Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.65
  • ALTIN
    2394.1
  • BIST
    10239.55
  • BTC
    61207.6$

DETOX NEDİR?

18 Ekim 2023, Çarşamba 00:03
Son birkaç yılın moda kelimesi halin gelen Detox organlar ve hatta hücreler üzerinde birikmiş olan (toxin) yabancı maddelerin bir yolla dışarı atılmasına denir.
Normalde yaradılıştan vücutta doğal detox işlemleri olmaktadır.
Vücudun doğal detox yolları vardır.
  1. İdrarla (böbrek ve mesane) yolları ile atılan
  2. Sindirim sistemi ile (dışkılama)
  3. Ter yolu ile atılma (deri)
  4. Göz yaşı ile
  5. Nefesle ( CO2)
  6. Burundan sümük ile
  7. Ağızdan kusma yolu ile
Bunlar doğal DETOX yollarıdır.
Burada anlatmak istediğim hücrelerin oluşturduğu organların bu toxinlerden nasıl (detox) arındırılacağıdır.
  • Her organ hücrelerine etkili olan bitkiler vardır. Bu bitkileri kullanarak organlar özel temizlenebilir.
  • Detox kişiye ve hastalığa özel yapılmalıdır.
  • Detoxda kullanılan sebzeler ve meyveler bir kişi için faydalı olurken diğeri için
Zararlı olabilir. Bu da bağırsak florasının ne kadar önemli olduğunu gösterir. Detox bilerek yapılmalıdır.
DETOX SÜRESİNCE
  • Hücrelerimiz olması gereken yeterli besinleri almalı(VİTAMİNLER,MİNERALLER,AMİNOASİTLER,YAĞ ASİTLERİ,KARBONHİDRATLAR vs.)
  • Detox aç kalmak olarak algılanmamalı.
  • SON GÜNLERDE SU DETOXU YAPILMAKTA. VÜCUT TOXİNLERDEN TEMİZLENİRKEN BU DÖNEMDE HÜCRELERİ AÇ BIRAKMAK DOĞRU DEĞİLDİR. (KAŞ YAPARKEN GÖZ ÇIKARMAK ANLAMINA GELİR.)
Şimdi genel olarak Detoxu anlatacak olursak;
Detox amacı vücudu alkali besinlerle beslemek.
  • Vücudu alkali pH ya çevirmek
  • Sindirimi en az enerji ile çalıştırmak en az atık üretmek
  • Kanı ve dokuları toxinlerden arındırmak
  • Asidik atıkların kandan ve dokulardan atılmasını sağlamak
Kan ve Doku Kirliliğinde (Vücut Asidik İse)
  • Beden ağrıları
  • Baş ağrıları
  • Kronik eklem iltihabı
  • Karında şişlik ve dolgunluk
  • Kabızlık
  • Sinir gerginliği
  • Karaciğer tıkanması vs. bir çok semptom oluşur.
Detox da Kullanılan 2 Temel Besin Vardır:
  1. Taze ve doğal meyveler
  2. Taze ve doğal sebzeler
  • Meyvelerin TEMİZLEME VE ARINDIRMA özellikleri vardır. Sebzelerin TAMİR EDİCİ VE İYİLEŞTİRİCİ özellikleri vardır.
Ortak Özellikleri:
  • Alkaliktirler
  • Az atık üretirler
  • Sindirilmeleri için fazla enzim ve enerji gerektirmez.
  • Beraber kullandıklarında bedeni temizler ve yenilemek için besinleri (vitamin, mineral, enzim) sağlarlar.
Detoxda ana bileşen SEBZELER.
Detoxda Sebzeler Beş Şekilde Hazırlanırlar;
  1. Sebze çorbası (kaynatılarak).
  2. Buharda pişirilerek.
  3. Buğulama yapılarak.
  4. Tavada kavrularak, karıştırılarak.
  5. Suyu sıkılarak.
Detoxda çiğ sebze salataları önerilmez.
 
