Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.27
  • EURO
    34.74
  • ALTIN
    2397.0
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61500.104$

ALIŞKANLARINIZ GELECEĞİNİZİ BELİRLEYECEKTİR

11 Ocak 2022, Salı 09:02

Alışkanlık nedir?

Basitçe anlatmak gerekirse, bir alışkanlık sık sık yaptıkça kolaylaşan şeydir. Diğer bir deyişle, tekrar etmeye devam etmeniz gereken bir davranıştır. Yeni bir davranış geliştirmeye devam ederseniz, sonuçta otomatik hâle gelir.

Diyelim ki maddi olarak bağımsız olmak istiyorsunuz. Maddi alışkanlıklarınızı kontrol etmek mantıklı değil mi?

Ya da iyi bir sağlığa sahip olmak sizde önceliğe sahipse, haftada üç defa egzersiz yapmak, mantıklı gibi gözüküyor değil mi?

Günlük faaliyetlerimizin çoğu basit rutinlerdir. Sabah kalktığınız andan gece uyuyuncaya kadar, aynı şekilde yaptığınız yüzlerce şey var. Giyinme, güne hazırlanma, kahvaltı, diş fırçalama, ofise gitme, insanları selamlama, masanızı ayarlama, projeler üzerine çalışma, toplantılara katılma, telefona bakma vb. Aynı faaliyetleri yıllardır yapıyorsanız, sıkı bir şekilde yerleşmiş alışkanlıklarınız vardır. İşiniz, aileniz, geliriniz, sağlığınız, ilişkileriniz ve daha birçok şey dâhil olmak üzere hayatınızın her alanı bunlardan etkilenir. Bu alışkanlıkların toplamı hayatınızın nasıl yürüdüğünü belirler. Bununla birlikte, çok fazla rutinle kendi hâlinden memnuniyet ortaya çıkar ve hayat sıkıcı hâle gelir. Günlük normal davranışlarımızı oluşturan birçok faaliyet bilinçsizce ve düşünmeden yapılır. İşte dikkat edilmesi gereken husus: Günlük hayatınızdaki normal davranışlarınız, hayatınızdaki sonuçlarla fazlasıyla ilişkilidir. Sonuçlardan memnun değilseniz, bazı şeylerin değişmesi gerekir. Öyle değil mi?

Değişim esnasında başarı sergileyemeyen insanlar, birkaç hafta veya birkaç ay sonra vazgeçecektir. Genelde yaptıklarının neden işe yaramadığına dair uzun bir mazeret listeleri vardır. Ama iyi bir yaşam tarzının tadını çıkarmak istiyorsanız, alışkanlıklarınızın geleceğinizi belirleyeceğini anlamalısınız.

Alışkanlığı değiştirmek ne kadar sürer? Bu sorunun en yaygın yanıtı: “Yaklaşık 21 gün” şeklindedir. Bu süre davranışlarınızda küçük değişiklikler açısından doğrudur. Her seferinde sadece bir davranışınızı sistematik olarak geliştirerek genel yaşam biçiminizi önemli ölçüde geliştirebilirsiniz. Buna sağlık, gelir, ilişkiler ve eğlence için boş zaman dâhildir.

Yeni bir alışkanlığı 21 ile 30 defa tecrübe ettikten sonra, onu yapmanın eskisi kadar zor gelmediğini göreceksiniz. Bir alışkanlığı değiştirebilmeniz için, önce onu ne kadar sürede edindiğinizi tespit etmeniz gerekir. Eğer otuz yıldır aynı şeyi tekrarladıysanız, birkaç kısa haftada onu bırakamazsınız. Alışkanlığınız bu süre içinde kök salmıştır. Parçalaması ayrılması çok zordur. Alışkanlıkları değiştirmeyle ilgili başka bir durumda, eski kalıplarınıza tekrardan dönme ihtimalinizdir. Bu durum, stres seviyeniz yükseldiğinde veya beklenmedik bir şey olduğunda ortaya çıkabilir. Yeni alışkanlık bu koşullara direnecek kadar güçlü olmayabilir ve daha fazla zaman, enerji ve emek gerekebilir.

Ben yıllardır arabamı otoparkta (özellikle hastane ya da avm otoparkı gibi..)nereye park ettiğimi hatırlayamama ya da zor hatırlama durumunu yaşıyordum. Araba lazım olduğunda ise stresli bir arayış yaşar, arabamı bulduğumda ise arama süresinden mi yoksa kendime kızgınlığım ve söylenmemeden dolayı mı bilmem stres seviyem belirgin şekilde artar ve gecikmeli olarak diğer işimi yapmak açısından hiç de olumlu sayılamayacak bir tutumla güne devam ederdim.

Bu tekrarlanan sorunun çözümü için düşündüm ve basit bir yöntemle  “park alanının resmini çekerek ”kaydettim. Ama geçen akşam Avm’ye gittim yine aracımı park ettim ama resmini çekmeyi unuttum. Niçin? Çünkü hep bunu yapıyordum. Beynim mesajı alıp park yeri resmini çekmeye alışmam için yaklaşık otuz gün geçmesi gerekiyordu

Unutmayın, başarılı insanlar tepeye kendiliğinden ulaşmazlar. İstenenlerin meydana gelmesi için odaklanmak, kişisel disiplin ve çok fazla enerji gerekir. Bu günden itibaren geliştireceğiniz alışkanlıklar nihayetinde geleceğinizin nasıl yürüyeceğini belirleyecektir. Dikkatli ya da dikkatsiz.  Zengin ya da fakir. Sağlıklı veya sağlıksız. Memnun veya değil. Mutlu veya mutsuz. Bu sizin tercihiniz, dolayısıyla seçiminizi akıllıca yapın.

Gerçek şu ki; belirli bir şekilde devam ederseniz, her zaman tahmin edilebilir bir sonuç elde edersiniz. Kötü alışkanlıklar olumsuz sonuçlar doğurur. Başarılı alışkanlıklar pozitif ödüller yaratır. Hayat böyle ilerler.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.