Konya
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.51
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2431.4
  • BIST
    9793.94
  • BTC
    64141.51$

SULTAN SELİM CAMİİ’NDE CUMA NAMAZI

06 Aralık 2017, Çarşamba 07:33

1 Aralık 2017 günü Cuma namazını Sultan Selim Camii’nde kılmaya karar verdim. Zira epeydir bu camide Cuma namazı kılmamıştım.

Büyük Camilerde hele hele çarşıdaki büyük camilerde Cuma kılacaksam rahat yer bulabilmek ve vaaz dinlemek için erken giderim.

Yine 30 dakika erken gittim Sultan Selim Camiine. Ana giriş kapısı kapalı. Cenaze kaldırdığımız yerdeki kapıdan herkes giriyor. Bu arada bir kısım vatandaş dışarıda sergiler üzerine oturmuş namazı bekliyorlar. Ben bu sergide otursam kesinlikle soğuk taştan hasta olurum diye içimden geçirdim…

Camiye girdim. Yan taraftan girince ayakkabıları koymak mesele oldu. Zira gelen cemaat kapıya yakın ayakkabılarını koyunca, bizde ilerleyerek bir ayakkabı yeri bulduk. Bir müsait yerede oturup vaazı dinlemeye başladım.

Bizim cemaat de biraz gariptir. Gelen kapının ağzına oturuyor. Sonradan gelenler içeri girip ileriye gitmekte zorlanıyorlar.

Vaaz devam ediyor. Sonra bakıyorum Mevlana Türbesi tarafındaki yan kapıdan bayanlar giriyor. Bayanlar için kafesli bir bölüm hazırlanmış. Kafesli bölüm enine değil boyuna. Dolayısı ile benim oturduğum yer önlerdeki kadınların arkasında kalıyor.

Aklıma Türkiye Diyanet Vakfının yayınladığı ilmihal geliyor. Cuma namazı erkeklere farz olup, kadınlara farz değildir diye hatırlıyorum. Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)’in de kadınları Cuma namazına yükümlü tutmadığını düşünüyorum. Hiçbir alimde kadınların Cuma namazı kılması gerektiğini söylememiştir.

Kadınlar bölümünden hafif mırıltıların geldiğini de belirtmeliyim.

Ana kapının kapalı olmasının sebebinin o bölümün bakımda olmasını söyledi bir dostum. İçimden Eyvah dedim. Hele bu restorasyonu Büyükşehir Belediyesi üstlenmişse yandık dedim.

Öyle ya Caminin genel restorasyonun yıllarca sürdüğünü biliyoruz.

İnşallah bu yazıyı bir yetkili okurda vicdana gelir ve bu Anakapıyı bir an önce kullanıma açar…

Bu anakapının açılmasını laf olsun diye söylemiyorum. Zira yan kapıdan giren cemaat hem ayakkabı koymakta zorlanıyor, nem de namaz için safta yerini almada zorlanıyor.

Bu arada içeride kulaklık takan takım elbiseli epeyce bir şahıs var. Cemaatin, tuttukları bir yere oturmasını istemiyorlar.Sivil polisler, korumalar. Acaba hangi önemli şahıs gelecek diye düşünürken, akşam haberleri aklıma geldi. Kültür Bakanımız Numan Kurtulmuş gelebilir diye düşündüm. Tabi Vaizci hoca efendi vaazına devam ediyor.

Bütün bu düşünceler ve camideki hareketlilik, özellikle yan kapıdan giriş benim dikkatimi dağıttı ve vaazdan koptum.

Ezana 3-5 dakika kaldı. Düşündüğüm gibi Kültür Bakanımız Numan Kurtulmuş ve bir gurup camiye girdiler. İster istemez olayı görebilecek durumdaki cemaat de Numan bey tarafına baktılar.

Bütün bunların hepsini doğal karşılıyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nin bir bakanı camiye geliyor. Hain kaynayan benim ülkemde bakanımızın güvenliği cami içinde de en ince detayına kadar sağlanmalıdır diyorum.

Allahın evindeyiz. Makam, mevki, rütbenin olmadığı, kul olarak rabbimize namaz vecibemizi yerine getirmek için toplandığımız yer.

Fakat beni hayrete düşüren bir olay gerçekleşti.

Vaazı veren hoca efendi vaazı kesip, ‘Hoş geldiniz sayın bakanım’ dedi mikrofonla. Bu sefer bütün cemaat geriye doğru döndü, bakanın geldiği yan kapıya doğru baktı.

Vaazı veren hoca efendi devam etti.

‘Sayın Cemaat Kültür Bakanımız Numan KURTULMUŞ bey aramızda’ dedi devam etti: Belediye Başkanım sizde hoş geldiğiniz’ dedi. Vallahi bir garip oldum. Yahu biz nerdeyiz bu nasıl bir anons dedim. Hemde Allah’ın evinde…

Kafa iyice karıştı. Neyse Cumanın 4 rekat ilk sünnetine durduk. Biz namazı kılarken içeriye cemaat girmeye devam edip, bizim namaz kılmamıza aldırış etmeden önümüzden geçip yer arıyorlar. Sinir küpü oldum. Öyle ya biri namaz kılarken önünden geçilmez.

Cumanın hutbesini tamamlayıp, farzı da kıldıktan sonra, dört rekat son sünneti de kılıp dışarı çıktım. 

Bir dostun dükkanına uğradım. Orada da 90’lı yılların Konya müftüsü varmış. Tesadüfen oda konuya vakıf oldu. Vaazcı, imamın uygulamasını anonsunu oda hayretle karşılıyor.

Benim Cuma namazım geçtiğimiz hafta biraz sıkıntılı geçti. Rabbim bizi affetsin…

Disiplinsiz kuralsız cemaati gördüm üzüldüm ama, böyle imam olursa cemaat de böyle olur dedim.

Daha fazla bir şey söylemiyorum. Kalın sağlıcakla diliyorum.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.