Konya
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    34.95
  • ALTIN
    2442.5
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63266.45$

Torku Mağazalarının (bence tuhaf) satış stratejisi

29 Kasım 2023, Çarşamba 00:01
ABD dış politikasında derin imzası olan Henry Kissenger yıllar önce görmüş bugünleri ve “petrolü kontrol edersen ulusları, gıdayı kontrol edersen insanları kontrol edersin” sözünü söylemiş. Gıda dünyada giderek hayati öneme haiz hale geldi bile, aslında ülkem bu yönden de avantajlı da ahh o plansızlık. Güvenilir gıda da gıda tedariki gibi giderek vazgeçilmez ve önemli hale gelecek ve aslında gıdayı ve insanları kontrol için hiç de geç kalmış sayılmayız.
Ülkemde güvenilir gıdanın güvencesi Torku bilmeyenlere hatırlatalım aslında ardında 900 bin çiftçi ailesinin olduğu bir kooperatif. 1954 yılında üretime başlayan Konya Şeker Fabrikası’nın özelleşmeden alınmasıyla başlar vizyoner bakış ve Recep Konuk başkanlığında başlatılan  akılcı yatırımlarla büyür ve bugünlere gelir .İkinci şeker fabrikası, yem fabrikası, fidan üretim merkezi, paket küspe üretim tesisi, kendisine ait sayısız besi çiftliği, biyoetanol üretim tesisi, yüksek teknolojili seralar, tohumluk üretim tesisi, ham yağ fabrikası, sulama tesisleri, uydu destekli tarım kontrol merkezi, balık yetiştiriciliği, milyonlarca ağaç dikimi ve arıtma tesisleri ile ve çevre duyarlılığı hassasiyetiyle her yönden ülkeme örnek; katkı sağlayan dev kuruluş Torku. Ülkemde yoğurt mayasını kendisi üreten ilk firma ve bu o kadar doğal ki ardında Gıda Tarım Üniversitesi ar-ge gücü bulunan dünyanın belki sayılı ama ülkemin eşsiz kuruluşudur Torku, kuran ve bugünlere getirenlere teşekkür borçluyum ülkem ve kendim adına. Torku gıda alanında hemen her sektörde tamamen kendi ürettiklerini markalaştıran güvenilir gıda güvencesi.
Torku zincir marketlerde kısıtlı ama kendi mağazalarında tüm ürünleriyle hizmet veriyor , bunlardan Ankara’da da var ve halkın ilgi duyduğu yerler, ben de mutlulukla izliyor ve alışveriş yapıyorum. Aslında bu mağazalarda sadece Torku ürünleri değil, Torku’nun ürünlerinin bulunmadığı segmentlerde de ürün bulunduruluyor, belki amaç müşteri kaçırmamak, bunu bir yere kadar kabul edilir buluyorum deterjan, şampuan, sabun, tuvalet kağıdı vb ürünler satılarak geldi bugünlere kadar ancak son zamanlarda kabul edemediğim ve örneği olmayan şekle girdi Torku Mağazaları ve adeta Torku olmaktan çıktı. Karaca mağazası Tefal satmaz; kardeş kuruluşlar olmasına rağmen Arçelik satış bayiinde Beko, Bosch satış mağazasında Siemens bulamazsınız; Kayseri markaları Şahin mağazasında Başyazıcı; Afyon markaları İkbal’de Ahmet İpek ürünleri bulamazsınız ki doğalı da budur. Günümüzde Torku mağazasında Torku ürünleri gamında rakip firmaların ürünleri de satılıyor. Torku peynir yanında Sek; Torku salam /sucuk yanında Maret/Cumhuriyet; Torku yoğurt yanında Kızılcaham markalı yoğurt; Torku dondurulmuş ürün gamında Süperfresh görmek bana anlamsız geliyor ve tuhaf buluyorum. Torku’nun hiçbir rakip firma ürününden eksiği yok, fazlası var ama bu markaya güvenle de açıklanamaz; kendi lojistik ve yatırımınızla başka firmaya hizmet vermektir ki işletmeci değilim ama bunun dünyada örneği olduğunu sanmıyorum. Torku satış stratejisini mi değiştirdi yoksa kontrolsüzlük mu söz konusu bilmiyorum, açıklarlarsa öğreniriz. Bunun devamının Torku için risk olduğunu da düşünüyorum, Torku Panegro adıyla kendi çiftlik hayvanlarının etlerini satar da peki yarın mesela bir bayi ithal veya kontrolsuz et satarsa prestij kaybı Torku’nun olmayacak mı?
Torku daha da büyümelidir, hepimiz destek olmalıyız Torku için değil kendi sağlığımız için. Gıdanın daha da değerleneceğini ve Torku’nun bugünlere kolay gelmediğini sayın yöneticilerimiz de biliyor ve vizyoner yatırımları sürdürüyorlardır diye umut ediyorum. Torku markası da Gıda Tarım Üniversitesi de eşsiz değerlerdir. Başka marka satacaklar Torku bayisi olmasın bence.

Yorumlar

  • yorum avatar
    Ahmet oztemel
    29-11-2023 17:38

    Tesekkur ederim değerli katkınız icin.

  • yorum avatar
    Bülent Kalaycı
    29-11-2023 09:48

    Sonuna kadar düşüncelerinize katılıyorum.Torku subesi olmali ve sadece kendi ürünlerini satmali.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.