Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2399.8
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61686.18$

TEKNOLOJİYLE BİRLİKTE DEĞİŞEN EBEVEYNLİK: DİJİTAL EBEVEYNLİK

09 Kasım 2023, Perşembe 00:01
Necmettin Erbakan Üniversitesi
Teknoloji ve internet her geçen gün günlük yaşamlarımıza daha çok etki etmekte, faydaları ile riskleri de beraberinde getirmektedir. Özellikle 2000’lerden sonra doğan kuşağın teknolojinin tam göbeğine doğduğunu düşündüğümüzde bu kuşağı teknolojiden ve internetten ayrı tutmak olanaksız gibi görünüyor. Evde yasakladığınız internete maalesef çocuğunuz akranları ile ev dışında herhangi bir yerde kolaylıkla ulaşabiliyor. Düşünsenize 2000’lerin başında bir evde ancak o da belki 1 bilgisayar bulunurken ve internete ulaşmak o kadar kolay değilken, günümüzde bir evde bir gencin ulaşabileceği internet sayısı 3-4’ü bulabilir. Çocuğa bilgisayarı yasaklamaya çalışsanız telefondan internete erişim sağlar.
 O halde çocuklarımızı internetin olumsuz taraflarından nasıl koruyacağız? Teknoloji ve internet onların bir parmağının ucunda ise bu sınırsız dünyada yer alan onlarca kötülükle nasıl baş edeceğiz?
Galiba bunun cevabı dijital ebeveynlikte yatıyor. Dijital ebeveynlik, temel düzeyde dijital teknolojileri kullanabilen, bu dünyanın risk ve avantajların farkında olan, çocuğuna doğru kullanım konusunda model olan ve ona dijital araçları nasıl kullanacağını doğru öğreten ebeveyni tanımlıyor aslında. Yani dijital ebeveyn olabilmek için risklerin farkında olmamız ancak teknolojiye bir öcü gibi yaklaşmamamız gerekiyor. İnternetten bi haber olmamamız ama aynı zamanda onu doğru kullanarak çocuğumuza örnek olmamız gerekiyor.
Çünkü özellikle dijital dünyada siber zorbalık adı altında çocuklar bir çok türde zorbalığa maruz kalıyorlar. Ve bu zorbalığa maruz kalmanın altında çocuklarımızın bunun bir zorbalık olduğunun farkında olmamaları ve interneti nasıl kullanacaklarını bilmemelerinde yatıyor.
Bizlere düşen görev ise onlara yasaklar koymak yerine interneti bilinçli kullanmaları konusunda uyarmak. Evet ekran süresi önemli hem de çok önemli. Ancak bir o kadar önemli konu var ki o da “İçerik”. Çocuklarımız bu ekran süresi boyunca ne izliyorlar bilgimiz var mı? Nerelere hangi sitelere giriyorlar? Ne tür oyunlar oynuyorlar? Ya da sosyal medyada kimlerle mesajlaşıyorlar? Yada izledikleri içerik yaşlarına uygun mu? İşte içeriği bilmek ve onlara bilinçli kullanımı öğreterek rol model olmak burada devreye giriyor.
Sonuç olarak, onlara internetin kullanımı konusunda sağlıklı bir rol model olarak, izledikleri içerikleri ve bu içeriklerin yaşlarına uygun olup olmadıklarını takip ederek ve en önemlisi onları bu konuda bilinçlendirerek iyi birer “Dijital ebeveyn” olabiliriz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.