Konya
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.37
  • EURO
    35.04
  • ALTIN
    2325.4
  • BIST
    9104.24
  • BTC
    69955.93$

KONYALILARIN ?DOLMUŞ? ÇİLESİ?

06 Mart 2015, Cuma 00:00

Çeşitli güzergâhlarda, şehir içi ulaşım sağlayan minibüslerin adıdır DOLMUŞ… Yıllardır bir türkü DİSİPLİNE edilememiştir. Özellikle dolmuş şoförleri sık sık şikâyetlerle gündeme gelmiştir.

Mersin’de Özgecan kızımızın başına gelenler bu konuyu yeniden gündeme getirmiştir.

Minibüscüler Odası Başkanı Muharrem KARABACAK’a sorarsanız işler iyi gidiyor. Bana sorarsanız hiç de öyle değil…

Kendisine, meslektaşına ve hizmet verdiği müşterisine saygısı olmayan dolmuş şoföründen ne beklenir?

Birkaç sürekli aksayan hususu belirteyim… Bunları yazımda belirtmeden minibüscüler odasının şikâyet bürosuna telefonla belirtip vatandaşlık görevimi yaptığımı söyleyebilirim.

Bir kere minibüs şoförleri trafiği tehlikeye atacak şekilde yolun ortasında, kavşakta, yolcu indirip bindirmektedir. Kendileri ile birlikte arkalarındaki bütün araçlarında durduğunun farkında değiller mi acaba?

Minibüscülerin emziği korna ve cep telefonu… Çarşıda eski Sümer bank arkasına yakın yerde bekleyen minibüslerin nasıl “KORNA” çalarak haklı rahatsız ettiğini görebilirsiniz ve o yolu nasıl kapattığını, kendisine ayrılmış yerlerin dışında beklediğini de görebilirsiniz.

Şoförlerin önlerinde bir cep telefonu, akşam oynayacakları okeyin saatini arkadaşlarıyla telefonda belirleyenimi ararsınız, trafiğin yoğun olduğunu arkadaşlarına bildirenimi ararsınız… Hatta genç bir şoför hem aracını sürüyor hem internete giriyor. İnternetten elde ettiği bilgiyi mesajla arkadaşına gönderiyor. Bunları da Şikâyet ettik.

Şikâyet etsen ne olur etmesen ne olur?

Gelelim minibüslerin HİJYEN şartlarına. Bir kısım minibüsler yeni alınmış. Yeniliğin verdiği temizlik var.

Bir kısım minibüslerin içini ise köpek yalasa doyar. Pislik içinde. Domuz gribinin yaygın olduğu dönemde minibüsün içinin ne zaman dezenfekte edildiğinin tarihi bir levha ile belirtiliyordu. Şimdiki durumda Kuş, domuz, normal, anormal gribi olabilirsiniz. Yahu insan biraz temiz olur…

Yine minibüs şoförlerinin ışıklara by-pas la yanaşıp yandan sıraya girmeden uygulamaları diğer insanlara ne kadar saygılı olduğunun göstergesidir.

Güzergâhlardaki D işaretli levhalar herhalde süs içindir.

Çünkü bu levhalara şoförler hiç dikkat etmezler istedikleri yerde dururlar. Çarşı da İşbankası – Mevlana arasında sadece Sarraflarda durulacağı bir levha ile güzergâhtaki dolmuşların içine asılmış. Şoförlerde İş bankasına gelince herkesi uyarıyor ancak Sarraflarda dururum diyor. Ne kadar güzel bir uygulama.  Minibüslerin içinde “Minibüsler sadece duraklarda durur” dese ne güzel olur değimli?

Minibüscüler Odası Başkanına seslenmek istiyorum! Eğer minibüsler sadece D yazan kendilerine ayrılan duraklarda durmaları temin edilirse Konya ya yapılacak en büyük hizmet olur diyorum. Şimdi hemen efendim D yazan duraklara araçlar park ediyor falan diyebilirsiniz. Ancak Minibüscüler odası eğer Belediye ve Emniyetle koordine ederse bu konu kendiliğinde çözülür.

Minibüslerinde Belediye otobüsleri gibi sadece kendi duraklarında durmaları temin edilmeli, durak dışında durmaları yasaklanmalı, bunun içinde duraklar yeniden revize edilmelidir.

Eğer Konyalıya bakarsanız iki adım yürümek istemezler…

Minibüsler merdivenden çıksa asansör olarak bile kullanırlar.

Minibüs şoförleri mutlaka eğitilmelidir. Direksiyona geçen kendini KRAL zannetmemelidir. Efendim böyle yolcuya böyle hizmet de diyebilirsiniz onda da haklısınız…

Konya’lı dolmuşa binince ilk işi ücretini ödemek olması gerekirken, o boş yer arar Sonra da utanmadan dolmuş ücretini elden ele şoföre ulaştırır. Ben dolmuşa önce binmişim, benden sonra binen boş yere oturmuş yani benim hakkımı gasp etmiş sonrada, ayakta kalan bana kendi ücretini ödemesi için parayı uzatmış buna ne dersiniz?

Efendim dolmuşlara çip takıp şöyle yerlerini belirliyoruz falan diyebilirsiniz.

Geçin orayı, önce insanı eğitin. İş yerlerine kamera taktınızda hırsızlık bitti mi?

İnsanlar her şeyin en iyisine layıktır. Mücadele hizmet için verilmelidir.

Plaka parası yükselsin diye uğraşmak yerine, halka mükemmel hizmet esas olmalıdır. Bu konuda yetkililer mutlaka bir araya gelmelidir. Dolmuşların “Ayakta Yolcu” meselesi de kanayan bir yaradır. Buda çözülebilir.

Ha gayret, Konya’ya yakışır bir Dolmuş taşımacılığı yaratalım. Hepinize selamlar.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.