Konya
08 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.70
  • ALTIN
    2399.5
  • BIST
    10236.62
  • BTC
    61929.91$

DÖNÜŞMEK Mİ DÖVÜŞMEK Mİ BİZİMKİSİ

25 Kasım 2017, Cumartesi 16:04

Konya geniş bir yüz ölçümüne sahip. Ama bazı şeylere sahip olmak yetmiyor. Bunu etrafımıza bakınca net bir şekilde görüyoruz. Yaşadığımız mahalleden de aynı sonucu görebiliriz ,yüksek plazaların tepelerinden de. Müthiş bir dönüşüm içindeyiz. Bu dönüşüm iyi mi kötü mü ben pek karar veremiyorum. Dönüşüyor muyuz yoksa dövüşüyor muyuz pek belli değil. Bu dönüşüme kentsel dönüşüm diyorlar. Yani Konya kente dönüşüyor… Ama bu kente dönüşüm olayı beton yığınlarıyla oluyor. Şimdi Konya kent olabilmek için sağlı sollu yıkımlara maruz kalacak, ardından altlı üstlü kat kat binalara zemin oluşturacak ve Konya bu işlemler bitince layıkıyla KENT olmuş olacak.

Evet eski, karmaşık, gerçekten kötü görüntüsü olan yerleşim yerlerimiz var. Yıkımına da karşı değiliz. Ama yıkımdan sonra dikilen o koca koca binalar endişelendiriyor beni. Yıkılan yerler illa çok çok katlı binalarla mı doldurulmalı. Yetmiyor mu koskoca Konya geniş geniş, ferah ferah yerleşmeye. Şart mı kat kat binaların pencere ve balkonlarından iki üç adımlık çim kaldırımları seyretmek. Zorunlu mu çocukları bir karış çakılla doldurulmuş parklar da eylemek.

Ya dilden dile doladığımız komşuluk hikayeleri. Yerini dilin arsız akıl almaz bir hale gelerek her çıt sesin de ağız içinde ayarsızca kıvranarak bir zehir misali karşısında ki insana kötü sözleri akıtmaya mı bırakmalı.

Bence dönüşüm bizi dövüştürüyor. Dönüşüm bizi kötüleştiriyor, saygısızlaştırıyor. Dönüşüm bizi alt üst ediyor. Altta kalanlar mağdur üstte kalanlar umursamaz bir hal alıyor.

Oysa dönüşmek kötü değil dönüşümü kötü inşa etmek yanlış. Dönüşüm de üst üste yığılmadan yan yana ferah ferah ilerlesek belki de gerçekten kentleşmiş oluruz. Merkezi tek bir nokta olarak görüp tüm hizmetleri ora da sunmak yerine  Konya’yı baz alarak hizmetleri  her noktasın da faaliyete geçirsek, merkez odaklı kat kat binalar yerine hizmet odaklı refah için de huzurla buluruz kendimizi.

Konya’nın devasa yüz ölçümünü, dönüşüp dövüşmek için değil de dönüşüp genişlemek için kullanmalıyız. Refahı, huzuru, insanlığı dönüşürken her bir noktaya geniş geniş yaymalıyız.

NOT: Paylaşılmasını dile gelmesini istediğiniz her konuda bizlere ulaşabilirsiniz.

Tel: 0332 321 87 70-71  

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.