Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.66
  • ALTIN
    2396.0
  • BIST
    10233.79
  • BTC
    60967$

BİLİNÇALTI TEMİZLENEBİLİR Mİ ?

25 Ağustos 2022, Perşembe 00:24

Bilinç ve bilinçaltı, insanların ilgisini çeken ve her zaman merak uyandıran bir ikili olarak günlük hayatımızda karşımıza çıkmaktadır.

Peki nedir bilinç ve bilinçaltı?  Sosyal yaşam ve psikolojik davranışlarımızdaki etkin rolü nedir?

Bilinç kavramının Türk Dil Kurumu’na göre sözlük anlamı; “İnsanın kendisini ve çevresini tanıma yeteneği, temel bilgi, temel görüş, algı ve bilgilerin zihinde duru ve aydınlık olarak izlenme süreci, şuur” olarak geçmektedir.

Bilinçaltı kavramının yine TDK’ya göre sözlük anlamı ise: “Bilinç dışı olmakla birlikte, dilendiğinde kapsamındakilerin bilince çağrılabildiği zihin bölgesi, şuuraltı” olarak geçmektedir.

Konunun uzmanları her ne kadar bilinç ve bilinçaltı kavramlarını açıklamaya çalışsalar da konu ile ilgili çoğu sorunun cevabı hâlâ tartışmalara açıktır.

Bilinç ve bilinçaltı durumlarında her zaman olduğu gibi sağ beyin başroldedir. Bilinçten bahsederken sol beyin, bilinçaltından bahsederken de sağ beyin daima işin içindedir.

Beyin; üstün teknolojilere rağmen hâlâ sırrı tam olarak çözülemeyen olağanüstü ve gizemli bir organdır. Bu mucize organ sürekli kayıt yapar. Sağ ve sol beyin doğuştan itibaren birbiri ile koordineli çalışırlar. Ancak her ikisinin kullanım gücü insandan insana farklılıklar gösterebilir. Kimileri sağ beynini, kimileri de sol beynini belli oranlarda daha fazla kullanabilirler.

Normal olarak davranışları yöneten duygulardır. Yani bilinci yöneten bilinçaltıdır.

Sol beyinde tutulan kayıtlar zamanla silinirken, sağ beyinde tutulan kayıtlar silinmez. Ayrıca sol beyinde gerçekleşen kayıtlarda eğer sağ beyni ilgilendiren duygusal ya da fotoğrafik hafıza ilişkisi varsa, sol beyine ait kayıtlar da silinmemek üzere sağ beyinde kayıt altına alınır.

Sağ beyine kaydedilen duygusal bağlantılı sol beyin kökenli veriler; her an, sağ beynin haberi olmadan açığa çıkabilecek ve sol beyin tarafından gerçekleştirilebilecek kayıtlardır ki işte biz bu duruma sağ beynin kontrolünde olmayan bilinçaltı davranışları diyoruz.

Sağ beynin yani duyguların kontrolünde olan bilinçaltı kayıtlarda, önce duygular sonra davranışlar gerçekleşir. Sol beynin yani davranışların kontrolünde olan bilinçaltı kayıtlarda ise, önce davranışlar sonra duygular ortaya çıkar.

Sağ beynin kontrolünde olmayan bilinçaltı kayıtlarda; davranışlar, duygulardan önce hareket ederek ortaya çıkar. Bu tür davranışlar hızlı ve kontrolsüzdür.

Duyguların davranışlardan önce gerçekleştiği, yani sağ beyin kontrolünde olan bilinçaltı kayıtlı davranışlar ise; yavaş ve kontrollüdür.

Sağ beyin kontrolünde olmayan bilinçaltı kayıtlar “her zaman olumsuz zararlı kayıtlardır.” demek, yanlış bir söylem olur.  Bir kısım sağ beyin kontrolünde olmayan bilinçaltı kayıtlar, insanların yaşamı için hayati önem taşır. Bazen davranışların duygulardan önce hareket etmesi insan hayatını kurtarır.

