Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.36
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2393.8
  • BIST
    10270.43
  • BTC
    59243.3$

EN VAHŞİ TARIM MISIR

04 Ekim 2023, Çarşamba 00:01
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider açılışına katıldığı bir tarım fuarında, Konya’da mısır üretiminin durdurulmasını gerektiğini söyledi.
Bir sorunun çözümünde söylenemeyenleri söyleyebilmek önemli . Bu bakımdan bakan yardımcısının bahsi geçen sözleri dikkate alınmalı.
Mısır üretimi son birkaç yıldır getirisinin çok üstünde insan sağlığı ve doğa açısından büyük tehditler oluşturmaya başladı.
Bakalım kısaca.
Mısır üretiminde her şeyden önce tüm tarım ürünleri üretiminin toplamına yakın su kullanılmakta.
Mısır tarımı yaygınlaşmadan önce pancar en çok su tüketen tarım ürünüydü. Yel altı suları da ilk defa o yıllarda çekilmeye başlamıştı. Önceleri çok yerde 50-60 metreden su alınabilirken, bir müddet sonra gene çok yerde 100-120 metreden ancak su alınabiliyordu. Yerin altındaki bu gelişme çok ciddi bir sinyaldi lakin dikkate alan olmadı.
TEMA Vakfı başta olmak üzere benzeri kuruluşlar aşırı su tüketen pancar ekiminin sınırlanması, onun yerine  de daha az su tüketen alternatif ürünlerin ekilmesi önerisinde bulunmuşlardı. Bu çabalarda dikkate alınmadı. Tarımda su tüketimi hoyratça sürdürüldü, mısır ekimiyle birlikte.
Yer altı sularının günün birinde dibe vuracağı düşünülmedi.
Mısır üretimini öngörüsüz ve plansız bir şekilde teşvik edenler popülist zihniyetleri bugün yer altı sularını bitme noktasına getirdi.
Yer altı suları tükenirken obrukların sayısı da artmaya başladı ayrıca.
Pancar üretimi kota artırarak sürdürüldü, doğa ve bilime inat.
Mısır üretimi teşvik edildi, propagandalar eşliğinde doğa ve bilime inat.
Pancara bir ekim döneminde 6-8 defa su verilmekte.
Mısıra bir ekim döneminde 8-12 defa su verilmekte.
Konya Ovası’nda mısır ekiminin durdurulması gerekiyor mu, gerekiyor olmalı. Bu olmuyorsa pancarda olduğu gibi kota belirlenmeli hiç değilse. Ya da çiftçi başına belli bir ekim alanı belirlenmeli ve Ziraat Odaları bu işin takibiyle görevlendirilmeli.
Mısır yer altındaki suları hortumlamaya doymuyor.
Su tükeniyor, tükenen suyla birlikte toprak çözüyor.
Konya Ovası iki büyük tehlikenin arasında kaldı.
Son yıllarda 1000’e yakın obruk oluştu.
Her gün yeni obruklarda oluşuyor.
Obrukların oluşmasının en büyük sebebi daha çok mısır tarımının sebep olduğu vahşi sulama. Pancar tarımı da bu olayın önemli bir tarafı.
Vahşi sulamanın önüne geçilmediği takdirde oluşan obrukların zamanın birinde köyleri hatta şehrin bazı bölgelerini içine çekip almayacağının bir garantisi var mı?
Obruklarda bir doğa olayı, deprem gibi.
Bin civarında obruk ve oluşması kuvvetle muhtemel  binlerce obruk, büyük felaketin sinyalleri olarak ne zaman görülecek?
Sonuç itibarıyla Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider’in Konya’da mısır üretiminin durdurulması gerektiğine dair sözleri ciddi bir uyarıdır. Mutlaka dikkate alınmalıdır.
MISIR ÜRETİMİNE BAKALIM
Türkiye’de yılda 6 milyon 750 bin dekar alanda mısır üretilirken, bu üretimin 1 milyon 750 bin dekarı Konya Ovası’nda gerçekleşiyor.
Konya Türkiye’de mısır üretiminde yüzde 30’luk payı ile ilk sırada bulunuyor.
Sorunun çözümünde en başta yüksek irade gerekiyor.
Doğa daha fazla katledilmemeli.
İnsan sağlığı da gelecekte risk altına alınmamalı.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.