Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2440.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    64025.09$

SEÇİMLER YAKLAŞIYOR PARTİLERİN HALİNE BAKIN!

06 Şubat 2015, Cuma 08:30

7 Haziran 2015 Pazar. Genel Seçimlerin yapılacağı tarih. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) teferruat'lı olarak seçim takvimini açıkladı. Seçime tam 31 parti katılıyor. Önüne gelen parti kurmuş,ama önemli olan değil bunlardan sadece dört - beşi ayakta kalıyor belki de daha azı kalacak.

Son haftaların en önemli konusu PKK nın partisi, Halkların Demokrasi Partisi (HDP) acaba seçime parti olarak mı katılacak en önemlisi parti olarak barajı geçebilecek mi?

Bundan yaklaşık iki ay önce Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim KILIÇ, mahkemelerinin gündeminde olan yüzde onluk baraj sistemini kısa sürede görüşeceklerini ifade etti. Bütün muhalefet partileri AYM nin yüzde onluk seçim barajını  düşüreceğinin düşünüp sevinmeye başladılar. En çok HDP Eş genel başkanı Selahattin DEMİRTAŞ sevinenler arasındaydı. Aslından sevinmeden öte kuru bir cesaret örneği gösterip partilerinin baraj sorunu olmadığını yüzde onu rahat geçeklerini söyleyip partilerine bir sahte umut dağıtıyordu. Selahattin DEMİRTAŞ bu açıklamayı AYM nin barajı düşüreceğinden emin olarak yaptı ve seçimlere parti olarak gireceklerini (HDP), bir önceki seçim de yaptıkları gib "Bağımsız Aday" uygulamasından vazgeçtiklerini duyurdu. Aslında Selahattin DEMİRTAŞ da biliyordu. HDP nin bir "kürt" partisi olmakta öte "kürtçü" parti olduğun. Yani etnik milliyetçi bir partiydi ve özellikle PKK nın silahlarına katliamlarına güveniyordu. Demokrasi olanların sadece partilerinin adında yer alırdı...

Mesut YILMAZ Anavatan Partisi Genel Başkanı, yanılmıyorsam 2002 seçimlerine girilecek. Mesut Bey'e yüzde onluk barajı geçip geçemeyeceklerini soruyor gazeteciler. Mesut Bey yüzünün hiç alışık olamadığı bir tebessümle "Ne barajı ? Atatürk Barajı mı ? Diye espri yapıyor. Sonrası Malum Anavatan, DYP,MHP hepsi barajın altında kalıyorlar.

Anayasa Mahkemesi seçim barajı konusunun siyasi bir konu olduğunu açıklayıp, meclis kanaati olduğunu belirtip yüzde onluk baraja dokunmayınca HDP ve Selahattin DEMİRTAŞ,telaşa düşürüyor. Barajı çok rahat geçeklerini söyleyip HDP olarak seçimlere gireceğini söyleyen Selahattin DEMİRTAŞ ve HDP liler, barajı geçemezlerse yakıp yıkacaklarının sinyallerini veriyorlar. Yani gerçek yüz ve kimliklerini açıklıyorlar. Sonra Sayın DEMİRTAŞ çok büyük bir aksilik olmazsa yine HDP olarak seçime gereceklerini söylüyorlar.  Tabii aksilik olur mu? Onu göreceğiz.

Bu arada HDP barajı geçemezse ne olur ? Sorusu diğer partilerin ve özellikler Akparti düşmanı yazar - çizer ve sivil toplum kuruşların telaşa düşürdü. Öyle ya HDP barajın altın da kalırsa Doğu Ve Güneydoğu da Ak parti HDP nin bütün milletvekillerini alabilecekti.

HDP barajı geçemezse kıyamet kopmaz. HDP nin ağırlıklı olduğu şehirlerdeki halkın temsilcileri Ak partili milletvekilleri olur. Kobani olaylarındaki HDP nin tutumu yöre halkını bu partiden uzak durma yada itmiştir. Bu arada HDP nin parti olarak seçime girmesini, Ak parti olarak seçime girmesini, Ak parti lehine bir anlaşma gibi görenler var. Zira Ak parti, HDP nin baraj altında kalmasıyla Anayası değiştirilebilecek bir millet vekili sayısına ulaşabilir. Hatta bu rakam 400 milletvekillerine doğru yaklaşacağını söyleyenler var.

