Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    35.06
  • ALTIN
    2326.5
  • BIST
    9104.65
  • BTC
    70524.45$

MÜCADELEDE TEMİZLİK, MESAFE, MASKE YETMİYOR!!!

08 Eylül 2020, Salı 09:14

Konya olarak insanlarımızı kaybetmeye devam ediyoruz. Ağır hasta sayısında İstanbul ve Ankara’dan sonra Konya üçüncü…

Çok küçük ihmaller cana mal oluyor. Giden de geri gelmiyor. Tedbir mutlaka alınmalıdır. Takdir Allah’ındır.

Tedbir kararlarında geç kalınmıştır. Denetim ve ceza uygulaması yeterli değildir. Devlet üzerine düşenin azını yapmıştır, yapmaktadır.

Nerede o maske takmayanlara cezalar? Hepsi ilk aylarda kaldı. Sokağa çıkma konusunda kısıtlamalar nerde?

Mücadelede temizlik, mesafe ve maske yeterli değil başlığıyla yazıma başladım.

Bir 65 yaş üzeri ve kronik rahatsızlıkları üzerinden tedbir alınmaya çalışılıyor. Eyvallah!

Bakın Konya’da kayıpların çoğu kronik hastalığı olan ve 65 yaş üzeri. Peki bu virüs nasıl bulaşıyor?

Konya muhafazakar, geleneklerine bağlı bir şehir. Bir tane Huzurevi var.

Çocuklar anne, baba ve hatta dede ve nenelerine bakmakla mükelleftir. Yalnız kalan hala, teyze varsa onlara da yanlarında bakılır.

65 yaş üstü evde, dışarı çıkmıyor. Çıksa da çok az. Bu şekilde virüs bulaşmaz. Sürekli dışarıda olanlara virüs bulaşabilir. 65 yaş üzeri ve kronik rahatsızlığı olanlar virüsün ayağına gitmiyor. Virüs onların ayağına geliyor artık…

Aynı evde kaldıkları, evlatları, torunları virüsü dışarıdan getirip, bu yaşlı insanlara bulaştırıyor ve ölümüne sebep oluyorlar. Onlar da belki virüsü taşıdıklarının farkında değiller. ÇARE! Bu yaşlı ve kronik hastaları evde, ayrı odalarda adeta bir karantina şeklinde izole etmelidirler. Bu yaşlılar, hayatlarını ayrı odalarda ayrı yemek yiyerek geçirmelidirler. Bu durum yaşlılara izah edilmeli. Sağlık Bakanlığı bu konuda uyarıda bulunmalıdır. Yaşlılarınızın ve kronik hastalarınızın sağlığını düşünüyorsanız bunu yapmalısınız. Ne zamana kadar? Ya virüs olumlu bir mutasyona uğrayacak, ya ilaç bulunacak, ya da aşı. Er geç bunlardan biri gerçekleşecek.

Onun için yaşlılarımıza zaman kazandırmak lazım. Konuşmalarımız, sevgilerimiz uzaktan eğitim gibi olmalıdır. Bu konu çok önemlidir. Artık yaşlılar virüsleri “Aile içinden” almaktadır. Vicdan azabı duymak istemiyorsanız, lütfen aranıza geçici süre mesafe koyun. İmkan varsa tuvaletlerini bile ayırın. Gerekirse daha emniyetli akrabaların yanına gönderin.

KOVİD POLİSİ

Bu virüsle mücadelede denetleme ve ceza şarttır. Aynı trafik kuralları gibi, belediyelerin kontrol ettiği esnafın, üretenlerin hijyen kuralları gibi, vergi denetlemelerinin uygulandığı ihlallere uygulanan cezalar gibi.

Denetleyecek elemanınız yetersizse Kamu Kurum ve Kuruluşlarından, öğretmenlerde geçici görevle “Kovid Polisi” ihdas edilebilirdi. Maske, mesafe, temizlik konusunda, kalabalık ortamlar konusunda devlet istese kuş uçurtmazdı.

Devlet uzun bir süre bizi bize bıraktı sonuç ortada.

Geçen gün Cumhurbaşkanımızın konuşmasını dinledim. Kurallara uyulmadığından, düğünlerden, asker uğurlamalarından şikayetçi. Giresun’da ki kalabalığı görünce çok üzülmüştüm. Ne diyebilirim ki…

Cumhurbaşkanımız sağlık sektörümüz dimdik ayakta diyor. Konya’da pek dik gibi değil gittikçe eğiliyor. Bu kadar vakaya hiçbir ülkenin sağlık sektörü dayanamaz. Aynı sel gibi… Kontrol edemezsiniz.

Hele birde halk kurallara uymuyor, devlet buna ne yapsın diyecek küçük beyinlilerin varlığı bizi iyice üzüyor.

Devlet “İcra Makamı” olarak Siyasi İktidarlarla yürür. Devlet halkının mal ve can güvenliğini sağlamak zorundadır. Asli görevidir. Dolayısı ile kurallara uymayanlara, anlayacağı dilden konuşmak devletin görevi.

Kovid Polisi gibi yaygın bir uygulama bulaşı asgariye ye indirirdi. Tabi bunlar bizim düşüncemiz.

ELEKTRONİK KELEPÇE!!!

Evlerinde 14 gün karantinaya alınanları nasıl kontrol edeceksiniz?

Daha önce, virüsün ilk bulaştığı dönemlerde, kronik hasta ve 65 yaş üstünün, dışarı çıkma yasağı olduğu dönemlerde cep telefonlarından şahsın yeri anlaşılıyordu. Bu kişiler kolayını buldu. Telefonlarını evde bırakıp dışarı çıkıyorlardı.

Şimdide, yaşlılar veya aileden birine virüs bulaştığı için ailece karantinaya alınanlar, dışarı çıkmamaları için uyarıldıkları halde, dışarı çıkıp, virüsü yaymaya devam ediyorlar.

Sanayi Bakanımız Sayın Varank Eylül ayında yerli elektronik kelepçelerin üretiminin neticesini alıp, Adalet Bakanlığına bu elektronik kelepçeleri teslim edeceklerini söylemişlerdi.

Bence Sayın Bakanım bunları Sağlık Bakanlığına teslim edin hem de acele… Bu şekilde virüslü hastaların veya karantinadakilerin dışarı çıkmaları engellenecek veya önlenecektir.

Tabii bu uygulamayı, teknik açıdan değerlendirmek lazım. Kim bilir belki bir çare olur…

YAZACAK KONULAR ÇOK…

Geçmiş yazımda dedim ya, Virüs bitene kadar gündemimiz, ağırlıklı virüs olacaktır, olmalıdır.

Mesela bir tarikat şeyhinin, iğrenç 12 yaşında ki çocuğa cinsel istismar olayı. Bu konuya sessiz kalıp, onun kadar suçlu olana söyleyecek çook şeylerimiz var. İnşallah şu virüs bir geçsin de…

Aylardır, şahsım, garip kalemim virüsle mücadele ederler. Yetkililer, iddia ediyorum, benim kadar duyarlı olup, saha da olsalardı Konya’da virüs bu kadar rahat yayılmazdı. Bu konuda vicdan önemli. Herkesi ben dahil bu konuda vicdanlarıyla baş başa bırakıyorum. Hoşçakalın.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.