Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2430.3
  • BIST
    9750.97
  • BTC
    64362.31$

YEMİN MESELESİ!!!

10 Şubat 2015, Salı 08:35

Devlette görev yapan bazı meslek gruplarına mensup bazı kişiler göreve başladıkları zaman YEMİN ediyorlar. Kimi çok kısa sürede kimide uzun süre sonra yeminini bozuyor.

Yeminler genellikle namus ve şeref üzerine ediliyor. Ediliyor edilmesine de herkeste bu erdemlerden ne kadar var.

Toplum olarak herhalde yeminin değerini henüz anlayamadık.

Aşık sevdiğine kızıyor ve diyor ki "Yemin ettim bir kere, dönmem bunu bil. Hatırandan ismimi hayalinden beni sil" diyor. Herhalde burada edilen yemin tanrı katında olan yemindir.

Subay- Astsubay - Uzman Erbaş - Er normal erlerimiz erbaşlarımız, Kısa dönem erlerimiz hepsi göreve YEMİN ederek başlıyor ve Namus, Şeref üzerine and içiliyor. Bir elleri silahta, bir elleri arkadaşlarının omuzun da edilen yeminin kutsiyeti tarif edilemez. Erbaş erlerimizin yemin törenlerine aileleride davet ediliyor. Dini günümüz CUMA yapılan bu yeminler hepimize duygusal anlar yaşatıyor.

Keza Emniyet Mensuplarımızda mesleğe başlarken yine yeminlerini ediyorlar.

Hakimlerimiz, savcılarımız yemin ederek yine görevlerine başlıyorlar. Doktorlarımız insanlara şifa dağıtmak ve fedakarlık yapmak için HİPOKRAT yemini ediyorlar.

En önemli yeminler ise Milletvekili seçildiği zaman vekillerimizin Televizyonlardan yayınlanan tek tek ettiği yeminler...

Bütün bu yeminlerin ortak özellikleri, kişilerin görevlerini en iyi şekilde yapacaklarını, halkın haklarını koruyacaklarını, adaletten ayrılmayacaklarını namus ve şereflerinin bunun teminatı olduğudur.

Ama her ne hikmetse bu yeminler zaman içinde değerini bazı kişilerde yetiriyor. Yeminlerine sadık kalmayıp her türlü suçu işliyorlar.

Eğer bu yeminler tutulmayacaksa, kaldırılsın daha iyi. Bazıları olmayan şeylerin üzerine yemin ediyor.

Yada yeminleri sıklaştırmak lazım. Her kamu kurum ve kuruluşları, meslek gurupları kendileri için hazırlanan "meslek yeminlerini" ayda bir personellerine tekrar ettirmeliler. Nasıl okullar Cuma mesaisi bitiminde, Pazartesi mesai başlangıcında İSTİKLAL MARŞIMIZI okuyorsa, meslek grupları da topluca yeminlerini sık sık ortaya koymalılar.

Hatta kişilerin ettikleri yemin vekiller gibi, tek tek kaydedilip, suç işledikleri zaman bu yüzlerine gösterilmeli... Kendilerinde neyin olmadığını herkes bilmeli ve yasa ile bu mahkemelere bir hak olarak verilmeli. Eski dönemlerde ESRAR satan VAN milletvekilinin ne üzerine yemin ettiğini ve olmayan şeyler üzerine yemin ettiğini herkes görsün...

Asker, Hakim, Emniyet mensubu, Tapu görevlisi, Maliyeci v.s. Rüşvet, yolsuzluk, görevi savsaklama gibi durumlarda ettiği yeminler Kendilerine mutlaka dinlettirilmelidir.

İnsanları dürüstlüğe zorlamak için bana göre YEMİN şart. Hatta bu yemin ÖZEL SEKTÖRE de taşınmalı, insanların beyinlerine iyice işlenmelidir.

Şimdi gelelim Allah adı zikredilen yeminlere. Bazen kızdığımızda sinirlerimize hakim olamayarak büyük yeminler ediyoruz. İşte bu yeminlerle ilgili Ayetleri aktarma zorunluluğu hissediyorum.

Al-i İmran Suresi 76-77 ayetler. " Her kim sözünde durur ve korunursa, şüphe yok ki Allah, takva sahibi kullarını sever" "Fakat onlar, Allah'ın ahdini ve kendi yeminlerini bir kaç paraya satanlar, işte onların ahirette hiç nasibi yoktur. Allah onlara kelamıyla hitap etmeyecek ve kıyamet günü nazar buyurmayacak ve kendilerini temize çıkarmayacaktır. Onların hakkı çok acı veren bir azaptır"

Bazen bu sinirlerimize hakim olamayıp ettiğimiz yeminlerin keffaretinide MAİDE Suresi 89. Ayette açıklanıyor.

"Allah sizi, yeminlerinizde (bilmeyerek ettiğiniz) boş sözleriniz ile hesaba çekmez. Fakat bile bile yeminlerle sizi hesaba çekiyor. Bunun keffareti çocuklarınıza yedirdiğiniz orta derecesinden on fakiri doyurmak ve giydirmek veya bir köle azat etmektir. Bunlara gücü yetmeyen üç gün oruç tutar. İşte yemin ettiğiniz zaman yeminlerinizin kefareti bu. Bununla beraber yeminlerinizi gözetin. Böyle açıklıyor Allah size ayetlerini ki, şükredesiniz"

Yeminin önemi anlatmaya çalıştım. Yüce yaradan verdiğiniz sözleri tutun diyor. Bırakın söz vermeyi, yemin ediyorsunuz Namus, şeref ve yaradan adına yemin ediyorsunuz. Bunlara uyulmazsa sonuç malum.

Birde toplumda peynir ekmek gibi yemin edenler var. Yalan yere yemin edenler var. Kuran üzerine yemin edenler var. Bunların yeminleri uygun değilse hem bu dünyada hem de ahirette onları acı bir azap bekliyor.

Ne olur şu yemin konusunda dikkatli olalım. Özellikle meslek erbabları ettiğiniz yemine sadık kalın! Yoksa ne memleketimizin güvenliği, ne insanımızın sağlığı, ne adalet, v.s. hepsi ortadan kalkıyor.

Rabbim bilerek bilmeyerek işlediğimiz günahlarımızı affetsin Verdiğimiz sözleri tutmamızı nasip etsin. Yeminlerimize sadık kalmayı, adaletten ayrılmamayı nasip etsin. Vara-yoğa yemin eden kullarından eylemesin. Allah'a emanet olun ! 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.