Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.27
  • EURO
    34.74
  • ALTIN
    2397.0
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61500.104$

DEĞİŞEBİLMEK

04 Ocak 2022, Salı 09:21

 

Yaşam tarzımızı veya davranış alışkanlıklarımızı değiştirmek hayatta belki de en zorlandığımız konuların başında geliyor. Ama imkânsız da değil. Biraz kararlılık biraz cesaret ve biraz da çaba istediğiniz yönde bir değişimi size sağlayabilir.

Neyi, niçin ve nasıl değiştireceğimiz konusunda hazırlık yapmak zorundayız.Ayrıca. değiştirmek istediğimiz şeylerin önemli ölçüde bizim kontrolümüzde olması da çok önemli bir noktadır.

Değiştirmek istediklerimiz büyük küçük bir çok farklı konuda olabilir. Örneğin yeme biçimimizi, giyim tercihlerimizi, günlük yaşam programımızı, uyku düzenimizi, egzersiz yapma (yapmama) alışkanlığımızı, kötü alışkanlıklarımızı, erteleme huyumuzu, sosyal ilişki biçimimizi, arkadaş çevremizi, hobilerimizi, sanatsal ilgilerimizi, mükemmeliyetçi oluşumuzu, tembelliğimizi, sabit fikirlerimizi vb. sayabileceğimiz onlarca hatta belki yüzlerce şeyi değiştirmek isteyebiliriz.

Ama bilmeliyiz ki birçok özelliğimiz zaman içinde kişiliğimize yapışmış olup, yaşamımızı sürdürürken çoğunlukla otomatikleşmiş davranış kalıplarımız ve özelliklerimizdir. Kök salmış alışkanlıklara sahip olabiliriz, değişmek istesek de bu istekten daha güçlü duran bir iç dirençle karşılaşabiliriz.

Öyle olsa bile değişmemizin gerekliliği konusunda güçlü bir inanca sahip olabilirsek, niyet, kararlılık ve çaba ile istediğimiz yönde değişim sağlamak o kadar da zor değildir aslında.

En azından değiştirmek istediğimiz bazı kalıplaşmış alışkanlıklarımızla işe başlayabiliriz. Nasıl mı? Buyurun….

İlk aşamagerçekçi planlar yapmaktır: Öncelikle değiştirmek istediğimiz konuda bir hedef belirlemeliyiz. Ancak hedefiniz çok uç, kapasitemiz veya potansiyellerimiz açısından imkânsız olursa daha baştan hayal kırıklığı yaşamamız işten bile değildir. O halde gerçekçi planlar yapmak çok önemli, değişmek istediğimiz her konuda uygun hedefler oluşturmalıyız. Örneğin hayatı boyunca egzersiz veya spor yapma alışkanlığı edinmemiş orta yaşlarda birinin kendine profesyonel ve başarılı bir sporcu olma gibi bir hedef koyması anlamsız ve ulaşılmaz olacaktır. Cesur olun, ama gerçekçi planlar yapmalısınız.

İkinci aşama küçük adımlarla ilerlemektir: Hiç bir hedefe bir hamlede ulaşılamayacağını bilmelisiniz. Hızlı ve sabırsız davranmak çoğu kez daha başından değişim hedefinizi sizden uzaklaştırabilir. Yıllardır yerleşmiş, otomatikleşmiş birçok özelliğiniz, davranışlarınız, düşüncelerinizin hemen bir kerede ortadan kalkmayacağını başından kabul etmelisiniz. Öyleyse değişim hedefinizi olabildiğince küçük parçalara bölmeli, küçük adımlarla ilerlemeyi planlamalısınız. Her attığınız küçük adım bir sonrası için size daha fazla cesaret ve motivasyon verecektir.

Üçüncü aşama sırayla değiştirmektir: Değiştirmek istediğimiz alışkanlıklarımızın hepsini birden ele almak bizi çok zorlayabilir ve değişme motivasyonumuzu kolayca yitirmemize neden olabilir. Öyleyse bu değişim konularını bir liste yapmak ve sıraya koymak yararlı olacaktır.

Dördüncü aşama ortak bulmaktır: Her ne değişim gerçekleştirmek istiyorsanız, ailenizden veya sosyal çevrenizden sizinle aynı dertten mustarip birini bulmaya ve onunla ortak bir değişim planı oluşturmaya çalışabilirsiniz. Örneğin sigarayı azaltmak veya bırakmak gibi bir değişim amacınız olsun. Tek başına olduğunuzda veya süreçten kimseyi haberdar etmediğinizde geri adım atmanız çok daha kolay olacaktır, ancak biriyle sözleşmiş veya onun da bilgisinde bu işi yapıyorsanız daha sağlam durabilecek, daha dirençli olabilecek ve değiştirmek istediğiniz yöndeki hedefinize daha kolay ulaşabileceksiniz.

Beşinci aşama destek ya da yardım almaktır: Son önerim de bir profesyonel destek almak yönünde. Hepimiz kararlı, tutarlı bir kişiliğe sahip olamayabiliriz, irade göstermemiz gereken konularda zayıf karakterimiz buna izin vermiyor olabilir. Ayrıca yeterli motivasyonumuz olmayabilir ve değişimimizi anlamlı kılacak bir zihinsel alt yapıya sahip olamayabiliriz. İşte bu ve benzeri durumlarda ise yapmamız gereken bir destek almak olmalıdır.

Sonuç olarak, hepimizin değişimlere ihtiyacı var ama sanki buna zamanımız yok gibi davranıyor, bunları erteliyor, öteliyoruz ve böylece daha fazla zamanı verimsiz bir yaşamla tüketiyoruz. Hadi artık bu konuda kendinizi bir daha gözden geçirin ve bir ucundan işe başlayın.

Hayat ertelenmeye gelmeyecek kadar önemli ve zaman da sahip olduğunuz en değerli şeydir.

Değişmekten değil, asıl değişememekten korkmalısınız.

Şimdi hemen planınızı yaparak, gecikmeden hayatınızda olmasını istemediğiniz şeyleri değiştirmeye başlayın.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.