Artık televizyonlarımızın yeni açık oturum konusunda HDP Barajı geçer mi? Konusu Bekleyip göreceğiz.

Konu yoğun gündemde olduğu için epey uzun tuttuk.

Anamuhalefet CHP ne yapıyor? Bu partiden ufak tefek  kopmalar olacağı kesindi ve oluyor. Bunların önemli olduğunu düşünmemekle birlikte Kemal KILIÇDAROĞLU ile girilecek 7 Haziran 2015 Genel seçimlerinin CHP için pek parlak sonuçlu olmayacağını düşünenlerdenim. CHP - HDP ile ittifak yapmayacağını beyan etti. Zaten mantığa aykırı olurdu. Ancak CHP - Paralel Yapı İttifakını görmemek için Metin ŞENTÜRK olmak gerekir. Onun bile görebileceğini düşünüyorum. CHP hala siyasetin neresinde duracağını bilmiyor. Paralel yapı ile ilişkisinin ona çok şey kaybettireceğini düşüyorum.

MHP yine klasik tavır içerisinde. Çözüm sürecini iyi anlatamadılar. Devlet BAHÇELİ nin tek adamlığı ağır basıyor. Konya'dan Bakınca teşkilatlarının çok güçlü olduğunu söylemek mümkün değil... MHP yine Ak Partiye kızanların partisi olabilir. Yine 7 Haziran 2015 Seçimlerinin alışılagelmiş MHP için pek parlak olmayacağını düşünüyorum.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP ile yaptıkları çatı aday anlaşmasının bedelini nasıl öderler göreceğiz. Kendin içinden bit yiğit adayı Cumhurbaşkanlığına öneremeyen MHP yi hepimiz yoğun eleştirmiştik.

Gelelim Siyasi İktidardaki Ak partiye... Bu seçimlerde Ak parti kendi ayağına sıksa da bu dönemi iyi bir sonuçla götüreceğini düşünüyorum.

Özellikle Ak parti eskisi gibi değil. Milletvekili adayları toplumu temsilden uzak kişiler oluyor, olacak gibi.

Cumhurbaşkanımızın kızı Sümeyye ERDOĞAN 'ın aday yapılacağı söyleniyor. Yapmayın etmeyin çoluk çocuğu ve özellikle çocuklarınızı bu işe bulaştırmayın. Sümeyye ERDOĞAN Eski Başbakanımızın yeni Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN 'ın kızı olmaktan öte bizim gözümüz de hiç bir vasıf taşımıyor. Siyaseti saltanata dönüştürmeyin. Allah aşkına  Konya' ya bakıyorum bazı kuruluş başkanları da vekillik bekliyor. Cumhurbaşkanımız Merkez Bankasının Faiz oranlarını yoğun biçimde düşürmesini istiyor, hemen Konya'dan Cumhurbaşkanımızın açıklamasının aynısını bazı oda başkanları açıklıyor. Gülüyorum Ak partinin vekil kalitesini düşüreceğini, bu yüzden çok sıkıntı çekeceğini düşünüyorum.

İstifa eden Ak parti Konya İl Kadın Kolları başkanı aslında Ak parti için çok şeyler söyleyebilirdi. Özgür Ergun hanım bir şeyler ifade etmeye çalıştı. Bizler Ergun hanımın sıkıntılarını anladık. Bazı Ak parti Konya milletvekilleri Özgür Hanımın daha fazla konuşacağını düşünüp çok rahatsız oldular. Vekil olduktan sonra iş hacimlerini inanılmaz genişleten, meslektaşlardan ekmek kapma girişimlerini başarıyla sonuçlandıran vekillerin ürkmeleri son derece dağıldı... Ben Özgür hanımı bu yürekliliğinden dolayı kutluyorum. Haksızlığı gördüğünde susmayan bir kimlikli partinin başarısının çok olacağını düşünüyorum.

Yazacak çok şey var. Bunları zaman içinde yazacağım. Acaba yeni vekil adayları Konya' nın milli takımı alabilir mi? hiç zannetmiyorum. Hatır gönül, hemşericilik yarenlik ön plana çıkıp bizi temsil yeteneğinden uzak kişilerin vekil olacağını ve rabbenacı çalışacaklarını düşünüyorum. İnşallah yanılırım.

Esen Kalın 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.