Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.23
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2416.4
  • BIST
    10268.58
  • BTC
    62463.58$

DUYGUSAL ÇEVİKLİK

31 Mart 2022, Perşembe 08:30

  Her birimizin hedefleri, hayalini kurduğu bir yaşam vardır. .Hedeflerini gerçekleştiren başarılı insanlarda var gerçekleştiremeyenlerde var. Peki, ne oluyor da  bir kısmımız hedeflerimizi gerçekleştirip hayalini kurduğumuz bir hayatı yaşayabiliyoruz..

Pozitif düşünerek mi? Negatif duygularını bastırarak mı? Çok mu zekiler? Hayat şartları çok mu farklı? Ya daözel hayatlarında aynı zamanda ilişkilerinde, iş yerlerinde ve bir ebeveyn olarak rollerinde çok mu farklılar? Bir bakalım isterseniz..

Bu insanların başarı hikâyelerinde zekâları, yaratıcılıkları veya hayat şartlarındaki farklılıkları pek de yok aslında. Yaptıkları iş, iç dünyaları ile baş etme biçimlerinden kaynaklanmaktadır. Her insanın negatif duyguları ve düşünceleri olabilir. Bir duyguyu hissetmek, bir şeydir, onu kontrol etmek ise başka bir şey. Üzüntünün, öfkenin, suçluluk duygusu ve korkunun faydaları olduğunu belirtmekle birlikte onların hayatımızın kontrolünü ele geçirmemesi için neler yapabileceğimizi bilmeliyiz. Bizi günlük hayatımızda değişime kucak açmaya çağıran ve bunu nasıl yapabileceğimizi bize gösteren bir yol haritası“Duygusal Çevikliktir”.

Nedir o zaman “DUYGUSAL ÇEVİKLİK?”

Duygusal Çeviklik “ anın içinde yaşama, duygularla ilgili sağlıklı bir farkındalık geliştirme, bu duyguların taşıdığı mesajları deşifre etme ve onlara size faydalı olacak şekilde yanıt verme, içsel değerlerinizin ve hedeflerinizin farkında olma gibi konularını kapsar.Duygusal çeviklik gevşemekle, sakinleşmekle ve daha anlamlı bir yaşam sürmekle alakalıdır.

Bazen rahatsız edici düşünceleri ve duyguları ortadan kaldırmak için; evimizi değiştiririz, yeni arkadaşlar ediniriz, alışverişe gideriz veya sadece “olumlu düşünme ”ye karar veririz. Ama bunların hiçbiri pek bir işe yaramaz. Rahatsız edici düşünceleri ve duyguları düzeltmeye çalışmak onları takıntı haline getirmemize yol açar. Bunları kontrol etmeye çalışmak, bir sürü soruna yol açar. Bu süreç zor duygulara veya düşüncelere aldırmamakla ilgili bir şey de değildir. Bu süreç, duyguları ve düşünceleri gevşek bir şekilde tutarak onlarla cesaretle ve şefkatle yüzleşmek, sonra da hayatta büyük şeyler başarmak için onların yanından geçip gitmekle ilgilidir. Çünkü duygusal açıdan çevik insanlar dinamik olur. Zorluklar ile baş etmede esneklik gösterirler. Stres ve engellere katlanabilir, hem de bunu yaparken hayatın her zaman kolay olmadığını anlarlar. Ama yine de en fazla önem verdikleri değerlerine uygun davranmaya, büyük hedeflerinin peşinde koşmaya devam ederler. Temel değerlere kucak açma, daha kararlı olma ve kendini anlamlı bir değişime hazırdırlar.

O halde duygusal çevikliğe sahip olan insanların diğerlerinden daha başarılı ve mutlu olmalarının sırrı, olumsuz duygu ve düşünceleri göz ardı etmemeleri, gizlemeye çalışmamaları, aksine onlarla cesurca yüzleşerek onları kabullenmeleri ve onlardan ders çıkarmalarında yatıyor.

İnsanlar ancak bu yüzleşmenin ardından kendi değerlerine uygun davranmaya ve iyi alışkanlıklar edinmeye başladıklarında başarıya ve esenliğe kavuşuyorlar.

 “Mutluluk dolu bir hayatın yapı taşlarından biri de kendini tanımaktır.Kendini tanımak düşüncelerinizle, duygularınızla ve davranışlarınızla merakla yüzleşmek anlamına gelir. Bu düşünce ve duyguların bir kısmı o an için geçerli ve uygundur. Bu düşünce ve duygular doğru olsalar da kim olduğumuzun bir parçasıdırlar ve onlarla birlikte çalışıp ilerlemeyi öğrenebiliriz.

Düşünceleriniz ve duygularınızla yüzleştikten sonraki hareket, onlarla aramıza mesafe koyup hepsini oldukları gibi, yani sadece düşünceler ve duygular olarak görmektir.Zor bir şey denerken tökezleyebilirsiniz. Bu normaldir. Duygusal çevikliğin hedefi, mücadele ve gelişim hissini ömür boyu canlı ve iyi tutmaktır.
            Aynı şekilde acımız, ilişki sorunlarımız ve diğer hayat zorlukları neredeyse hiçbir zaman aynı otomatik biçimde düşünerek çözülmez. Duygusal açıdan çevik olmak, dünyaya şu anda olduğu haliyle tepki vermeyi içerir.

Siz de kendinizden şüpheye düşüyor, aksilikler yüzünden bocalayıp tekrar ayağa kalkamıyor, olumsuz duygularınızı takıntı haline getirip yaşam enerjinizi yitiriyor ya da tam tersine onları gizleyip yüzünüzde yapmacık bir maskeyle geziyorsanız, Duygusal Çeviklik bu kısır döngü kafesinden çıkış anahtarınız!

Duygusal Çeviklik’le zincirlerinizi kırın, potansiyelinizin farkına varın, duygularınızla ve benliğinizle barışın, temel değerlerinize uygun davranın.

Hoşçakalın..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.