Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2388.3
  • BIST
    10249.96
  • BTC
    58990.3$

CHP İLE KAZANANLAR

22 Mayıs 2023, Pazartesi 00:00

Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliğini yaptığı 100 yıllık CHP girdiği seçimleri kazanamıyor ama kazandırıyor.

Yakın tarihte ilk olarak 2018’de yapılan genel seçimlerde Kılıçdaroğlu aklı, İyi Partiyi Meclise getirmişti. 14 Mayıs 2023 Genel Seçimlerinde de Deva, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti cömertçe açılan Kılçdaroğlu yönetimindeki CHP şemsiyesi altında davet usulü meclise giren partiler oldu.

Oy oranı yüzde 9.7 olan İyi Parti dışında kalan Deva, Gelecek, Saadet ve Demokrat Partinin toplam oy oranları  yüzde 2 civarında.

 CHP listelerinden genel seçimlere giren dört partinin elde ettiği toplam milletvekili sayısı 38. Yüzde 2  oya sahip partilere seçimlerde 38 milletvekilliği kazandırmak CHP aklıyla mümkün oldu. Aksi halde bu dört partinin tamamı bir araya gelerek seçim ittifakı yapmış olsalar bile, değil 38 milletvekili çıkartmak alayı birden barajın altında kalacaktı.  

Cömertlikte sınır tanımayan, savrulan, dağıtan bir CHP’den bahsediyoruz.

Kendisi kazanamıyor ama kazandırıyor.

Bir kere daha böyle oldu.

CHP, siyasetin ölülerine hayat ve umut veriyor.

CHP, siyasetin ölülerine 2.Baharı yaşatıyor.

Son cömertliğin önceki cömertliklerden farkı.

Deva, Gelecek, Saadet ve Demokrat Parti  Kıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığını desteklemeleri karşılığında, milletvekilliklerini kaptılar. Bu yetmedi Kılıçdaroğlu’ndan Cumhurbaşkanlığı yardımcılıkların da kaptılar. Düşünebiliyor musunuz seçim kazanılmış olsa ülkede 200 bin oy karşılığı  olmayan Gültekin Uysal bile Cumhurbaşkanı Yardımcılarından birisi olacaktı.

Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu, Temel Karamollaoğlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaklardı. Bunların alayı bir arada yüzde 2’lik kesim.  Bu karşılıkla devletin tepesine çıkıp oturacaklardı.

Cumhurbaşkanlığı noktasında oynanan niteliksizdi.

Önceliği karşılıklı menfaat ilişkileri olan bir oyundu.

Masadaki esas maksadı gören millet, 14 Mayıs’ta bu oyunu bozdu.

CHP listelerinden seçimlere giren partilerin elde ettikleri milletvekili sayılarına da bakalım.

Deva Partisi 15 milletvekilliği,

Gelecek Partisi  11 milletvekilliği,

Saadet Partisi  10 milletvekilliği,

Demokrat Parti 3 milletvekilliği,

CHP’nin elinde kalan milletvekili ise 130.

Bundan sonra ne olur?

CHP’nin sırtından kazananlar, CHP ile yürür mü?

Yürüyecek olmaları beklenemez.

Deva’nın lideri Ali Babacan geçen hafta ortasında seçimlerin mürekkebi kuramadan, 2. Tur seçim öncesinde bunun ilk işaretini verdi. Babacan, gerekmesi halinde Anayasa değişliği için Cumhur İttifakı ile Deva Partisi olarak birlikte hareket edebileceklerini söyledi.

Aradan çok geçmeden Gelecek, Saadet  ve bir kısım İyi Partililer de Deva’nın bu görüşüne eklemlenecek.

Millet İttifakı partilerinin yolları en yakın zamanda ayrılacak ve merkezinde CHP olan karşılıklı restleşmeler başlayacaktır.

Sonuç itibarıyla kendi adına değil  ama başka partiler adına büyük başarılara imza atan bir CHP’den bahsediyoruz. Böyle bir ana muhalefet partisi her eve, her partiye lazım olmalı. Kazandırma işini bıkmadan ve usanmadan çok iyi yapıyorlar.

Yeri gelmişken Ak Partinin çeyrek asra yakın zamandır girdiği tüm seçimlerden başarıyla çıkmasının az da olsa sebeplerinden biriside , CHP ve CHP yönetimleri olmalı. Böyle bir rakip herkesi kazandırır.

YENİDEN REFAH PARTİSİNİN BÜYÜK BAŞARISI  

Erbakan hocanın oğlunun partisi 14 Mayıs Milletvekilliği Genel Seçimlerinde almış olduğu 1.5 milyon oyla yurt genelinde 5 milletvekili çıkarttı. Son saatlerde seçimlere katılmaya karar verdiler ve kazandılar.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.