Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.35
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2392.4
  • BIST
    10263.8
  • BTC
    59300.3$

AĞIR BAKIM VE CEPHANELİK

24 Ocak 2024, Çarşamba 00:01
Meram’a giden eski-yeni yol arasında kalan TSK’nın 74 yıllık Ağır Bakım Fabrikası bulunduğu zengin topraklar üzerinde son yıllarını yaşıyor.
Şehrin tarih ve hafızasına kazınan Ağır Bakım Fabrikası, Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Ağır Bakım Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında  birkaç yıl içinde bulunduğu yerden kaldırılarak yeni yerine nakledilecek.
Selçuklu ilçesi Aşağı Pınarbaşı Mahallesi’nde yapımı Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen Ağır Bakım Fabrikasının, 140 bin metrekare kapalı alanı bulunuyor.
Buna gerek var mıydı?
Söz konusu tasarrufun bir kenarından tutup, oraya-buraya asılanlar, çekiştirenler hem de çok sayıda mutlaka olacaktır. Nitelemelerde yapılacaktır, bir yerlere rant ve peşkeş çirkinliğinde. Bu alışkınlıkla  bakmamak lazım Ağır Bakım Fabrikasının taşınması olayına. Gerekiyor muydu, ihtiyaç var mıydı buna bakmak lazım ön yargısız kafayla.
Soru şu: Ağır Bakım Fabrikasının taşınması gerekiyor muydu?
Gerekiyordu?
Gerekiyordu çünkü fabrikanın bulunduğu alanın/arazinin günümüz gereksinimlerine uygun bir şekilde yenilenmesi , üzerinde de farklı  sosyal tesisler-yeşil alanlar ve yaşam alanlarının oluşturulması gerekiyordu. Şehrin toprak değeri en yüksek yerlerinden bir yerde , 640 bin metrekare bir alanın atıl ve ekonomik değerlerden mahrum bırakılmasını düşünmek bile akla ziyan olmalı.
Yeri gelmişken söyleyelim Kentsel Dönüşüm Kapsamında 640 bin metrekare büyüklüğündeki alanın yüzde 20’lik kısmı imara açılırken, yüzde 80’lik kısmında da sağlık-sosyal tesisler ve geniş yeşil alanlar oluşturulacak. Meram da daha çok cazibe merkezi olacak.
Başka bir soru Ağır Bakım Fabrikasının yeni alanlara, yeni ve modern mekanlara ihtiyacı var mıydı?
Tabi ki vardı.
Ağır Bakım Fabrikasının yapım tarihi 1950.
Aradan geçen uzun yıllar, faaliyet alanı ne olursu olsun her seviyedeki  kurumun-kuruluşun-işletmenin yeni dünya şartlarına göre her alanda yenilenmesini ve yapılanmasını zaruret haline getirmiş bulunuyor. Ordunun belli alanlarda ihtiyaç duyduğu tesisler ve Ordu adına üretim-onarım hizmetinde bulunun fabrikaların her açıdan yenilenmesi, daha sağlıklı üretim ve çalışma alanlarına kavuşturulması da önemli bir zaruret.
SİLLE CEPHANELİK
Sille’de bulunan TSK’ya ait cephanelik alanı da, Sille Kentsel Dönüşüm Çalışmaları kapsamında yeniden değerlendirilecek.
Çalışmalar kapsamında Sille Mevkiinde bulunan tarihi cephanelik kaldırılarak, Çumra’da yapım çalışmaları süren 8 milyon metrekarelik yeni yerine nakledilecek.
Şehrin içinde kalan Cephaneliğin muhtemel tehdit ve saldırılar göz önünde bulundurularak taşınması gerekiyordu.
Cephanelik taşınıyor.
Gereken yapılıyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.