DETOXDA:  KEREVİZ, MARUL, HAVUÇ yüksek oranda selüloz içerdiği için duvarları serttir. Emilmesi ve sindirimi zordur. Fazla enerji ve zaman ister.
  1. SEBZE ÇORBASI
Sindirim sistemi zayıf mide ülseri olanlarda iyi bir beslenmedir. Pişirmede bazı vitamin ve enzimler kaybolur. Ancak gerekli elementler kalır. Kolayca emilim olur. Özümsenmeleri için fazla bir enerjiye gerek yoktur.
  1. BUHARDA PİŞİRME
Kabak, tatlı patates, havuç, bal kabağı, pancar buharda pişebilir. Bunlar büyük parçalar şeklinde kesilip 20 dakika buharda bırakılır. Yeşil yapraklılar için süre 2-3 dakikadır. Tadını güzelleştirmek  için zencefil+sarımsak+soğan ve kaya tuzu eklenebilir.
DETOXDA SEBZELER
  • Bedeni aktif olarak temizler ve tamir ederler.
  • Kan ve dokuların pH’sını alkali yaparlar.
  • Minimum sindirim maliyet ile maximum besin sağlarlar.
Bu grupta;
  • Yer elması
  • Bal kabağı
  • Kabak
  • Kereviz
  • Maydanoz
  • Pancar
  • Lahana
  • Tüm koyu yeşil yapraklılar
Bunların ortak özelliği KAROTENDEN zengindirler. 
Bu sebzeler;
  • Karaciğerin,
  • Akciğerin
  • Böbreklerin
  • Bağırsakların detox fonksiyonlarını destekleyen enzim, mineral, iz elementler içerirler.
Soğan, sarımsak, zencefil güçlü, temizleyici, iyileştiricidirler ve baharat gibi kullanırlar.
  1. BUĞULAMA
Tüm sebzeleri lokma büyüklüğünde doğra tencereye koy, deniz tuzu (kaya tuzu) ekle, sonra zencefil+sarımsak+soğan doldur. Üzerini aşacak şekilde su koy 35-40 dakika hafif ateşte pişir.
Bal kabağı+tatlı patates+havuç+lahana+kereviz ve son 5 dakika maydanoz ve ıspanak eklenir.
Bal kabağı özelliği: ( Gevşetici ve idrar söktürücüdür). Bağırsak ve böbreklerde boşaltımı kolaylaştırır.
  1. KARIŞTIRIP-KAVURMAK
En iyi yöntemdir. Besinleri, tatları ve besin değerleri korunur, besleyicilikleri  artar.
YER ELMASI ve PANCAR bu yönteme uygun değil.
  • Kabak, bal kabağı, kereviz, yeşil yapraklılar, zeytin yağı ile kavrulur.
  • Ispanak, hardal otu, lahana, tuz, soğan üzerine eklenir.
  • Eğer böbrek ve mesanede problem varsa temizleme ihtiyacı bu karışımla yapılır.
KUŞ KONMAZ: En güçlü doğal alkalik SEBZEDİR.
  • Asidik kalıntıları yarım saatte idrarla atılır. Hem amonyak kokusu alınır.
  • SEBZE SUYU
Havuç:
  • Karaciğeri birikmiş safradan temizler.
  • Karaciğeri ilaç birikintilerinden temizler.
  • Havuç suyu doğal karoten(antioksidan) içerir.
  • Dokuları temizleyen  doğal sülfüt ve klor içerir.
  • Enzim yapısına giren magnezyum ve kalsiyum içerir.
Kereviz :
  • Güçlü temizleyici
  • Güçlü alkalik
  • Çok fazla Na-Cl kaynağıdır.
  • Magnezyum boldur
Kereviz Suyu:
  • Uykusuzlukta etkilidir.
  • Bedeni ve zihni gevşetir ve rahatlatır.
Maydanoz:
  • Güçlü böbrek ve mesane temizleyicidir.
  • Alkaliktir.
  • Ürogenital enfeksiyonlarda kullanılır.
  • Karaciğeri temizler.
  • Kalsiyum ve magnezyum deposudur.
  • Maydanoz+havuç suyu gözleri besler.
Buğday Çimi:
  • Kanı temizler ve besler(içerisindeki klorofil kandaki hemoglobin benzeridir).
  • Dokuları alkali yapar.
  • Bolca Amino asit+mineral+vitamin  içerir
 
Bir çay bardağı her gün içilir.
 
