Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    34.79
  • ALTIN
    2394.2
  • BIST
    10232.85
  • BTC
    59425.85$

67. HÜKÜMET

05 Haziran 2023, Pazartesi 00:00

Cumhurbaşkanı sayın  Erdoğan’ın yeni bakanlar kurulu listesini açıklamasıyla yeni dönemin ilk adımı atıldı.

Cumhurbaşkanlığı kabinesi, Türkiye’nin 17 bakanlı 67. Hükümeti oluyor.

Yeni bir hükümette kimlerin bakan olacağı 14 Mayıs seçimlerinden önce konuşulan konular arasındaydı. Yapılacak olan seçimlerde Cumhurbaşkanı ve Ak Partinin kazanacağına kesin gözüyle bakan çevreler, “bakan toto” oynama sürecini aylar öncesinden başlatmışlardı aslında.

Ak Partinin güçlü lider öncülüğündeki siyaset tarzı ve programlarına karşılık veremeyen muhalefet cephesi, 14-28 Mayıs seçimlerini kaybetti. Her seviyedeki seçimleri kazanma alışkanlığı haline getiren ve 21 yılda tam 17 seçim kazanan Ak Parti, bir kere daha kazandı.  Günün sonunda aylar öncesinden “bakan toto” oynayanlarda haklı çıkmış oldu.

İçinde bulunduğumuz yılın başlarında bizimde aralarında bulunduğumuz 7-8 kişilik arkadaş grubu arasında siyaset konuşulurken, bir abimiz  İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın seçimlerden sonra İçişleri Bakanı olacağını söylemişti.

Yine o aralar aynı gruptan biz abimiz başka bir gün Hakan Fidan ya da İbrahim Kalın’dan birisinin seçimlerden sonra Dışişleri Bakanı olacağını söylemişti.

Genel seçimlerde milletvekili adayı olmayan Fahrettin Koca’nın ise kenara çekilme şansının olmadığı ve seçimlerden sonra aynı bakanlıkta kalacağı konuşulmuştu.

Milletvekili adayı olmayan Mehmet Özhaseki’nin siyasi hayatını noktalama şansının olamayacağı, seçimlerden sonra  Cumhurbaşkanı Yardımcısı ya da Çevre ve Şehircilik Bakanı olacağına kesin gözüyle bakılıyordu.

Özhaseki, öngörüldüğü gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevine getirildi.

Siyaseti  tarafsız  izleyenler Mayıs 2023 seçim sonuçlarını aylar öncesinden görmüş olmalılar ki, seçim sonrasıyla ilgili yaptıkları  bakan öngörülerinde pek yanılmadılar. CHP önderliğindeki muhalefet demek ki önceden hissettiriyor olacakları insana.

BİZDEN OLAN YENİ BAKANLAR

Seçim sürecinde de İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın, İçişleri Bakanı olacağı  çok konuşuldu. Sonunda Ali Yerlikaya 67. Hükümette İçişleri Bakanı olarak görevlendirildi.

Yerlikaya, aslen Konya-Kadınhanı’ndan ama Selçuklu Hacı Kaymak Mahallesi’nden. Ailesi bu mahallede ikamet ediyor. Kendisinin de aynı mahallede evi var. Düzgün bir insan, düzgün bir bürokrat.  İstanbul’dan önce bazı küçük illerde valilik yaptı. Temiz ve şaibesiz bir geçmişe sahip. Arkasında da güçlü destekçileri var.

Türkiye’nin en önemli bakanlıklarından birisinin başına getirilen Ali Yerlikaya’nın sakin ve polemiksiz kişiliği bu bakanlığa yeni bir hava kazandıracaktır.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca.

Koca, Cumhurbaşkanının gözde bakanlarından. Kendisinin Cumhurbaşkanı yardımcısı olması beklenirken, yeniden Sağlık Bakanlığı görevine getirildi. Önceki bakanlığı döneminde başarılı işlere imza attı. Konya’daki sağlık yatırımlarına da önem verdi, özel katkı sağladı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş. Sürpriz bakanımız. Belçika’da uğruna savaşlar vererek sürdürdüğü siyasi hayatını şimdi bakan olarak ülkesinde sürdürecek.

17 Bakanlı kabinede, 3 önemli bakanlık.

67.HÜKÜMETTE DİKKAT ÇEKEN BAKANLAR

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek.

Şimşek Hazine ve Ekonomiden sorumlu bakan. Çok tecrübeli. Kendisi önceki yıllarda da Ak Parti hükümetlerinde bakanlıklar yaptı.  Dünyada finans çevrelerince değer verilen bir isim. Özellikle Ameri ve Avrupa’da fikirleri kabul gören, dikkate alınan bir ekonomist.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan.

Sayın Erdoğan’ın önemli adamlarından. Fidan’ın önceki görevlerinde başarılı hizmetleri oldu. Dışişleri Bakanlığında da  başarılı hizmetleri olacaktır.

Baktığında 17 bakanın her birisinin ayrı bir değer olduğunu görüyorsunuz.

Yıldız isimleri olan farklı bir kabine.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.