Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.33
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2388.3
  • BIST
    10249.96
  • BTC
    58990.3$

24 SAAT

08 Mart 2023, Çarşamba 01:01

Siyaset, özellikle bizim ülkemizde oldum olası bir biçimde kriz üretmeye fazlasıyla müsait bir alan. Bu sebeple siyasetin  krizlerden beslendiğini söylemek de mümkün.

Geçmişte koalisyon hükümetlerine mecbur kalındığı dönemlerde hükümet kurma aşamasında protokol krizleri yaşanırdı. Koalisyon hükümetleri zaman alan pazarlıklardan sonra uzlaşı ile bir biçimde kurulur fakat bir süre sonra yeni krizler patlar verirdi. Yeni bir hükümet kurulmaya da bilirdi. Bu durumda başa dönülür ve pazarlıklar yeniden başlardı.

Aradan geçen zaman içerisindeki boşluk ülkede hükümet krizlerine dolayısıyla yönetim krizlerine sebep olduğu için parti çevreleri başta olmak üzere halk umutsuzluğu kapılırdı. Kapılılardı çünkü, kaos böyle zamanlarda kapıya dayanırdı. Kaos, karanlıktı, çaresizlikti ve kötünün kötüsü günlerin habercisiydi.

Böyle zamanlarda Türk siyasetinin bilge siyasetçisi rahmetli Süleyman Demirel ortaya çıkar gülen  yüzüyle sakin bir biçimde, siyasette 24 saatin uzun bir zaman olduğunu söyler ve halka rahatlatmaya çalışırdı. Sonrada  24 saat genellikle yaşanmakta olan kaos süreçlerine son verir ve yeni bir siyasi iklim meydana getirirdi.

Siyasette 24 saatin ne kadar uzun bir zaman olduğu Demirelli yıllardan sonra da bu ülkede arada bir görüldü. Görüldü çünkü bizim ülkemizde siyasetin krizsiz yaşama şansı pek yok. Bu arada siyasi krizlerin yeni fırsatlara kapı araladığı kadar, öldürücü sonuçlar yarattığı de oldu.

Patenti rahmetli Süleyman Demirel’e ait olan, “siyasette 24 saat uzun zaman” sözünün doğruluğunu, bu sefer koalisyon hükümeti kurulurken değil ama seçim ittifakı kurmaya hazırlanan partilerden Millet İttifakı’nda gördü bu toplum.

Millet İttifakı, namı diğer adıyla 6’lı masanın 2.Büyük aktör partisi olan İyi Parti Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığına itiraz ederek masadan ayrıldı. Bu ittifak içinde meydana gelen bir kriz olmasına rağmen toplumun yakından ilgilendiği bir krize dönüştü.  Yaşanan her siyasi krizde olduğu gibi bu krizde de sevinip, mutlu olanlar oldu. Üzülüp, umutsuzluğu kapılanlar oldu. Millet İttifakı arasında yaşanan kriz en az hükümet krizleri kadar toplumu ilgilendirdi. Burada neden acaba  sorusu insanın aklına geliyor ister, istemez. Neden acaba?

Millet İttifakını meydana getiren partiler yeniden bir araya geldi, uzlaşıldı ve kriz aşıldı.

Yeni bir süreç başlatıldı.

İttifaklar arası kartlar yeniden açılacak.

Siyasette 24 saatin uzun zaman olduğunu bir kere daha görmüş oldu bu toplum.

24 saat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.