Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.54
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2489.4
  • BIST
    9524.59
  • BTC
    63785.23$

Yozgat ve Sivas Konya’yı kıskanıyor

14 Eylül 2021, Salı 09:05

Önce dedemden söz edeyim! 1970’li yıllardı. Merhum Hasan Haydar Erkılıç, namı diğer Sağır Haydar, yazılıp eline tutuşturulan adresi cebine koyarak Gökçekışla’dan sabahın köründe yola çıkar, Yozgat’tan otobüse biner, akşama doğru Ankara’da iner, elindeki adresi ona/buna gösterip sorarak, Başkentin ücra köşelerinden Ufuktepe’deki gecekondumuzu bulurdu. Bu iş onun bir gününü alırdı. Dedemin de çoğu insan gibi acelesi yoktu! Yozgat’tan Ankara’ya 200 kilometrelik yolu 5-6 saatte, otobüs arıza yapmışsa 7-8 saatte gitmek sorun değildi!

Bugün insanlar, tercih ettiği vasıtaya göre bu süre içinde ülke hatta kıta değiştiriyor.

Herkes gibi Yozgatlıların da hayatı hızlandı.

Evlerin önüne çekilen lüks otomobiller, yüksek hızlı tren ve havaalanı projeleriyle en azından hayalde/düşte hızına hız katan Yozgatlı, çağın nimetlerinden faydalanmak için gün sayarken, beklenen gün geciktikçe gecikiyor. Çünkü duydum ki YHT’nin açılışı 7. kez ertelenmiş.

 

Konya’yı kıskanmak!

 

Bir dostumla sohbet ederken bu ertelemeden söz edip “Konya’yı kıskanmamak elde değil” deyince sordum, neden?

-Neden olacak, Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren Hattının temeli atıldı, takır takır yapıldı, 4-5 yılda hizmete açıldı, tıkır tıkır işlemeye başladı. Bizimki ise 15 yıllık bir yılan hikayesine döndü…

Yazıya başlamadan önce bir araştırayım dedim. Dostumun dedikleri doğruydu.

Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren Hattı 4 yıl 8 ayda tamamlanmış. Bu sürenin 4 yılı yapım, 8 ayı da test sürüşleriyle geçmiş.

15 yıl önce yapımına başlanan ve son olarak Cumhurbaşkanı  Erdoğan'ın 4 Eylül'de hizmete açacağı duyurulan Ankara-Yozgat-Sivas Yüksek Hızlı Tren projesinin açılışı ise 7. kez ertelendi.

 

Bakan yiyen hat oldu!

 

Konu parti içi değerlendirmelere ve basın yayın organlarına malzeme olurken düne dair yaşananlar da bir kez daha kaleme, kelama yansıdı. Mesela Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019’da yerel seçim mitingi için gittiği Sivas'ta halka hitap ederken, Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan’ı net biçimde uyarmıştı:

-Ulaştırma Bakanı da burada. İşi takip etmez, bitirmezse eyvallah, güle güle...

Bundan 7 ay  sonra yine Sivas'ta bir başka programda Bakan Turhan’a, “Senden aldığım sözü buraya aktardım ona göre. Tamam, işi sıkı tutacağız. Artık top benden çıktı. Herhalde verdiği sözü yerine getirmezse biz ipi farklı çekeriz, ona göre” diye hitap etmesi boşuna değilmiş! Cumhurbaşkanı, Bakanı 29 Mart 2020’de görevden aldı. Böylece, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ilk bakan azline sahne olurken, bunda Yozgat ve Sivas’ın etkisi büyüktü.

 

Konya’yı kıskanmakta haklılar!

 

Yazıya konu olan, 15 yıl önce başlanan ve bu güne kadar 10 milyar lira harcanan Ankara-Sivas YHT hattı pek çok açıdan önemli. Hizmete açılınca ne olacak derseniz, şunlar olacak:

Kara yoluyla ortalama 4, tren yoluyla 12 saat süren Sivas-Ankara arası 2 saate, Ankara Yozgat arasını da 1 saate  kadar düşecek.

Hattın tamamlanıp açılmasını bekleyenler Konya’yı kıskanmakta haksız mı?

Yorumlar

  • yorum avatar
    ahmet öztemel
    14-09-2021 10:21

    sN. Erkılıç; Ülkeme çakılan çividen bile mutlu olurum. Onlar da hızlı trene kavuşsunlar elbette. Bırakın bir konuda da bizi kıskansınlar. Ben olmayan sivil havaalanımızı, kısıtlı uçuşları kıskanırım; bitmeyen bölünmüş yolları, yılan hikayesi çevre yolumuzu, yayılamayan tramvayımızı, biteceğini görüp görmediğimi bilmediğim metroyu kıskanırım mesela. Saygıyla

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.