Konya
07 Mayıs, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.24
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2409.5
  • BIST
    10267.09
  • BTC
    63191.93$

Atasözleri ve günümüz

19 Mart 2022, Cumartesi 08:35

“Eskiye rağbet olsaydı bitpazarına nur yağardı” ne güzel ve anlamlı bir söz. Atasözü. Boşa konuşmamış atalarımız. Atalarımızın her sözü bugün anlamını yitirmemiş ve öylesine zamanlı cümleler ki, sanırsam hepsi bugünleri görmüş ve sanki yaşamış.

“Abanın kadri yağmurda bilinir” sözünün anlamı bir şeyin gerçek değeri, ancak ona çok gerekseme duyulduğu zaman iyi anlaşılır günümüzde birçok kez bunu yaşıyoruz. “Aba vakti yaba, yaba vakti aba” o kadar anlamlı ve uyulması gerekir ki, anlatsan kimse anlamaz. Bakın anlamı nedir. Kişi, kendisine gerek olan şeyleri vaktinden önce ve ucuz olduğu zaman satın almalıdır. Yazın aba, kışın yaba satın almak gibi.

Abada "kar yağıyor" demişler,"titremeye hazırım (durmuşum)"demiş. Varlıklar için bir sıkıntı söz konusu olan durum, yoksulluk ve sıkıntı içinde yaşamakta olan kişi için kaygı verecek ve sıkıntı içinde yaşamakta olan kişi için kaygı verecek bir şey değildir. O, bu yaşantıya alışıktır.

Abdal ata binince bey oldum sanır, şalgam aşa girince yağ oldum sanır sözü ise “Görmemiş kişi, rastlantı olarak layık olmadığı bir duruma kavuşsa bu durum kendisinin hakkı imiş gibi aptalca böbürlenir” anlamını taşıyor.

 “Bir kimse sevdiği işi döne döne ve uzun süre yapmaktan bıkmaz” anlamını taşıyan Abdal düğününden, çocuk oyunda usanmaz atasözü ise bugün iş beğenmeyenlere gelsin.

Ve en ilginçlerinden bir tanesi daha geliyor şimdi. “Abdalın dostluğu köy görününceye kadar” Çıkarı dolayısıyla size yakınlık gösteren kişi, işini yürütecek başka yollar bulunca sizinle ilgisini keser buda günümüzü anlatıyor.

Bir diğeri de “Çıkarcı kimsenin arkadaşlığı işi bitinceye kadardır” kişilere söylenen Abdalın karnı doyunca gözü pabucundadır (yolda olur) .

Aça dokuz yorgan örtmüşler, yine uyuyamamış ata sözünün anlamı ise bugün ki, doyumsuz insanların geldiğini noktayı gösteriyor. Aç olan kimse, ne türlü rahatlık sağlanırsa sağlansın, dinlendirilemez; uyuyamaz. Bir gerekseme içinde bulunan kimse, ancak onun giderilmesiyle rahata kavuşturulabilir.

Atasözleri bunlar ve günümüze ne kadar uyumlu olduğunu görmemiz acısından arada bir google abiye ata sözleri ve manaları diye yazar ararsak çıkan sonuçları da analiz ederseniz kendi kendinize neler olduğunu göreceksiniz.

Sağlıcakla kalın….

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.