Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    34.93
  • ALTIN
    2397.3
  • BIST
    10218.44
  • BTC
    61181.85$

ALDATICI KALABALIKLAR

10 Mayıs 2023, Çarşamba 00:00

Partilerin seçim dönemlerinde yaptığı kalabalık mitingler sandığa yansıyor mu?

Bu genel bir durum olmamakla birlikte ara sıra yansıdığı dönemlerde oluyor. Kalabalık mitingler daha çok “gövde gösterisi” olmaktan öteye bir anlam ifade etmiyor.

Partilerin yaptığı mitinglerin sandığa yansıyabilmesi için, mitingi yapan partilerin ve hatiplerin kitleye söyleyebilecekleri yeni sözlerin olması önemli. Kalabalıklar ve alkışlar sandık sonuçlarına fazla etki etmiyor ya değilse.

Kalabalık mitingler fazlasıyla yanıltıcı olabilmekte.

Bu konuda geçmişte yaşanan yüzlerce örnek var.

İki uç örnekten bahsedelim.

Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisinin kurucusu Osman Bölükbaşı Türk siyasetinin en nüktedan lider siyasetçilerindendi.  Bölükbaşı, 1950-1972 yılları arasında tam 22 yıl aralıksız siyaset yaptı.  Müthiş hatipti. Miting meydanlarının rakipsiz lideriydi. Kendisini görmek ve dinlemek için binlerce insan seçim meydanlarını dolduruyordu. Bölükbaşı’nın miting meydanlarında bazen aralıksız  5-6 saat konuştuğu halde kendisini dinleyenlerin meydandan ayrılmadığı ve alkışlarını da eksik etmedikleri söylenir.

Kalabalık mitinglerin önemli  siyasetçisi  1969 Genel Seçimlerinde Konya Mevlana Meydanı’nda düzenlenen mitingde karşısındaki kalabalıkları görünce, önceki seçim sonuçlarına atıf yaparak “Sizin harmanız büyük de, taneniz çıkmıyor. Burada beni dinlerken aşka  gelip alkışlarsınız, sandık başına gidince şeytana sarılırsınız” der.

Kalabalık mitinglerin sandığa yansımadığına başka bir örnek.

Haydari tarikatının kurucusu  Haydar Koyuncu Demokratik Partinin Konya İl Başkanıydı. Partisi  1973 Genel Seçimlerinde altı milletvekili çıkartırken, yedincisini 200 oy farklı kaybetmişti.

1973 Genel Seçimlerinde Mevlana Meydanında miting yapan Demokratik Partililer, 1977 Genel Seçimlerinde Valiliğin karşısında bulunan meydanda miting yapmak isteyince kızılca kıyamet kopmuştu. O alan şehirde miting meydana olan değildi çünkü. Bir tarafta DP il binası karşı tarafta da AP ve CHP il binalarının olması sorunda yaratabilirdi.  AP’de İçişleri Bakanlığı yapmış olan  Demokratik Parti Konya Milletvekili Dr. Faruk Sükan’ın o dönemin valisi İhsan Tekin’e yaptığı baskılardan sonra söz konusu meydanda Demokratik Partiye mitingi yapma izni verilmişti.

Miting günü geldi. 30 binin üzerinde insan miting meydanını hıncahınç doldurmuştu. O dönemin şartlarına göre 30 bin kişi, bugünün neredeyse 300 bin kişisiydi. O gün bizde oradaydık

DP Genel Başkanı Ferruh Bozbeyli Türk siyasetinin beyefendi siyasetçilerindendi. Kendisi inanılmaz bir hatipti. Kürsüye çıkıp konuşmaya başlayınca meydanda uğultu fırtınası belli aralıklarla dakikalarca sürmüştü.  Coşkulu başlayan miting, coşkulu bir şekilde sona erdi. Demokratik Partililer havalardaydı. Daha çok milletvekili çıkartacaklarını bu olmazsa 1973’de çıkardıkları milletvekili sayısına çok kolay bir biçimde ulaşacaklarını konuşuyorlardı.

O mitingin akşamında il başkanı Haydar Koyuncu etrafındakilere kaç milletvekili çıkartacaklarını soruyordu. Sayılar havada uçuşuyordu. Aralarında 6,7,8,9,10 diyenler bile vardı. Rahmetli bana  dönerek “Hadi sende söyle bakalım Ali Rızam” dedi.

“Abi 1 çıkartısınız” dedim. Benim tahminimi açıklamamdan sonra, ortam buz kesildi.

Bizim tahminimiz doğru çıktı ve 1973 Genel Seçimlerinde 6  milletvekili çıkartan Demokratik Parti, 1977 Genel Seçimlerinde aldığı 25 bin oyla bir milletvekili çıkartabildi. O milletvekili 1. Sıradan aday olan Dr.Faruk Sükan oldu.

Demem o ki; kalabalık mitingler ölçü değil.

Mitingler genellikle aldatıcı kalabalık oluyor ve sandığa  yansımıyor.

 Osman Bölükbaşı, Haydar Koyuncu ve daha nice siyasetçilerin hayallerini yıkan sebep de bu olmalı.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.