Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.65
  • ALTIN
    2394.1
  • BIST
    10239.55
  • BTC
    61207.6$

Bebeklerde Anne Karnında Ense Kalınlığı Ölçümü?

28 Temmuz 2015, Salı 00:00

Ense kalınlığı(NT), bebeğin boynunun arkasında, omurgasının üzerindeki yumusak doku ile cilt altındaki bölgenin maksimum kalınlığıdır. Ense kalınlığı testi, gebeliğin 11-14. haftalarında ultrasonografi ile yapılır.

 Günümüzde en sık olarak anne karnındaki iki değer (hCG ve PAPP-A) ile kombine olarak kullanılır. Bu test, bebekte olabilecek bazı kromozom anomalileri, Down Sendromu (mongol bebek) ve organ defektleri hakkındaki risk için bilgi verici bir testtir. Bu test ile kromozom anomalileri %90'ın üzerinde tespit edilebilmektedir.  

Genetik bir hastalık olan Down Sendromu; doğuştan zekâ geriliği, yüzde yapısal bozukluklar, işitme bozuklukları, görme bozuklukları, yapısal kalp hastalıkları ve diğer çeşitli sağlık problemleri ile bir arada bulunan bir hastalıktır.

 Down sendromu olan gebelikler artmış ense kalınlığı, artmış hCG değeri ve düşük PAPP-A değeri ile karakterizedir. Bebekte kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları, iskelet sistemiyle ilişkili hastalıklar, enfeksiyonlar ve diğer hastalıklara bağlı olarak da ense kalınlığı artmış bulunabilmektedir.

Çoğul gebeliklerde diğer Down Sendromu tarama testleri kullanılamazken, bu test ile her bebek için ayrı ayrı ense kalınlığı ölçülüp risk oranı hesaplanabilir. Test aynı zamanda Down Sendromu riskini saptama amacı ile kullanılan testler içerisinde en hassas olanıdır(%90). Aynı zamanda testin anneye ve bebeğe de hiçbir zararı yoktur. 

Normalde bebeğin ense kalınlığı gebelik haftasının ilerlemesi ile artar. Günümüzde 12. gebelik haftasındaki normal bebeklerde ense kalınlığı 2.0 mm ölçülmüştür.

NT ölçümü sadece bu konudaki deneyimli uzmanlar tarafından yapılmalıdır.  Bu incelemeye tabi tutulan anne adaylarında risk yüksek bulunduğunda amniosentez veya koryon villus biyopsisi gibi invazif girişimle kromozom analizi önerilmektedir.

İncelemeyi yaptıran anne adaylarının çok az bir ihtimalle de olsa, böyle bir ileri inceleme gerekebileceğini bilmeleri önemlidir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.