Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.21
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2390.3
  • BIST
    10204.91
  • BTC
    61144.08$

BİLİNÇLİ FARKINDALIK İLE STRES- ÖFKE-YORGUNLUĞU AZALTMAK

05 Ekim 2021, Salı 09:14

Zorluklar hayatın ayrılmaz bir parçasıdır. Ne yazık ki zorlukları durduramazsınız. Durdurabileceğiniz şey zorlukları karşılama ve onlarla ilişki kurma biçiminizdir. Zorluklarla doğru bir şekilde yüzleşmelisiniz. Belki zorlukları inkâr ediyorsunuz… belki de zorluklara bodoslama dalıyorsunuz…. Sonuçta da aşırı yoruluyorsunuz.

Bilinçli farkındalıksize zorluklarla karşılaştığınızda tepkinizin faydalı olup olmadığını değerlendirmede kolaylık sağlar. Tepki verme şeklinizin faydalı olup olmaması tepkinizin etkisine bağlıdır. Etkilerin farkında değilseniz deneyimlerinizden faydalanmadan sadece kaydı tekrar tekrar oynatıyorsunuz demektir.

Bilinçli farkındalık stresi azaltır. Stres, doğal ve her gün meydana gelen bir şeydir. Stres, bir hastalık değil, beden ve zihnin bir durumudur. Ama stres seviyeniz çok yüksekse ya da çok uzun sürerse hem fiziksel hem de zihinsel hastalığa yakalanabilirsiniz.

Stres aslında her zaman kötü bir şey değildir:Mesela, bir çocuğun caddeye fırladığını görürseniz stres tepkisi size koşup onu durdurmanız için gereken enerjiyi verir. Ama eğer yatakta uzanıp vergi borcunuz için endişeleniyorsanız stresin faydası olmaz. Ancak uyku uyuyamazsınız. Bu stres uzun süre devam ederse büyük olasılıkla sağlığınız bozulur.

Mesela patronunuz size yeterince çalışmadığınızı söyledi. Bunu kişisel bir saldırı olarak yorumlarsanız kan basıncınız yükselir, gözbebekleriniz büyür, terlersiniz ve kaygılanırsınız. Bedeniniz, sanki hayatı tehdit eden bir ayının saldırısına uğrayacakmış gibi davranır, savaşmaya, kaçmaya veya donup kalmaya hazırsınızdır. Ama eğer durumu “Patron kötü bir gün geçiriyor” veya “Aynı şeyi herkese söylüyor” diye yorumlarsanız böyle büyük bir stres tepkisini vermezsiniz.

Aşağıda bazı stres türlerini ve onları rahatlatmak için kullanabileceğiniz bazı bilinçli farkındalık yollarını veriyorum:

Fiziksel stres: Bedeninizin çok fazla baskı altında kalmasıdır. Uzun süre aynı pozisyonda oturuyor veya ağırlık kaldırıyor veya bedeninizi aşırı derecede yoruyor olabilirsiniz. Bilinçli farkındalık yolu: Biraz daha fazla mola vererek bu stresi azaltmaktır.

Zihinsel stres: Kısa sürede çok fazla iş yapmanız gereken zamanlarda ortaya çıkar. Zaman baskısı stres yaratabilir. Çok düşünmek ve endişelenmek zihinsel stres kaynaklarıdır. bilinçli farkındalık yolu: Bilinçli yürüyüş yaparak bu stresi azaltabilirsiniz.

Duygusal stres: Genellikle ilişki konularında ortaya çıkar. Belki biriyle iletişiminiz kesildi veya kendinizi depresif, kaygılı veya yalnız hissediyorsunuz. Bilinçli farkındalık yolu:  Şefkat ya da affetme duygunuzu dikkate alabilirsiniz.

Bir şey için strese girmeye başladığınızı nereden anlarsınız?

İlk uyarı işaretleri nelerdir?

Gözünüz seğirmeye veya başınız ağrımaya mı başlıyor?

“Stres benim için çok fazla olduğunda omuzlarım gerilir, gülümsemek zor gelir, arkadaşlarımla sohbetim azalır ve genellikle hayatı çok daha fazla ciddiye almaya başlarım diyebilirsiniz….”

“Belki kolayca sabrınız taşıyor veya endişelenmeye başlıyorsunuz.”

Strese verdiğiniz ilk reaksiyonları fark ederek stres kontrolden çıkmadan önce uygun bir harekette bulunabilirsiniz.

En son ne zaman stres yaşadığınızı düşünün:

Bedeninize ne olduğunu fark ettiniz mi?

Hangi kısımlarınız gergindi?

Karnınız mı çeneniz mi?

Davranışınız nasıl değişti?

Ne tür duygular hissettiniz? Kaygı mı üzüntü mü? Aklınızdan hangi düşünceler geçiyordu?

Stres seviyenizin yükseldiğini hissettiğinizde reaksiyon vermek yerine tepki vermek için 2 adımlıbilinçli farkındalık süreci:

1. Adım: Bedeniniz, zihniniz ve duygularınız stres belirtisi gösteriyor mu?

*Stresten mustarip olduğunuz gerçeğini kabul edin.

*Strese nasıl reaksiyon verdiğinizi gözleyin.

*Vücudunuzun bazı yerleri gergin olabilir.

*Belki hazımsızlık çekiyorsunuz veya haftalardır nezlesiniz.

*En küçük şeylere söyleniyor olabilirsiniz.

*Arkadaşlarınızla buluşmak için zaman ayıramıyor olabilirsiniz.

*Duygularınız dalgalanıyor olabilir.

*Kendinizi yorgun ya da kontrolden çıkmış hissedebilirsiniz.

*Düşünceleriniz olumsuz olabilir. Dikkatinizi yoğunlaştırmada zorluk çekiyor olabilirsiniz.

Bu aşamada durumu iyi ya da kötü diye yargılamadan sadece neler olduğunun farkına varmanız gerekir.

 

2.Adım: Bilinçli bir tepki seçin:

Artık yaşadığınız stres seviyesinin farkında olduğunuza ve bu stresle nasıl başa çıktığınızı bildiğinize göre baş etme yolu olarak bilinçli bir seçim yapabilirsiniz. Kendi iç reaksiyonlarınızın farkına varırken, daha önce defalarca seçtiğiniz çok kullandığınız yollar yerine yaratıcı eylemlerin ortaya çıkmasına izin verirsiniz.

İyi okumalar

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.