Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.35
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2392.4
  • BIST
    10263.8
  • BTC
    59300.3$

AK PARTİDE SÜRPRİZLER VE SÜREÇ

22 Mart 2023, Çarşamba 00:00

DÜN bu yazının yazıldığı saatlerde Ak Partiye milletvekili adaylığı için başvuranların sayısı 185’i bulmuştu. Başvuruların bugün sona ereceği partide bu sayının 250’yi bulabileceği söyleniyor.

Sürpriz isimler var, Ak Partiye milletvekilliği adaylığı için başvuranlar arasında.

Önce o isimlerden söz edelim.

Önceki dönem Meram Belediye Başkanlığı görevinde bulunan son olarak da üç hafta önce Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcılığı görevine getirilen Fatma Toru.

Ak Partinin ilk dönem Meram Belediye Başkanı olan ve Ankara’da  çeşitli görevlerde bulunan Refik Tuzcuoğlu. Refik bey adaylığını ilk açıklayanlardan.

Eski Selçuklu Belediye Başkanı Prof.Dr. Adem Esen.

Çalışma Bakan Yardımcısı Faruk Özçelik.

Eski Sağlık Bakan Yardımcısı Muhammed Güven.

Fatma Hanım, Refik Bey, Adem Bey Ak Partinin üç eski merkez ilçe belediye başkanı.

Milletvekilliği aday adaylığı başvurusunda bulunan yeni belediyecilerde  şöyle Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği görevinden ayrılan Ercan Uslu.

Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Daire Başkanı  olan “Japon Selim” namıyla maruf Selim Yücel Güleç.

Bürokrat adaylar. Adayların çoğu bürokrat kökenli aslında. O adaylar arasında Mehmet Baykan’da bulunuyor.

Eski milletvekillerinden adaylık başvurusu yapanlar.

Ahmet Işık,

Uğur Kaleli,

Hüsniye Erdoğan,

Eski rektör milletvekili adayları.

Dün itibarıyla iki rektörün milletvekilliği adaylık başvurusunda bulunduğu AK Parti’de en bilinen rektör adayı, Selçuk Üniversitesinin önceki dönem rektörü Prof.Dr. Mustafa Şahin. Mustafa bey Ak Parti  camiasının içinde olan bir isim.

Mevcut  milletvekillerinden adaylık başvurusunda bulunanlara da bakalım.

Tahir Akyürek.

 Tahir bey önceki gün parti il teşkilatına gelerek adaylık başvurusunu yaptı.

Genel Başkan Yardımcılarından Leyla Şahin Usta ile Ziya Altunyaldız’da daha önce il teşkilatına gelerek adaylar başvurusunda bulunmuşlardı.

Milletvekilleri arasında parti genel merkezine adaylık başvurusu yapanlarda var. Adayların her biri istemeleri halinde iki il için adaylık başvurusu yapabilecek.

Yeni dönemde adaylık başvurusunda bulunmayan milletvekilleri olacak mı?

1-2 tane olacağı konuşuluyor parti çevrelerinde.

Sürpriz olan ve olmayan isimler bu şekilde.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK

Sürecin nasıl işleyeceği merak edilen konuların başında geliyor.

Şöyle işleyecek.

Ak Partide Çarşamba günü (bugün) saat 17.00’de sona erecek olan adaylık başvurusundan sonra Cumartesi günü dijital ortamda temayül yoklaması yapılacak. Temayül yoklamasına partinin il teşkilatının üyeleri ile 31 ilçe teşkilatının tüm üyeleri katılacak. Ayrıca partinin Kadın Kolları, Gençlik Kolları ile partili belediyle başkanları  ve meclis üyeleri de katılacak. Mevcut milletvekilleri temayülden muaf tutuluyor. Temayülde oy kullanacakların toplam sayısı da iki bini geçiyor.

Temayülde oy kullanacak olan partili üyeler milletvekili aday adayları arasından  parti genel merkezi tarafından alınan karar gereği  10 kişinin adını yazabilecek. Söz konusu karar gereği milletvekili sayısı 10’dan az olan illerde milletvekili sayısı kadar, 10’dan fazla olan illerde de 10 tane adayın adı  yazılabilecek. Bu kesin adaylık sürecinde bir anlamda ilk eleme anlamına geliyor. Milletvekili aday belirlemenin bir sonraki aşamasının ise genel merkezde mülakat usulü ile yapılacak.

Sürpriz olan ve  olmayan adaylarıyla heyecan verici ve sürükleyici bir süreç, Ak Partide milletvekili aday belirleme süreci.

Milletvekili adaylarının siyasetteki  sırat köprüsü.

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.