Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.36
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2393.2
  • BIST
    10244.46
  • BTC
    59284.59$

BÜYÜKŞEHİR

10 Temmuz 2023, Pazartesi 00:00

Ankara, İstanbul, İzmir belediyeleri 1984 yılında Büyükşehir Belediyesi  statüsünü  kazanan ilk üç belediye oldu.

1986 yılından itibaren de belediyelerin Büyükşehir Belediyesi statüsüne kavuşturulmasına start verildi. Adana,  Bursa, Gaziantep, Konya, Kayseri belediyeleri Büyükşehir Belediyesi statüsünü elde eden beş  şehir oldu.

Türkiye’de il belediyelerinin Büyükşehir Belediyesi olmalarının yolunu o dönemin başbakanı Turgut Özal’ın açtığı söylense de, bu bilgi doğru sayılmaz. 1982 Anayasası’ndaki bir madde ile il belediyelerinin Büyükşehir Belediyeleri olmalarının yolu açıldı. Özal, Anayasa’nın o hükmünü siyaset malzemesi haline getirdi. Zaman içerisinde çok sayıda il belediyesi pek de  kriter aranmaksızın  “Büyük yerleşim yerlerine özel yönetim biçimleri” hükmüne dayanarak, Büyükşehir Belediyesi ilan edildi.

 Büyükşehir Belediyesi olmayı her açıdan hak eden illerin başında Konya’da vardı. Gerekli yasal düzenlenmeler yapıldıktan sonra Konya Belediyesi, 1987 yılında bundan 36 yıl önce Büyükşehir Belediyesi olarak ilan edildi.

 Bir sonraki süreçte Büyükşehir Belediyelerinin hizmet kapsamı alanı tüm Büyükşehir Belediyelerinde olduğu gibi bizde de genişletildi.  1987 yılında 3 merkez ilçeyle başlayan( Meram, Karatay, Selçuklu) hizmet alanı, 31 ilçeyi ve bu ilçelerin yerleşim birimlerini içine aldı.

KONYA’NIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAŞKANLARI

1984 yerel seçimlerinde  Konya Belediye Başkanı seçilen Ahmet Öksüz 1989 yılında yapılan yerel seçimleri kaybetti. Kendisi görevi Büyükşehir Belediye Başkanı olarak devreden ilk başkan oldu. Öksüz, başta toplu ulaşım olmak üzere, ki  en önemlisi günümüzde şehir trafiğine hayat veren/kolaylaştıran Hafif Raylı Sistemin yanı sıra önemli/ kalıcı eserler bıraktı arkasında.

1989 yerel seçimlerinde Konya Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Halil Ürün iki dönem başkanlık yaptı. Kendisi  1999’da yapılan yerel seçimlerde partisi tarafından 3. Dönem için aday gösterilmedi. Ürün, başkan olarak  döneminin ihtiyaçlarına uygun işler yaptı. Kooperatifler marifetiyle konut edindirme projelerine ağırlık verdi. Bosna Hersek onun zamanında şehirleşti.

1999 yerel seçimlerinde Konya Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Mustafa Özkafa 1 dönem başkanlık yapabildi. Özkafa, 2004 yılında büyük umutlarla girdiği başkanlık yarışını siyasi hayatında kaybetmeyi aklının ucundan bile geçirmek istemediği rakibi karşısında kaybetti.

Özkafa, kendisinin Karatay Belediye Başkanlığı döneminde gösterdiği  performansı Büyükşehir  Belediye Başkanlığı döneminde pek  gösteremedi. Ayrıca ego yaptığı ve bazı çevreleri ötekileştirdiği, ayrımcılık yaptığı konuşuldu. Bazı özel tercihleri sebebiyle de sert eleştirilere muhatap oldu.

2004 yerel seçimlerinde Büyükşehir Belediyle Başkanı seçilen ve Konya’nın belediyecilik tarihinde iz bırakan Tahir Akyürek tam üç dönem Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptı. PR’sız çalıştı. Kimseyi  ötekileştirmedi. Herkesle iletişim halinde oldu. Kendisi 3 dönem aralıksız Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan ilk başkan oldu.

Akyürek önemli ve kalıcı hizmetlerde yaptı. Çok sayıda alt ve üst geçitler yapan Akyürek bir çok alanda modern şehirciliğin öncülüğünü yapan başkan oldu.

2019 yerel seçimlerinde Uğur İbrahim Altay Konya Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.

Altay, şansı yaver giden avantajlı başkan.  Ülkede meydana gelen salgın ve afet gibi talihsiz olaylardan Büyükşehir Belediyesi olarak olumsuz etkilenmediler. Hizmet için imkanları da, fırsatları da oldu. Rahatlık içinde çalıştılar. İyi işiler de yaptılar.

Büyükşehir.

Türkiye’de bugün itibarıyla ’de 30 Büyükşehir Belediyesi bulunuyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi de 36 yıl önce Büyükşehir Belediyesi statüsü elde eden bir belediye.

Büyükşehir Belediye Başkanlarımızı da yazdık, Büyükşehir’i yazarken.

Yazmazsak, eksik kalırdı

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.