Konya
11 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.28
  • EURO
    35.00
  • ALTIN
    2444.4
  • BIST
    10235.98
  • BTC
    60788.653$

Çocuklarımız ve Din Eğitimi-1

20 Haziran 2019, Perşembe 08:29

Allah’a hamd, Hz. Muhammed Mustafa’ya (s.a.v.)salât ederim.

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2019 YILI YAZ KUR’AN KURSLARI’nı 17 Haziranda başlattı.

DÖNEMLER KAYIT TARİHİ DÖNEM TARİHİ

1. DÖNEM 10 Haziran 2019 - 24 Haziran 2019 17 Haziran 2019 - 12 Temmuz 2019

2. DÖNEM 08 Temmuz 2019 - 22 Temmuz 2019 15 Temmuz 2019 - 09 Ağustos 2019

Yaz Kur’an Kursları 17 Haziran 2019 Pazartesi günü eğitim-öğretime başlamıştır.

Bilindiği üzere her Müslüman eğitim ve öğretimde imkânları ölçüsünde sorumludur. Evvela; Cenabı Hakka iman etmenin farz olduğunda ehli sünnet alimleri(ehl-i kıble)ittifak etmişlerdir. Aklî melekesi teşekkül etmiş çocuğa Yüce Allah'ı tanımak vacip midir? Değil midir? Üzerinde tartışma olmuş "Büluğdan önce çocuğa hiçbir şey vacip olmaz diyenler de olmuştur." (1)

Bununla beraber Kaynak İslâm ilmihâlinde taharetin vacip olması başlığı altında şunları görmekteyiz; 1 -Müslüman olmak. 2-Mükellef olmak. 3-Temizleyici nesneyi kullanabilmek, 4-Hades bulunmak (görünen necaset) 5-Hayız-nifas ve vaktin dar olması gibi taharete aykırı bir şey bulunmamak.(Taharet; abdest veya gusül abdesti veya teyemmüm etmek)Taharetin sıfatı: namaz için farz, tavaf için vacip, yalan gıybetten sonra mendup ve sürekli abdestli bulunmakta menduptur.

Fıkıh İlminin öğrenilmesi mühim olan şeylerdendir. Çünkü dinin gereğine göre (itikat-ibadet haram-helâl vs) hareket edebilmek için öğrenilebilmesi gerekir. Fıkıhtan iyi bir hisse alındıktan sonra (ihlâs, nefis afetleri vs)Allahın kendi kullarını mükellef kıldığı (Ef’âli Mükellefin) itikat etme, kulluğu yerine getirme ve yapmamak gibi bilgilerin edinilmesine geçilir. K.Kerimin bir kısmını öğrenipte fırsat bulan kimse fıkıhla uğraşması efdâl olur. Çünkü K.Kerimin hıfzı farz-ı kifayedir. Fıkıhtan bilinmesi gerekli hususların öğrenilmesi ise farz-ı ayındır.(2)

Temel dini bilgileri, iman ibadet ve ahlak esaslarını, bunların pratikleşmesinde gerekli metinleri ve onların insanlarla ilişkilerini düzenleyen genel kuralları öğrenmek zorundadır. Dini anlamda eğitim ve öğretimin gerçekleştirilmesi öncelikle babalara ve annelere düşen bir vazifedir. Çocukların yetiştirilmesinde başta aile reisi sorumludur. K. Kerim; " Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun…"buyrulmaktadır.(3)

Çocuğun öğretimine ilk zamandan itibaren başlanır. Rasulullah (s.a.v.):"İlk konuşmaya başlayan çocuğa öncelikle "La ilahe illallah" öğretilirse onun geleceğinden korkulmaz." buyurmuştur.

Dini bilgilerin en başında Kur'anın öğrenilmesi ve öğretilmesi gelmektedir. Kur'anın öğrenilmesi, çocukların dini benimsemeleri ve onların ruhlarında îslami inancın yerleşmesine katkıda bulunmaktır. K.Kerimde:" Bu Kuran insanlara bir açıklama, takva sahipleri için de bir hidayet ve bir öğüttür.” (4) Al-i İmran 138

Kur’andaki okuma çok yönlü bir okumadır. Bu zahiren okumadan başlayarak onun içerik ve ruhuna iyice nüfuz edinceye kadar derinliğe açılan bir okumayı ve anlamayı kucaklamaktadır, ilmin ruhunun amel olduğuna, amelsiz ilmin iğreti ve faydasız olduğu ifade edilmiştir. K.Kerimde;"Sizler kitabı okuduğunuz halde insanlara iyiliği emredip kendinizi unutuyor musunuz? Aklınızı kullanmıyor musunuz? “ (5)(6)

İnsanın ruhsal ve manevi meziyetlerini koruması, geliştirmesi, üstün yeteneklerini((ve onları yarattıklarımızın çoğundan üstün kıldık.))(İsra S.Ayet 70)iyilik yollarında etkin ve verimli hale getirmesi kendisine ve Allaha karşı borçludur.

2019 yılı Yaz Kur’an Kursları eğitim-öğretim faaliyetlerinin başarılı geçmesini Allah’tan niyaz ederim.

Selâm ve Dua...

Dipnotlar:

(1)Maturidiye Akaidi-DİB yy.s.l69.Ank 2000

(2) Kaynak İslam İlmihali Terc Kahraman yy.

(3)K. Kerim TahrimS.Ayet 6

(4) Prof. Dr. Hayrettin Karaman, Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, Prof. Dr. İbrahim Kafi Dönmez, Prof. Dr. Sadrettin Gümüş, Kur’an Yolu:I/675.(Al-i İmran Suresi 138. Ayet)

(5)Bakara S Ayet 44

(6)Prof. Dr. Hayrettin Karaman, Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, Prof. Dr. İbrahim Kafi Dönmez, Prof. Dr. Sadrettin Gümüş, Kur’an Yolu:I/111 "

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.