Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.41
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2401.3
  • BIST
    10208.65
  • BTC
    59508.24$

BİZ KAÇ KİŞİYİZ? SİYASİ FANTEZİ

17 Ocak 2024, Çarşamba 00:01
Muhalefet partilerinden bir kısmı Ak Partili Belediye Başkan adayları karşısında yarışacak başkan adaylarını belirleyebilmiş değil.
Sebep mi?
İki sebepten.
İlk sebep şu:  Muhalefet Partilerinin, ( İyip, Gelecek, Saadet, Demokrat) belediye başkan adayı gösterecek nitelikte insan bulmakta zorlanmaları.
Bugüne kadar da bir Meslek Odası başkanının dışında başka birisi daha çıkıp belediye başkan adaylığı görevini de talip olmuş değil. Muhalefetin başta Selçuklu Belediye Başkan adaylığı için düşündüğü Oda başkanının adının, Büyükşehirle anılması muhalefetin aday bulma zorluğunu göstermesi bakımından önemli bir detay olmalı.
İkinci sebep de şu: Muhalefet Partilerinde aday gösterme mekanizmalarının çok zayıf olması. Bu önemli bahsi açalım biraz. Ortak Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı noktasında Gelecek ve Saadet Partilerinin öncü partiler olduğu görülüyor. Görülmesine görülüyor da da yeterli refleksi gösterdikleri  gene dede söylenemez bu iki partinin. İyi Parti’de ortada hiç yok.
Gelecek Partisi cephesinde Genel Başkan Ahmet Davutoğlu ve Konya Milletvekili Hasan Ekici’nin ortak Belediye Başkan adayı gösterme gayretlerine, Saadet Partisi cephesi bugüne kadar gereken karşılığı verebilmiş değil.
Bu iki parti arasında kimin Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösterileceği kadar, hangi partinin logosu altında yerel seçimlere girileceği de masanın üstünde önemli bir sorun olarak duruyor. Ayrıca  geçmişte insan kaynağı zenginliği ile bilinen Saadet, kendi içinden bir ismi de başkan adayı olarak öneremiyor. Öneremiyor çünkü, Ak Partinin merkez gücü karşısında tırsan ve özel sebeplerden dolayı geri çekilen bir kadro söz konusu Saadet Partisi’nde.
Gelecek ve Saadet Partileri arasında logo meselesi aşılamayacak sorun değil. Bu sorun aşılmasına aşılır da kimi Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterecekler?  Cesur ve sıradan olmayan nitelikli siyasetçi kıtlığı var şehirde.
Ortak aday olacaksa, şehrin tanıdığı bir değer olmalı.
Şehrin faaliyetleriyle tanıdığı birisi olmasa bile, ismi bilinen ve heyecan yaratan birisi olmalı. Bunun en iyi örneği 1977 yerel seçimlerinde görüldü ve yaşandı. Adalet Partisi ve  CHP’nin ülkede siyaseti domine ettiği bir dönemde, Milli Selamet Partisi Fransa’dan Mehmet Keçeciler’i bulup, getirmiş ve o isim sayesinde de Belediye Başkanlığı seçimlerini kazanan parti olmuştu.
 Süreçte mutlaka gösterilecek olan belediye başkan adayı usulen gösterilecek aday olmamalı.
Siyasi tecrübe kazandırılacak aday da olmamalı.
Şehrin böyle bir lüksü yok artık.
Bu bakımdan gösterilecek başkan adayı ses getirecek, yüklendiği zaman sallayacak/sarsacak aday olmalı.
Aksine bir tercih, Ak Partinin Belediye Başkan adayları karşısında ne yapabilir ki?
Bakınız CHP bir ay önce Büyükşehir Belediye Başkan adayanı açıkladı.
CHP’nin adayını bilen olmadığı gibi gören de yok.
Büyükşehir Belediye Başkan adayını açıklayan diğer bir partide, Deva Partisi.
CHP ve Deva’nın Büyükşehir Belediye Başkan adayları, aday gösterilmelerinin sevinç ve mutluluklarını yaşamanın  dışında varlık gösterebilmiş değiller. Partileri sevinmelerini sağlamış oldu, bu iki Büyükşehir Belediye Başkan adayının.
CHP gösterdiği adayla yerel seçimlerde olsa olsa, “Biz kaç kişiyiz?” sorusuna cevap bulabilecektir.
Deva da aynı şekilde gösterdiği adayla “Biz kaç kişiyiz?” sorusuna, cevap bulabilecektir, 3-5 bin kadar seçmen oylarıyla.
Siyasi fantezi peşindeler.
Gelecek, Saadet, İyip bu partilere eklemlenirse Demokrat Parti aynı yolu seçmemeli.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.