Konya
06 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2408.4
  • BIST
    10285.11
  • BTC
    64365.75$

Deprem gerçeği

11 Şubat 2023, Cumartesi 00:01

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ilde ağır yıkıma neden olan deprem, on binlerce vatandaşımızın ölümüne neden oldu. Ölümlerin yarı sıra yüz binlerce vatandaşımızın da yaralanmasına neden olan deprem, acı gerçek ile yüzleşmemiz gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Gözler önüne serdi diyorum ki, her deprem sonrası yıkımlar, ölümler unutulur yeni bir deprem olduğundan ise yeniden konuşulur duruma gelir.

Bu depremin en kazı bir yılda zor kalkar gibi geliyor. Ölü sayısı tahminlerime göre 100 bini geçecek. Bundan sonrası için yeni bir düzenleme yapılması gerekir. Önümüzdeki 5 yıl için depremin yaşandığı iller pilot bölge olmalı ve yeniden alt yapısı ile birlikte şehirleşme yapılmalı. Diğer 5 yıl için yine bir 10 il pilot bölge seçilmeli ve yeniden inşa edilmeli. Gerekirse yerleri değiştirilmeli. Yeniden inşa edilen şehirlerin depreme dayanıklı afet olaylarına karşı dayanıklı olması şartı ile çalışmalar yapılmalı.

80 ili 20-25 yıl içerisinde yeniden yapılandırarak, en azından geleceğe deprem riski olmayan bir gelecek bırakabiliriz.

Gelelim Konya’ya… Konya’da olası bir deprem de nerelerin etkileneceğini biliyoruz. Yıkımların hangi bölgelerde olacağını da biliyoruz. Bunun için bu bölgelerde özel çalışmalar yapılmalı ve bundan sonraki yapılaşmanın deprem riskini en az tutacak şekilde şekillendirmeliyiz.

Ilgın, Akşehir, Doğanhisar, Tuzlukçu gibi deprem bölgesi olan ilçelerimiz gerekirse yeniden sil baştan yapılmalı. Sil baştan diyorum çünkü, şu anki yerleşim yerleri halen deprem riski altında bulunuyor. Tedbirlerimizi almaz isek, yakın bir gelecekte olası bir deprem de bu bölgelerdeki yıkımlara ağlayabiliriz.

Yaşanan bu büyük depremden ders çıkarmalı ve şehrimizin olası bir depremden en az şekilde etkilenmesini can kayıplarının en az olmasını sağlamalıyız.

Depremsiz sağlıklı günler temennisi ile…

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.