak Partiyi Ak Parti ve vaz geçilmez yapan politikalar karşısında siyaset üretemedi onlarca parti.

14 Mayıs’a avantajlı girdiler, 28 Mayıs’a ise avantajsız gidecekleri söylenebilir.

Öte yandan seçimlerden önce bir başka avantaj olarak gördükleri ideolojik ve mezhepsel angajmanları da sayın Erdoğan karşısında muhalefet partilerine bekledikleri avantajları sağlayamadı.

Seçimlerin kaybedenleri birkaç gündür bir yandan sayın Erdoğan’ın oylarındaki yüzde 3’lük gerilemeden söz ederken, bir yandan  seçim sonuçlarına bakarak “Niye böyle oldu?” demeye başladılar. Seçimlerden önce aday belirleme süreçlerinde konuşulması gerekenler, seçimlerden sonra konuşuluyor. Bu konuları 28 Mayıs’tan sonra daha da çok konuşacaklar. Bol vakitleri olacak.

Gelelim sayın Cumhurbaşkanı’nın rakipleri karşısındaki avantajlarına.

Her seçim döneminde olduğu gibi son seçimlerde de avantajı, kararlı ve kazanacağından emin olmasıydı. Seçmenlerinin kendisine sonsuz güvenmesiydi.  Şartlar ne olursa olsun vaz geçmeyen inanmış kitlesiydi.

Sonuçta seçmen savrulmayan, ne yapacağını bilen kararlı ve güçlü liderden yana oyunu kullandı.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.