Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.86
  • ALTIN
    2421.9
  • BIST
    10269.93
  • BTC
    61811.6$

BESİN BAĞIMLILIĞI

11 Ekim 2023, Çarşamba 09:18
GIDA İNTOLERANSI  VE GIDA  ALLERJİSİ  VARSA  EN KOLAY  NASIL ANLARIZ?
Hastalığın altında yatan sebeplerden birincil derecede olan faktör;  gıda intoleransı ya da gıdalara bağımlılıktır. Hangi gıda en çok tüketiliyorsa vücutta bağımlı olarak ona ihtiyaç duyar. Örnek olarak nasıl sigara içildikçe beden istiyor ve sonucunda beden hastalanıyor ise intolerans gıdalarda da aynısı geçerlidir. Bir miktar bilinçlenme ve fayda sağlamak adına hazırladığım yazıyı inceleyebiliriz.
 Bu yazımızda besin olarak  yediğimiz gıdaların sebep olduğu alerji ve intoleransları  her hangi bir test yapmadan  nasıl anlarız?
En doğrusu testler yaparak  anlamaktır, neden olan gıdayı tespit etmektir. Ancak  çoğu zaman bu mümkün  değildir. Her yerde testleri yapma imkânı  olmuyor. Bu sebeple bu yazıda ki amacım  besin intoleransı ve  alerjileri konusunda pratik bilgiler vererek  hastaları uyarmaktır. Hastanın kendi kendine bilgi sahibi olmasına yardımcı olmaktır.
Gıda alerjilerinin vücutta ne  rahatsızlık  belirtiler gösterdiğini  inceleyecek olursak;
Kafadan  başlayalım: Çoğunlukla dudaklar şiştir. Yanaklar sıcak ve kırmızıdır.(Elma yanaklı gibidir.) kulaklar kırmızı  elle dokunulduğunda dahi sıcaklığı  hissedilir. Dil zaman zaman şiş ve ağız içine sığmaz hissi verir. Yemekten  sonra daha belirli hale  gelir. Yüz ifadesi Maske yüz gibidir.
Hasta  Çok konuşkan, ses tonu yüksek ve sesi çatallıdır. Hastaya mülakat yapılacak olursa kekeleme  olabilir.
Çok miktarda ağızdan salya salgılar, bazen kontrol edemeyecek kadar fazladır. Uykuda  yastığını  ıslatır.
Sürekli  tekrarlayan kulak iltihapları, sık sık bademcik iltihabı olur, bu sebeple sık sık  doktora gider.
Gözler cam gibi parlak, göz çevresinde halka  şeklinde  morluk olabilir. Güneşe bakamazlar ve koyu güneş   gözlüğü  takarlar.
Normal klima ortamında dahi terleme olur.  Gece  terlemeleri daha belirgindir, kaşıntıları vardır.
Beden kokuları belirgindir. Rahatsız edecek düzeydedir.
Huzursuz bacak nedeni olabilir.  Özellikle uykuda ayaklarda ağrı, kasılmalar, hatta kramplar olabilir.  Ellerde  parmaklarda  ağrı, şişlik, uyuşma  sabah eli açmakta ve kapamada  zorluk olabilir.
Çocuklarda  sinirlilik ,öfke, agresiflik yerinde duramamak (hiperaktif),kıpır  kıpır olmak, kendini sevdirmemek ,hareketsizlik ,çevresi ile ilgisizlik( hipoaktif)algılamada güçlük (otistik)vs  gıda  alerjileri veya intolorans sebebi olabilir.
Uzun süreli  bazen günün belirli saatlerine denk gelen ,  el ve ayak terlemeleri gıdalara  karşı  intolerans veya  alerjilerde görülür..
 Gıda  Alerjileri hızlı ( Akut)  veya yavaş (kronik) reaksiyon verir.
AKUT SEMPTOMLAR:
Akut gelişen semptomlar  alerjinin  deri veya  mukoza ( burun içinde, boğazda, nefes borusunda ) ya teması ile ortaya çıkar. Kızarma, şişme, ağrı, kaşıntı olur. Göz kapakları şişer, göz yaşarır, burun akar, hapşırma olur. Deri de kaşınma, kızarma, agrı, urtiker benzeri lezyon olabilir.
 
KRONİK SEMPTOMLAR :
Kronik semptomlar daha ziyade vücudun gıdalara karşı gösterdiği intolerans reaksiyonlarında  görülür.      Gıdalara karşı  alerji veya  intolerans   varsa"  organların  görevi, işlevi bozulur. Organ, doku ve hücreler İyi çalışamaz yeteri kadar üretemez( örnek pankreas bezi yeteri kadar insülin hormonu üretemez ve Diyabet oluşur, yada akciğer iyi nefes alıp veremez astım oluşur vs)
 
GENEL ŞİKAYETLER OLARAK
 -Yorucu  iş  yapmadan, uzun süren yorgunluk, halsizlik varsa, uykudan sonra dinç yataktan kalkmıyorsa,
-Normal  ortamda dahi terliyorsa, üşüyor ise ,
-Çok yemediği halde kilo alıyor kilolu ise,
-Uyku uyumada zorluk varsa, uyku problemi varsa,
-Uzun süren  baş dönmeleri olabilir,
-Olaylara karşı  konsantrasyon  zorluğu varsa,
-Gün  gün hafıza zayıflığı  varsa,
-Aşırı kızgın öfkeli ise( olaylara karşı sert normal olmayan tepkiler veriyorsa)
-Normalden hareketli ( hiperaktif ) ise
- Normalin üzerinde yemek yiyor ise, gıda intoeransı var demektir.
-Sindirim sistemi ile ilgili, mide bulantınız, mide yanması, sürekli tokluk hissi, mide ve bağırsaklarda  sürekli gaz varsa, mide bağırsaklarda uzun süreli veya zaman zaman ağrılar varsa,  uzun süren kabızlık ve ishal varsa, bağırsaklarda iltihabı hastalık ( kolitis ulserosa, kronik hastalığı)varsa,
- Solunum sistemi  ile ilgili; sık sık soğuk algınlığı, sinüzit, sık sık tonsillit, uzun süreli Boğaz'da gıcık  varsa, kronik bronşit, astım hastalığı varsa,
- Kalp ve dolaşım sistemi ile ilgili; yüksek  tansiyon, düşük tansiyon, kalpte ritm bozukluğu, aritmi, çarpıntı  vs varsa
- Üriner sistemle ile ilgili; sık sık idrar yapmak istiyorsa( iltihap olmadan)
İdrar yapma sırasında, yanma acıma varsa, sık sık enfeksiyon geçiriyorsa, idrar kaçırıyorsa,
- Baş  ağrısı, migren omuz ve boyun ağrıları,  uzun süren gözde kaşıntılar, sık sık kulakta  iltihaplar, kulak çınlaması varsa,
-Eklemlerde şişme, ağrı varsa, kızarma varsa,
-Sırt kaslarında ağrılar varsa ,
- Romatizmal hastalık varsa,
- Ağız içinde, deride genital organlarda  yara (aft) Lenf  düğümlerinde şişme  varsa gıda alerjilerinden, gıda intoleransından  kuşkulanmak  gerekir.

Sağlıcakla kalın ,saygılarımla..
Dr.Recep Çelik
 
[email protected]
tel:05326137661

Yorumlar

  • yorum avatar
    İbrahim
    16-10-2023 12:45

    Yine yeni bir şey öğrendim çok teşekkürler saygılar

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.