BRESUS SEBZE SUYU
  • 300 gram KIRMIZI PANCAR
  •  
HER ÖĞÜNDE BİR SU BARDAĞI İÇİLİR. KANSER TEDAVİSİ                                 3x1
100 gram HAVUÇ
  • 100 gram KEREVİZ
  • 70 gram PATATES
  • 30 gram TURP
DETOX DİYETİNDE MEYVELER
  • Taze meyveler normalde mide boşken yendiğinde midede beklemeden oniki parmak bağırsağına geçer.
  • Ancak mide dolu başka gıdalar varsa o zaman bekler ve mide bakterileri ile fermantasyona neden olur ve diğer gıdalarında sindirimini sekteye uğratır.
  • Midede bekleyen meyveler ortamı asidik yapar.
  • BU NEDENLE MEYVELER AÇ KARNINA YENMELİDİR.
  • MEYVELER BAŞKA GIDALARLA BİRLİKTE YENMEMELİDİR.
  • TAZE MEYVELER DETOX DİYETİNDE DESTEK SAĞLARLAR.
Detoxda En iyi Meyveler Hangileridir?
  • Turunçgiller
  • Elma
  • Armut
  • Karpuz
  • Kara üzüm
  • Vişne detoxda iyi gıdalardır.
  • Mango-ananas-muz yüksek şeker sebebi ile iyi seçim değildir.
Papaya:
  • Detoxu kolaylaştırır (proteaz enzimi  nedeni ile).
  • Mide ve sindirim sistemini temizlerler (bağırsak ve midedeki sindirilmeyen protein curuflarını çözer).
 
Kurutulmuş Meyveler:
  • Çok yoğun şekere sahiptirler.
  • Çok az enzim içerirler.
  • Bu nedenle sindirilmesi zordur.
MEYVELERİN DETOXDA TÜKETİLMELERİ
  1. Suyu sıkılarak(kolay sindirim)
  2. Blenderden geçirilip alınır.
  3. Meyveyi soyarak veya soymayarak yenilebilir.
Turunçgiller:
  • Mide ve sindirim kanal, TEMİZLEYİCİLERİNDENDİR(sıkışmış mukus ve curuftları eritir)
  • Aç karnına yenirse alkaliktirler.
  • Tok karnına başka besinlerle yenirse asidiktirler.
  • Diğer gıdaların sindirimine engel olurlar.
  • Turunçgiller bu nedenle yanlız yenmelidir.
Elma:
  • Bağırsakları temizler, alkaliktirler.
  • Elma çekirdekleri pektin içerirler.
Elma Sirkesi:
  • Malik asit nedeni ile asidiktirler.
  • Mideyi temizlerler.
  • Mide pH’sını düzenler.
Günde 1-2 kez 2 kaşık sirke balla veya ılık su ile alınabilir.
Armut:
  • Alkaliktirler.
  • İdrar söktürücü  etkileri vardır.
  • Kristalize olmuş asit atıklarını temizleyerek taş oluşumunu engellerler
 
Üzüm:
  • Karaciğer ve böbrekleri temizler
  • Kanı temizler
  • Gastrit ve kabızlıkta etkilidirler
Üzüm kabuğu ve çekirdeği enzim ve besinler içerdiği için iyi çiğnenmeli ve yenmelidir.
Turunçgiller:
  • Tek başlarına yenirse alkaliktirler.
  • Kanı ve dokuları temizler.
  • Sindirim sistemindeki mukus ve balgamın erimesine yardımcı olurlar.
  • Karaciğer ve vücut sıvılarını alkalik yaparlar.
  • Karaciğer tıkanmalarını giderirler.
Greyfurt:
  • Salisilik asit içerirler.
  • Kalsiyum çökmesi sonucu oluşan artiritte, kalsiyum çökmesini engellerler.
Karpuz:
  • Böbrek ve mesaneyi temizler (beyaz kabukları ile blendrdan geçirip suyu içilirse) alkaliktirler.
Papaya:
  • (PROTEAZ ENZİMİ İÇERİR). Bu nedenle yemeklerden sonra yenebilir.
  • Detoxu kolaylaştırır. (proteaz nedeni ile)
  • Mide ve sindirim sistemi temizler.
(bağırsak ve midedeki sindirilmeyen proteinleri çözer)
 
 
Sağlıcakla kalın, saygılarımla.
Dr.Recep Çelik
tel:05326137661
 
 
 

Yorumlar

  • yorum avatar
    İbrahim
    18-10-2023 13:38

    Emeğinize sağlık hocam çok teşekkür ederim

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.