Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.36
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2393.2
  • BIST
    10244.46
  • BTC
    59284.59$

ÇİMENLİK

31 Ocak 2024, Çarşamba 00:01
Çimenlik Mahallesi’nin dışında yer alan, Çayır- Çimenlik adı verilen  500-600 bin metrekarelik alan bizim çocukluk yıllarımızın oyun alanlarındandı.
Çocuklar günün her saatinde, ailelerde kimi günlerde Çimenlikte olurdu. Cirit oyunları da oynanırdı, yılın bahar aylarında Çimenlikte .Erzurum ve Kars yörelerinden gelen usta atçılar şehirdeki at binicileri ile bir araya gelir ve at üstünde ciritler atılır, yarışlar yapılırdı.
Çimenlik, esasen otlaktı ve adı da bu sebepten Çayır- Çimenlik olmuştu. Çimenliğin dört yanında bulunan  yüzlerce yerleşim biriminde, yüzlerce ailenin tek geçim kaynağı hayvancılıktı.  Evlerin avluları, açık ve kapalı çardaklardı. Hayvan sahipleri baharla birlikte ot bitkisinden faydalanmak için, yakından-uzaktan  Çimenliğe hayvanlarını götürüp, otlatırlardı.
Çimenliğin başka kayda değer bir tarafı da metruk olmasıydı. O yıllardaki tanımıyla “Berduş” yatağıydı da Çimenlik. Zamanla, gidilip-gelinmesinden korkulan alan haline de geldi nitekim.
100 yıllık geçmişe sahip Çimenliğin biri birinden farklı ve bağımsız sebeplerden dolayı ıslah edilmesi  ve faydalı hale getirilmesi gerekiyordu.
Şehirde ve o bölgede  büyük ihtiyaç haline gelen konut, işyeri ve  kamu binaları en önemli sebeplerin başında gelmekteydi. Şartlarda değişmişti ayrıca.
Start verildi ve değişim başladı.
Bölge Belediyesi marifetiyle konut kooperatifleri kuruldu ilk olarak Çimenlik taraflarında.
Siteler içinde güzel konutlar yapıldı, kooperatifler ve müteahhitler tarafından.
Bölgenin konutlaşması anlamında fazla sorun yaşanmadı.
Bölgenin kamu kurumlarında açılma aşamasında büyük sorunlar meydana geldi, türlü saiklerle.
Adalet Sarayı yapımı için yer aranıyordu.
Yeni Adalet Sarayının yapılacağı yer  olarak Eski Sanayinin bitiminde bulunan ve mülkiyeti Büyükşehir Belediyesine ait alan düşünüldü ilk önce. Burası olmadı, olmadı çünkü  Adalet Sarayı yapımı için düşünülen alan yeterli görülmedi. Ayrıca yer trafik açısından da uygun olmayan bir yerdi.
Dönemin Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in, o dönem milletvekillerinin ve Büyükşehir Belediye Başkanının  yakın ilgi gösterdiği Adalet Sarayı için yeni alan arayışları başladı. Birkaç yer üzerinde daha duruldu ama gösterilen yerlerde uygun görülmedi.
Yeni Adalet Sarayının yapılacağı yer olarak atıl duruma düşen faydasız Çimenlik gündeme gelince de şehirde “kızılca kıyamet koptu” iyi mi?
Neymiş?
Yeni Adalet Sarayının Çimenlik de yapılmasını isteyenlerin o tarafta kapattıkları büyük araziler varmış. O arazilerin sahiplerinden bazıları sözü geçen milletvekilleri, bazıları ise iktidara yakın farklı meslek gruplarından insanlarmış. Bu insanlar kendilerine ait arazilerin değerleneceği düşüncesiyle, Adalet Sarayının o bölgede yapılmasına istiyormuş, falan-filan.
Söz konusu o iddialar yıllar içinde ispatlanabilmiş değil.
Atıl duruma düşen kamu arazisi Çimenlik de Adalet Sarayı yapıldı fena mı oldu?
Sonra yeni kurulan Karatay Üniversitesi konuşlandı, atıl duruma düşen Çimenlik arazisinin üstünde fena mı oldu?
Çimenlik, kamuya faydalı hale getirildi her şekilde.
Adalet Sarayı, Karatay Üniversitesi  ve binlerce modern konut sayesinde Çimenlik yükselen değerde oldu, değerde kazandı.

Yorumlar

  • yorum avatar
    Mevlüt Mülayim
    31-01-2024 08:29

    Çimenlik sizin de belirttiğiniz gibi düne kadar suyu ve çimeni bol olan arazi, binalar 8-10 katlı, Yazır tarafı taş ocaklarının olduğu bölge binaları 3- 4 katlı, nasıl bir imar uygulaması bana çok ters gelmekte, Bu imar planını yapanlar buraların geçmişini herhalde bilmiyorlar.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.