Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.55
  • EURO
    35.04
  • ALTIN
    2437.7
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64582.95$

Sebep - sonuç siyaseti…

25 Ocak 2022, Salı 09:20

İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) Genel Başkanı Ahmet Kurt’un, “Bu nasıl bir faiz indirimi. MB 14 diyor, bankalarda 27’nin altı yok. Var diyorsanız o bankaya ihtiyacım var.” paylaşımını görünce, siyasetin son dönemdeki en önemli tartışma konusu olan faiz ile enflasyonun ‘meşru’ ve ‘gayrimeşru’ ilişkisini araştırayım dedim!

Önce tespitimi belirteyim, siyaseten vardığım sonuç şu:

- Sebep / sonuç siyaseti…

Ahmet Kurt, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu TÜRKONFED’in konuya ilişkin açıklamasını hatırlatarak, 7 Aralık 2021’de, “Kaygılıyız, ekonomide yönetim anlayışı değişmeli” demişti ama gelişmeler izahı zor bir minval üzere ilerliyordu!

Yine de izaha çalışayım…

 

2018’den bu yana

 

Kısa bir araştırma yapmak için gittiğim dünden bugüne yıldırım hızıyla döndüm!

Tartışılan tezin sahibi Cumhurbaşkanı Erdoğan, taa 15 Mayıs 2018’de, Londra ziyareti sırasında Bloomberg International'a verdiği mülakatta şunu demiş:

-Sebep netice ilişkisine baktığımız zaman faiz sebep enflasyon neticedir…

 

Çakılan tabela!

 

Cumhurbaşkanı’nın ‘faiz’ konusunu nasıl baktığını bilmeyen yoktur. Bu bakış açısını enflasyonun alnına çiviyle çakınca, tartışılan konunun tabelası çıktı ortaya! Şöyle:

-Faiz sebep, enflasyon neticedir.

15 Mayıs 2018’de’den 19 Aralık 2021’e geldiğimizde görüyoruz ki Erdoğan, konuyu sadece Türkiye’ye değil Afrikalılara da anlatıyor!

Afrikalı gençlerle bir sohbetinde, “Ekonomik kurtuluş savaşı mücadelemizi başarıyla sürdürüyoruz” dedi ve bu mücadelede kullanılan silahı yani kendi tezini de üzerine basa basa tekrar etti:

-Faiz sebep, enflasyon neticedir, bu da benim tezimdir…

“Kur da faiz de düşecek” görüşünü ısrarla dile getiren Erdoğan, Arnavutluk ziyareti sonrası değerlendirmelerde bulunurken de (18 Ocak 2022), “Faizde düşüşler başladı. Bir ara biliyorsunuz 12’ye falan geldi, hatta daha aşağıya da geldi. Sonra tekrar bir çıkış yaşandı. Fakat bunu da aşağıya çekeceğiz. Bu da ekonomideki şartlara göre şekillenecek. Yavaş yavaş, kademeli bir şekilde, aceleci olmadan kur da düşecek, faiz de aynı şekilde düşecek." dedi.

 

Kurt’tan Öztrak’a

 

Bu noktada İÇASİFED Genel Başkanı Ahmet Kurt’un, “Bu nasıl bir faiz indirimi. MB 14 diyor Bankalarda 27’nin altı yok. Var diyorsanız o bankaya ihtiyacım var.” sözleri, karşılık bulamamışlığın arayışı içinde seyirtip duruyor!

Erdoğan’ın açıklamalarına tepki gösteren CHP Sözcüsü Faik Öztrak’ın, “Erdoğan bu saatten sonra ‘Faiz sebep, enflasyon sonuç’ diyemez.” sözleri ise hoş bir terane gibi girip çıkıyor kulaktan kulağa…

O şunu dedi, bu bunu dedi ama vatandaş eridi. Ortadaki gerçek bu…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.