Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.49
  • EURO
    34.77
  • ALTIN
    2441.4
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63422.92$

ŞU BİZİM KOSKİ…

21 Temmuz 2020, Salı 08:57

Geçtiğimiz haftalarda su faturaları yüzünden gündemdeydi KOSKİ

Bende ne zamandır KOSKİ ile ilgili bir şeyler yazmak istiyordum.

Laf olsun diye değil, bazı sıkıntıları dile getirmek için.

Malum Büyükşehir Belediye binamız yıkılıyor. Sağlam değil dediler. Doğrudur. Ama pek kötü bir zamanda boşaltılıyor, yıkılacak… Burada hemen fikrimi söyleyeyim, yeni yapılacak bina başka yere yapılsın zira bu alanda trafik çok yoğun…

Neyse konumuza gelelim. KOSKİ de Hacıveyiszade camii karşısına taşındı.

Geçen hafta o bölgeden geçiyorum. Maske, sosyal mesafe hak getire…

Üzüldüm. Zira ışıklı panolarda, Sosyal Mesafe ve Maske takma kuralına uyulması isteniyor. Tabii isteyen Büyükşehir Belediyemizdir.

Ama gelin görün ki bu iş söylendiği gibi uygulanmıyor.

Sadece KOSKİ’yi örnek vermiş olmayayım. Gidin banka önlerinde ki sıraya bakın. Marketlere girin bakın satıcı maskesiz, alıcıda maskesiz. Kasaya yanaşıyorsunuz, yerlere sosyal mesafe işareti konmuş, bir bakıyorsunuz hemen ensenizde biri… İkaz etmek bize düşüyor. Her an kavga edebilirsiniz.

KOSKİ Belediyemizin çok büyük gelir kaynağı olan kuruluşu.

Kimse alınmasın artık bütün kurum, kuruluşların gözü, vatandaşın cebinde…

KOSKİ deyip geçmeyin. KOSKİ de müdürlük yapanlar, merkez ilçelere belediye başkanı oluyorlardı. Bir yandan da bürokrat yetiştirilirdi.

Gelelim KOSKİ ile ilgili söyleyeceklerimize. Bence KOSKİ binasının önünde, sosyal mesafe ve maske için bir zabıta ekibi görevlendirilmeli. Bizi bize bırakırsanız, virüs asla bitmez.

Virüs zamanında, KOSKİ saatleri okumadı. Ortalama olarak fatura gönderdi. Biraz da indirimli gönderdi.

Sonra gerçek endeks okununca faturalara biraz yüksek geldi. Ondan sonra da biz sesimizi yükselttik.

Belediyemiz doğal olarak hibe edecek hali yok. Dar gelirlilere olabilir. Ama bizimde haklı olduğumuz bir konu var.

Evimizde kullandığımız elektrik, su ve doğalgaz var. Kış ayları dışında en büyük parayı suya ödüyoruz. Ben elektrik faturasının iki katı su parası ödüyorum.

“Sudan ucuz” tabiri aklıma geldi. Artık su ucuz değil.

Şimdi gelelim esas itiraz etmemiz gereken konuya. 2019 su faturalarına bakarsanız, her ay ufak dokunuşlarla suya zam yapılmış. Tabii atık suya da. Yani bizim ruhumuz duymadan küçükte olsa aylık zam yapılmış. Neden aylık zam yapılır onu bilmiyorum.

Bir zamanlar “En ucuz su” sloganı Konya Büyükşehir Belediyemize aitti. Şimdilerde bu slogan öldü. Haa! Hakkını yemeyelim, İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerden suyumuz ucuz.

Şöyle bakıyorum, elektrik, su, doğalgaz, telefon varsa internet, kablolu tv falan bizim gibi emeklilerin, emekli maaşının üçte birini alıp götürüyor.

Su faturasında bir konu daha var aklımın almadığı! Çevre Temizlik vergimizi de su faturasıyla birlikte ödüyoruz. Hayret ettiğim şey, suyu fazla kullanıyorsanız, aylık çevre temizlik verginizde fazla geliyor. Çevre temizlik vergisinin, su kullanımına bağlanması, hiç ama hiç adaletli değil. Ama kime derdinizi anlatacaksınız.

Gelelim bir önemli konuya daha. KOSKİ bir ücretlendirme yapmıştı. Mart ayında yürürlüğe girecekti. Suyu çok kullanandan çok para alınacaktı. Şükürler olsun bu adaletsizliği VİRÜS önlemiş oldu. Virüsün hep zararı olacak değil ya!

Slogan suda tasarruf sağlamaktı. 4 kişilik yetişkin bir aileyiz. Şükürler olsun herkes ibadetinde. Çamaşır v.s ortalama kullandığımız su 20-25 metreküp. Fatura buna göre geliyor. Belediyenin uygulamaya koyacağı ücretlendirmede, 15 metreküpü geçen kullanımlarda (4 kişilik aile) metreküp fiyatı neredeyse iki katına çıkıyor. Herhalde bu 15 metreküp sınırlaması Avrupa kriterlerinden alınmıştır. Hakkını yemeyelim. 30 metreküpe kadar 6 kişilik ailede indirim yapılıyordu. Suda tasarruf olmaz beyler. Suda israf olur. İsrafı önlemek hedef olmalıdır. Bizler bilinçli insanlarız. Suyun israfını önlemek görevimizdir. Bizim sloganımızda “Su hayattır, Boşa akıtma” Belediyemizin reklam panolarında halkı uyarıcı bu ikazları görmek isteriz, her konuda…

Neyse virüs sayesinde ucuz atlattık.

ASBESTLİ BORULAR…

Malum asbestli borular insan sağlığı için son derece tehlikeli. Kanserojen. Bu boruların ivedi değiştirilmesi gerekiyor.

Konu Ankara Büyükşehir Belediye Başkanının, asbestli boruları değiştirmek için Belediye Meclisinden kredi yetkisi istemesiyle ortaya çıktı. Hangi akla hizmet eden, vicdanı ne kadar bilmediğimiz meclis üyeleri bu yetkiyi vermedi. Konuyu yargıya taşıyan Mansur YAVAŞ istediğini elde etti. Şimdi Ankara’nın asbestli boruları değiştirilecek.

Gelelim Konya’mıza. Bizim asbestli borular ne zaman değişecek? Sakın bizde asbestli boru yok demeyin! Bizde bir şey biliyoruz ki gündeme getirdik. İnsan sağlığıyla ilgili bu konunun önceliği var. KOSKİ’yi bu konuca acil göreve çağırıyorum.

Efendim asfaltı kıracaksın, doğalgaz hatlarına dikkat edeceksin, hizmeti yerin altına gömeceksin, boru hiç gözükmeyecek. Ama hizmetinizi görecek bir yaradan var.

Bir an önce bu konuda açıklamalarınızı bekliyoruz. Hizmetlerinizde başarılar diliyoruz.

Kalın sağlıcakla.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.