Konya
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.50
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2499.5
  • BIST
    9693.46
  • BTC
    63832.866$

ZAVALLI EMEKLİLER!!!

19 Mayıs 2015, Salı 00:00

Emekliler 7 Haziran 2015’te yapılacak Genel Seçimlerde adeta seçim malzemesi oldu. Acaba  “Konu mankeni” dersek hata mı etmiş oluruz bilmem.

Ana muhalefetin ortaya attığı “Emeklilere bayramlarda bir maaş ikramiye” sloganı hayli ses getirdi. Noter tasdikli bu vaat iktidar cephesinden büyük tepki aldı. İktidar hemen “KAYNAK” konusunu güdeme getirdi. Emekliye bayramlarda iki maaş verilirse iktidara göre abartılı bir rakamla bütçeye büyük yük geleceği söylendi. İktidar ve muhalefet emekli sayısında da mutabakat sağlayamadı.

Bu arada yazımın başlığı olan “Zavallı Emekliler”den birileri rahatsız oldu gibime geliyor. Biz zavallı değiliz ki diyorlar. Doğru  söylüyorlar. Bazı “ Ballı emeklilere” bu tabir yakışmadı. Emekli maaşı 2500 liranın altında olan herkes benim tanımıma girer. Konuşa böyle açıklık getirelim.

5000 lira ve üzerinde emekli maaşı olanlar “Zavallı” olabilir mi? Tabiki hayır.

Üst düzey bürokratlıktan, hakimlikten, hekimlikten, genel müdürlükten, üst subaylıktan ve de özellikle milletvekillikten emekli olanlar bu zavallı grubuna asla girmezler.

En kolay emeklilik MİLLETVEKİLİ emekliliğidir. Emeklilik hakkını elde edenler 2 yıl milletvekilliği yaptılar mı milletvekili emeklisi olurlar. Hatta vekiller daha önce bu hakkı elde ederler. Zira vekillerimiz 2012’de çıkarılan “Basın mensuplarına yıpranma hakkı” yasasına kendilerini de ilave ettiler. Bu onlara daha da erken milletvekilli emekliliği getirdi…

Geçtiğimiz yıllarda Meclis Başkanı Cemil ÇİÇEK’in gayretleriyle emekli vekiller yüzde yüze varan zam aldılar. Yine vekil emeklileri maaşlarının artışını o kadar güzel yere bağlamışlar ki; normal memurlarla aldıkları maaş artışı dışında Cumhurbaşkanı ödeneği ne kadar artarsa vekil emekli maaşları da o oranda artıyor. Meclis çalışmalarına ara vermeden yani bir ay önce Cumhurbaşkanlığı ödeneği yüzde 9.2 oranında artınca vekil emeklileri maaşlarında 740 lira artış elde ettiler. 8000 liranın üzerine çıktı vekil emekli maaşları. Vekillerimizin de 15.000-16.000 lira maaş aldığını düşünürsek, hem emekli hem de aynı zamanda çalışan vekillerimizin maaşları yolluk, harcırah v.s ile 25.000 liranın üzerine çıkıyor.

Ülkesindeki vatandaşlarına adalet dağıtacak vekil ve emeklilerin durumunu gördünüz. Bir elleri yağda bir elleri balda…

Ondan sonra da zavallı emeklilere maaş artışı yüzde 3 mü olsun, 3,5 mi olsun diye tartışıyorlar. Başka bir deyişle 6 aylık emekli maaş artışı 19-24 lira arasında artışı emeklisine reva gören bir zihniyet. 6 ay için bir kilo et p arası bile tutmayan artışlar. Emeklilere artışlar yüzdelik yapıldığı için çok maaş alana çok zam, az maaş alana az zam prensibi benimsenmiş durumdadır.

Meclis Başkanı Cemil ÇİÇEK’in, milletvekili emeklilerine yapılan cukkalı zamma  karşı tepkilere “Onların itibarı var” demesi hala kulaklarımda. Yani vekil emeklilerin itibarı var, ama vatandaşın itibarı yok öylemi? Bu zihniyetin yeni anayasa yapmasını hiç doğal karşılamam.

Sayın ÇİÇEK’e göre itibar PARA ile oluyor demek…

Muhalefetin bu iki maaş ikramiye vaadi, iktidar kanadından düşük emekli maaşlarının 1000 liraya tamamlanacağı vaadiyle cevap buldu. 1000-1100 arası alan emeklilerde 1100 liraya tamamlanacak…

İnsanlar küçük rakamlarda oynamayı seviyorlar. Vatandaşa gelince KAYNAK yok. Üst düzey memur emeklilerine ve vekil emeklilerine KAYNAK çoook.

Tabii ki emekli maaşlarında farklılık olacak ama UÇURUM olmayacak. Bu ülkenin kaynaklarını hep beraber dengeli paylaşacağız. Birileri tıka-basa doyarken birileri AÇ geziyorsa yazıklar olsun demek lazım. Merkez Bankanız parayla dolsa ne yazar. Vatandaşımız sıkıntıdaysa bunun önemi yok.

Hızlı trenler. Otobanlar, Marmaraylar yapıyoruz, çok iyi ama insanların sehayat edecek, bunlara binecek parası yoksa, ne demeli…

Patates, soğan, kuru baklagiller, süt ürünleri, et fiyatlarına bir bakın, bir d e emeklinin aldığı maaşa…

Elektrik, su, gaz, kışın yakıt giderlerini hesaplayacak birileri yok mu?

Emeklilerin kredi k artlarına bir bakın. Asgari ödemeden başka bir hiçbir şey yapamıyorlar. Kimileri bunu da ödeyemiyor.

Batının gelişmiş ülkelerinin emeklileri, Japonların emeklileri bırakın kendi ülkelerini, tüm yabancı ülkelerini geziyorlar. Onların siyasi iktidarları çok farklı düşünüyor. Bu insanlar yanı emekliler bu ülkeye yıllarca hizmet ettiler. Gençliklerini verdiler. Şimdi onları rahat ettirmek boynumuzun borcu diyorlar. Ömürlerinin sonları yaklaşan bu insanlara her türlü maddi imkanı veriyorlar.

Ya  bizde! Emeklilerin yüzde 90’ına ölmeyecek kadar, hayatlarını idame edecek kadar para veriyorlar.

Ömürlerinin sonuna gelen bu insanlara hayatı zindan ettiriyorlar. Başkalarına el açtırıyorlar, yeniden ucuz işlerde çalışmaya zorluyorlar… 7 Haziran 2015 seçimlerinin belirleyicisi, ne çözüm  süreci, ne marmaray, ne metro, ne otobanlar olacak.

7 Haziran 2015 seçimlerinin belirleyicisi vatandaşın EKONOMİSİ olacak…

Mutlu azınlığın ülkenin kaynaklarını  kullanmasına, hüzünlü çoğunluğun da kendileri için KAYNAK yok sözüne ne kadar inandıklarını göreceğiz.

Kaynak maynak hikaye.

Varsa hepimize olmalı… Yoksa hiç birimize olmamalı…

Esen kalın

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.