Trafikte araç kullanırken aniden karşınıza çıkan bir taşıt gördüğünüzde ayağınız çok hızlı bir şekilde fren pedalına gider. Korkup, heyecanlanmanız ise frene basmanızdan sonra oluşur. Bu hareketin adı “Refleks hareketidir” Refleks; ani gelişen ve sağ beynin kontrolünde olmayan bir bilinçaltı hareketidir. Burada önce davranış sonra duygular oluşmuştur.

 

Sağ beyin kontrolünde olmayan bilinçaltı kayıtlar, ortam ve fırsat buldukları an, sağ beynin haberi olmadan harekete geçebilmektedir. Harekete geçen davranışlar gerçekleştikten hemen sonra sağ beynin haberi olmakta ve daha sonra duygusal faaliyetler oluşmaktadır.

Ailesinde sürekli şiddet gören bir çocuğun, sağ beyni tüm yaşananları kayıt altına almıştır. Çocuk önce dövme davranışını sonra korku duygusunu yaşamıştır. Bu kayıt; sağ beynin kontrolünde olmayan, davranış ağırlıklı (sol beyin kontrollü) ve duygusal bağlantılı bir kayıttır. Kontrolün sağ beyinde olmadığı bu kayıt; bir bilinçaltı olumsuz kayıttır. Çocuk büyüyüp kavga gerektirmeyen ortamlarla karşılaşsa bile, duyguları değil davranışları ile harekete geçip ilk yapacağı iş “kavga etmek” olacaktır.

Çocuk ve yetişkinlerin, yaşamlarını zorlaştıran olumsuz bilinçaltı kayıtlar; sağ beynin himayesinde bulunan ancak hiçbir zaman sağ beynin sözünü dinlemeyen bir sol beyin davranışıdır.

Günlük hayatta sık kullandığımız “bilinçli hareket etmek” sözü; sağ beynin kontrolünde olan bilinçaltı davranışlar, “bilinçsiz hareket etmek” sözü ise; sağ beynin kontrolünde olmayan bilinçaltı davranışlar anlamındadır.

Sorun teşkil eden ve bireyin tüm yaşantısını olumsuz yönde etkileyen bilinçaltı olumsuz davranış kayıtları gerçekten silinebilir mi?

Ergenlik dönem öncesi, sağ beyin gelişimi üst düzeyde sağlanarak ya da farklı metotlar uygulanarak istenmeyen bilinçaltı olumsuz davranış kayıtlarını silmek ve ortadan kaldırmak mümkündür. Aynı şekilde ergenlik sonrasında herhangi yaşanan olaylar sonucu oluşan bilinçaltı olumsuz davranışlar da silinebilir.

Ergenlikle birlikte karaktere dönüşen bilinçaltı olumsuz davranış kayıtlarını ergenlik sonrası silmek mümkün değildir. Artık bilinçaltı olumsuz bu davranışlar bireyin ömür boyu bir karakteri ve kaderi durumunda olacaktır. Ancak sağ beynin kontrolü altına alınarak olumsuz etkileri azaltılabilir ya da kontrol edilebilir.

 

Yorumlar

  • yorum avatar
    Hasan Cahit
    26-08-2022 14:11

    Hocam harika bir yazı kaleme almışsınız. Yüreğinize sağlık.Teşekkür ederim.

  • yorum avatar
    AHMET ÖZ
    25-08-2022 12:03

    O zaman bilinçaltı temizliği söylemlerinin çoğu gerçek dışı. Faydalı bir yazı yüreğinize sağlık saygılar

  • yorum avatar
    Seçkin A.
    25-08-2022 01:26

    Teknik detaylı güzel ve açıklayıcı harika bitir yazı olmuş. Ancak ülkemiz insanına maalesef hitap etmeyen bir yazı. Kaleminize sağlık.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.