Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.29
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2404.4
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61544.177$

DERS ÇALIŞMA ALIŞKANLIKLARI

09 Aralık 2021, Perşembe 09:11

Öğrenci ve kariyer koçu olarak vermiş olduğum bireysel seanslardan ve toplu eğitimlerden; akademik çalışmalarına devam etmekte olan gençlerimiz arasında etkili ders çalışma alışkanlığı yerleşmemiş olduğunu tespit ettim. Konu ile ilgili faydalı olacağını düşündüğüm bazı strateji ve yöntemlerden yazılarımda bahsetmek istiyorum…

Günümüz insan hayatının en önemli geçiş süreçlerinden biri olan eğitim hayatı ve sınavlar kişinin pek çok duyguyu bir arada yaşamasını sağlayan uzun bir dönemi kapsamaktadır. Bireylerin çalışma alışkanlıkları bu süreçleri yönetmede ve desteklemede anahtar rol oynamaktadır.

Eğitim sürecinde öğrenciler daha etkin ve katılımcı olmaya yönlendirilirken; çalışma alışkanlıkları ve uyguladıkları stratejilerin önemi artmaktadır. Öğrencilerin bu stratejileri olumlu yönde kullanarak başarılı olma yolunda adımlar attıklarında mutlu ve huzurlu olurken bu stratejileri doğru kullanamadıkları zaman kaygı ve umutsuzluğa düşmektedirler.

Akademik başarıya giden yolun kişinin bireysel özelliklerine bağlı olduğu unutulmamalıdır. Gençlik; öğrencilerin geçirdiği en hassas ve karmaşık dönemlerden biridir. Fiziksel ve psikolojik yapısı değişen genç bu değişimlere uyum sağlamaya çalışırken bir yandan da kaygılarıyla baş etmeye çalışmaktadır. Bu kaygıların başında da sınav kaygısı ve okul başarısı gelmektedir. Sınav kaygısı her zaman olumsuz bir duygu olmamakla birlikte uygun düzeyde kaygının öğrenmeyi güdülediği ve kişinin başarılı olma yolunda motivasyonu arttırdığı bilinmektedir.

Öğrencilerin öğrenme durumunu ve başarılarını etkileyen değişkenlerden biri “Çalışma Alışkanlıkları” dır. Öğrenmesinin kalıcı olmasını sağlayamayan ama başarılı olmak isteyen ve çaba gösteren öğrenciye yapılabilecek en güzel yardım doğru çalışma alışkanlıkları kazanmasını sağlamaktır.

Hiç ders çalışmaması sonucu başarısız olan öğrenciler yanında, çok ders çalışmasına rağmen çalışma ve öğrenme yöntemleri konusunda karşılaştıkları problem yüzünden derslerinde başarılı olamayan birçok öğrenci vardır.

Okulda başarılı olmak için çok çalışmak yeterli değildir. Önemli olan etkili çalışma ve öğrenme yöntemlerini geliştirmektir. Öğrencilerin çalışma alışkanlıkları genellikle kendi özel yaşamından, kendine özel yöntemlerle, kendi değerler sisteminde, kendisinin geliştirdiği alışkanlıklardır.

Öğrenci başarısında etkili olan verimli çalışma alışkanlıklarından başlıcaları; düzenli ve sistemli çalışma, ödev yapma, not tutma, hatırlama, tekrarlama, okuma, sınavlara hazırlanma, yazılı kaynaklardan yararlanma, dikkati bir noktaya toplayabilme ve problem çözme ile ilgili hususlardır. Bu alışkanlıkların her biri tek tek incelendiğinde her birinin başarının oluşmasında ayrı bir yeri olduğu görülür. Diğer yandan asıl önemli olan öğrencinin kendi öğrenme stiline uygun çalışma etkinliklerini, yöntemlerini seçerek kullanabilmesidir

Öğrenim hayatında en iyi notları almak için gerçekten çok çaba sarf etmeniz gerekmektedir. Doğuştan çok iyi olan birkaç öğrenci arasında değilseniz, akademik kariyerinize devam etmek için not ortalamasını tutturmak için uğraşmanız gerekmektedir. Hatırlayın ki doğuştan yetenekli bile olsanız kötü alışkanlıklarınız yüzünden notlarınız dibe çakılabilir.

Hiç çalışmamak en kötü çalışma alışkanlığıdır. Bazıları kitabın yüzüne bile bakmadan okulu bitirme planları kurar.

Bazı öğrenciler derslere gitmez. Bu kötü bir alışkanlıktır. Öğretmen tarafından verilen bilgi bir kitapta olmayabilir. Bunun için derslere gitmek zorundasınız.

Bazı öğrenciler derslere hazırlıksız giderler. Bazıları doğru kitabı veya laboratuvar materyalini temin etmez. Paylaşarak veya başkasınınkine bakarak idare etmeye çalışırlar. Bu da başka bir kötü alışkanlıktır çünkü kendi kitapları veya materyalleri olamadığı için elde edecekleri ilk elden tecrübeyi elde edemezler.

Doğru kitabı ve laboratuvar materyalini satın alabilirsiniz fakat eğer tam ekipmana sahip değilseniz, bu da pek iş görmez. Eğer derse gitmek ama kâğıt, kalem, defter veya gerektiğinde dizüstü bilgisayar götürmeme gibi bir alışkanlığınız varsa, çalışamazsınız.

Bazı fiziksel kötü alışkanlıklar da çalışmayı zorlaştırır. Aç karınla çalışmak, benzinsiz araba sürmeye çalışmaya benzer. Uykusuz çalışmak da boşuna kürek çekmektir.

Eğer not almazsanız, bilin ki kötü alışkanlıklara doğru sürükleniyorsunuz. Ödevi elinize alıp okumalısınız ve ödevi yapmalısınız yoksa kötü hazırlanmış olursunuz.

Sınavlara çok çalışmak iyi bir şeydir. Ama eğer dönemin sonunda öğrendikleriniz hatırlamak istiyorsanız, o zaman kötü bir alışkanlıktır. Düzenli olarak çalışmak, beyninize kurulan konuyu anlamak için daha çok yardımcı olacaktır. Bu ayrıca uzun dönemde hatırlamanız için iyi bir öğrenme yoludur.

Çalışırken veya çalışmaya hazırlanırken kendinizi kötü alışkanlıklarınızdan arındırabilirsiniz. Takipte kalın..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.