Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    34.93
  • ALTIN
    2397.3
  • BIST
    10218.44
  • BTC
    61181.85$

AK PARTİ’NİN MİTİNGİ VE FARKLI MİTİNGLER

05 Mayıs 2023, Cuma 00:00

Ak Partinin Salı günü yapılan mitingine katılımı sordum Hasan Angı’ya, “Meydanda 160 bin kişi vardı. Kültür Park  ve yan yollarda bulunan insanlarla birlikte bu sayı 200 bin civarındaydı” dedi.

Miting olayı Ak Partinin son derece profesyonel olduğu bir olay.

 Uzun yıllar önce bu işi en iyi yapan parti Milli Selamet Partisiydi. Sonra MSP’nin devamı niteliğinde olan  partiler daha sonraki yıllarda da bu partilerin içinden çıkan parti (Ak Parti) Türkiye’nin miting ustası partisi oldu.

 20 yıldır Ak Parti miting işini fevkalade ustalıkla yapan bir parti. Bu konuda yanına yaklaşılamıyor ve yakalanamıyor. Son dönemlerde söylendiği gibi  bunun iktidar partisi olmak ya da belediyeleri elinde bulunduran parti olmakla falanda ilgisi de yok. Sözünü ettiğimiz  partiler muhalefette olduğu yıllarda bile mükemmel şekilde mitingler yapıyordu. MSP, Refah, Fazilet, Saadet gibi partilerin bu şehirde düzenledikleri mitingler hatırlanmalı.

Ak Partinin Salı günü Kılıç Aslan Meydanında düzenlediği mitinge katılım bir hayli fazlaydı .Katılım siyasetin ustası il başkanı Hasan Angı’nin ifade ettiği gibi, “200 bin civarında mıydı?” Bu kadar olmasa bile, buna yakın olmalıydı.

GEÇMİŞTE GÖRDÜĞÜMÜZ FARKLI PARTİLERİN BÜYÜK MİTİNGLERİ

Adalet Partisinden ayrılan Demokratik Parti 1973 Genel Seçimleri öncesinde Mevlana Meydanında miting yaptı. Partinin genel başkanı Ferruh Bozbeyli’ydi. Etkili mitinglerin etkili hatipleri de olur. Bozbeyli o yıllarda Türkiye’nin en etkili siyasi birkaç hatibinden birisiydi. Meydandaki kalabalığın bir ucu yıkılan İş Bankasını geçerken, Mevlana tarafından da Üçler Mezarlığının giriş kapısına kadar uzanmıştı. Kürsünün kurulduğu kısmın arkasında kalan sokakları da aynı şekilde doluydu.

Etkileyici konuşma üslubuna bizimde hayran olduğumuz Bozbeyli  kürsüye çıkıp konuşmaya başlayınca, meydan kabına sığmaz oldu. Elleri Bozbeyli’yi alkışlamaktan mosmor kesilen insanlar vardı meydanda.

Demokratik Parti 1973 genel seçimlerinde Konya’dan altı milletvekili çıkarttı. Aynı parti 1977 genel seçimlerine girerken Hükümete Meydanında miting yaptı. Meydan gene doluydu. Şerafettin Cami civarı, Vakıfların önü, Kayalı Park, Saray Çarsının önü, meydanın İş Bankasına kadar olan kısmı yoğun kalabalıktı ama Demokratik Parti 1973 genel seçimlerinde çıkarttığı milletvekili kadar, milletvekili çıkartamadı o seçimlerdi.

1973 genel seçimleri Bülent Ecevit’in CHP genel başkanı sıfatıyla ilk genel seçimiydi. Mitingin adresi Mevlana Meydanıydı. Dehşet verici bir kalabalık vardı meydanda ve meydana giriş çıkışların olduğu sokak aralarında. Kalabalığın bir ucu Hükümet Meydanına dayanıyordu. Sırtında mavi gömlek, ellerinde de bir çift beyaz güvercin kuşu olan Ecevit kürsüye çıkıp elindeki kuşları salıverdiğinde meydan inlemeye başlamıştı. CHP o seçimlerde Konya’dan dört milletvekili çıkarmıştı.

CHP ve Ecevit’in  sonraki genel seçimlerde o havayı bir türlü yakalayamadı.

ANAP’ın Konya mitinglerine katılım kendi tarihinde bu partilere oranla gerilerdeydi.

1991 genel seçimleri öncesinde DYP lideri Süleyman Demirel’in,1999 genel seçimlerinde de Milliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli’nin mitingleri katılım oranları yüksek olan farklı mitinglerdi.

Çok sayıda miting izledik ama bahsettiğimiz partilerin mitingleri katılım olarak çok başkaydı. Bu mitinglerin sandığı etki ettiği seçim dönemleri de oldu.       

Yorumlar

  • yorum avatar
    Durmuş Uysal
    07-05-2023 15:23

    AKP'nin mitinglerine ilimizdeki kamu görevlilerin katılım zorunluluğunu dikkate alarak yorumlasanız daha objektif bir yorum yapmış olursunuz sanırım

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.