Konya
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63725.673$

 Tedbir Afet Olmadan Alınmalı; Konya’nın Acil Durum Toplanma Alanı Uygunluğu

21 Şubat 2024, Çarşamba 00:01
Ülkemiz maalesef Dünya’nın en aktif sismik kuşaklarından olan Alpin deprem kuşağında bulunmakta. Ülkemizin yaşadığı acılar henüz çok taze; yitirdiklerimizi rahmetle anarken olası afetlere hazırlıklarımızı gözden geçirmek zorundayız. Afetlere karşı dayanıklı ve hazırlıklı bir toplum ve ülke haline gelmek zorundayız. Yüzölçümü açısından ülkemizin en büyük ili; en kalabalık yedinci şehri olan Konya da deprem tehlikesinden uzakta değil ne yazık ki. Peki afet yönetimi konusunda farkındalığımız var mı? Dahası kentimiz Allah korusun bir afet durumunda panik yaşamadan toplanma alanları, geçici barınma merkezlerine ulaşmada, yardımlaşma ve acil müdahale sağlanması konularında bilgi düzeyimiz ve hazırlığımız ne durumda?
Konya Teknik Üniversitesi ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Öğretim Görevlileri Büşra Kart, Ceren Yağcı, Büşra Gözgörer, Efsun Avcı, Fatih İşcan çok önemli bir çalışma yapmışlar sağolsunlar, “Afet Yönetimi için mobil uygulama tasarımı ve CBS ile acil durum toplanma alanlarının uygunluğunun irdelenmesi; Konya örneği” başlıklı makalelerini Artvin Çoruh Üniversitesi Doğal Afetler ve Çevre Dergisi 2023 ; 9 (1) sayısında yayımlamışlar. Yazımı bu değerli çalışmadan alıntılarla sunuyorum. Çalışmada Konya ilinde ilçeler dahil 125 tespit edilmiş toplanma alanı irdelenmiş. Alanlar AFAD tarafından tüm ülke için belirlenmiş ve Türkiye Afet Planlama Planı kapsamında toplanmış , bilgiler e-devlet aracılığıyla da vatandaşlarla paylaşılmış. Toplanma alanlarında kişi başına düşmesi arzulanan alan 2 metrekare olarak belirlenmiş. Konya için hazırlanan planda bu alan kişi başı 2.90 metrekare. Nüfusumuzun % 59’u Meram, Karatay ve Selçuklu ilçelerinde yaşamakta. Toplanma alanlarının yüzölçümü Selçuklu için 2.55; Karatay için 2.64; Meram için ise 3.44 metrekare. Karatay için toplanma alanlarının yerleşim yerlerine daha uzak konumlandırıldığı gerçeği ortaya çıkmış çalışmada. Halkın bilinçlendirilme noksanlığı yanı sıra toplanma alanlarının bilindik ve kolay ulaşılabilirliği konusunda mevcut durumun yeterli olmadığı tespit edilmiş. Toplanma alanlarının yeterliliği maalesef her durumda sorunu çözmemekte, nerede ve ne zaman yakalanacağımızı bilmediğimiz afet durumlarında Konya Deprem Bilgilendirme Sistemi Kon-debis hemen hiç birimizin farkında olmadığı bir uygulama.
Afet bilincimizi geliştirmeliyiz. Belediyelerimiz sanırım bu makale ve benzeri çalışmalar hakkında bilgi sahibidirler ancak bilgi sahibi olmaları yetmez, vatandaşları bilgilendirmede de aktif rol almalılar. Toplanma alanlarını bilmek, mobil uygulamalardan yararlanmak zorundayız vatandaş olarak ama bence ülkemizin en büyük sorunlarından olan acil kaçış yolları ne durumda acaba? Belediyelerimiz bu konuda da
çalışma, tabelalandırma, yolları açık tutma ve bilinçlendirme çalışmaları yapmak zorunda.
Allah afet vermesin ama biz vatandaşlarımız da farkında olmak zorundayız.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.