Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2497.6
  • BIST
    9455.25
  • BTC
    64701.26$

Konya buluşması: Mühim mevzular

18 Nisan 2022, Pazartesi 08:49

Kültür Sanat Muhabirleri Derneği’nin ‘Medya, Kültür / Sanat ve Turizm Buluşmaları’ için bulunduğumuz Konya, kitap olası bir şehir ancak biz ‘buluşma’ ve dolaşma çerçevesinde yazımıza devam edelim.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla gerçekleşen buluşma, iftar yemeğinin ardından gerçekleştiği için, yoldaşlar ibadet için mescide seğirtince, Ankara’ya döndüm! Sohbet ortamında dostlardan Konya’da çokça ‘deveci türküsü’ olduğunu duymuştum. Araştırdım, doğruydu! “Çek Deveci Develeri Yokuşa”nın derleyeni, söyleyeni o kadar çoktu ki… Bir dönemin treni develerin, yörede maziden atiye uzanan bir hikaye katarı olmalıydı. Yoksa;

 

Deven yüksek atamadım urganı

Üşüdükçe çek başına yorganı

 

Derler miydi?

Konya’ya, salona döndüm! Herkes buradaydı. Yeme içme serbestliği diri konuşmak için dilleri, duyup anlamak için kulakları açmıştı.

 

İbrahim Gökdemir

 

‘Medya, Kültür / Sanat ve Turizm Buluşmaları’nın eksilmeyeni olarak, etkinliğin milli sunucusu vasfı kazanan İbrahim Eksilmez, Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir’i kürsüye çağırınca, üç yıldır süren bu etkinliğin, “Anadolu’nun keşfedilmeyi bekleyen tarihi ve kültürel değerlerini medya yoluyla kamuoyuna ve gelecek nesillere aktarmayı” amaçladığını bir kez daha hatırladık.

Başkan’ın, dijital çağın ‘Z’ kuşağıyla ilgili tespitleri ve Türkiye’nin değerlerinin onlara da anlatılması gereği yerinde bir söylem olarak kayda geçti.

Gökdemir, ‘buluşmalar’ın Adana, Muğla ve Kastamonu ile devam edeceğini söyledi.

Sevindik!

 

Erhan Dargeçit

 

Sonra, Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı ve Anadolu’da Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Dargeçit geldi kürsüye. 2020 yılından buyana devam eden etkinliğin faydasını bizzat gördüğünü söylemesi önemliydi. Dargeçit, “Katıldığım etkinlikler sayesinde bilmediğim pek çok şeyi öğrendim.” dedi.

Biz de kendisinden çok önemli bir şey öğrendik. Dedi ki:

-Konyalılar Gonya’ya ‘huzur şehri’ der. Şu anda Hazreti Pir’in, Hazreti Mevlana’nın huzurundayız. ‘Huzur’da iftar açma zevkini yaşıyoruz.

Huzur bulduk…

 

Lokman Koyuncuoğlu

 

Ardından, Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili ve Yeni Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Lokman Koyuncuoğlu konuştu.

“Konya’nın ziyaret için tercih ediliyor olması bizi mutlu kılıyor.” dedi ama ‘hayatı coğrafyamızda yaşamak’ vurgusunu da boşuna yapmadı.

Çünkü Konya yaşanası bir şehir…

Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay diyormuş ki:

-Konya mevsimi olmayan şehir. Dört mevsim turizm şehri.

‘Z’ kuşağının hayatı ‘sanal’ sandığını, hayatın gerçekliğini anlatmamız gerektiğini söylemesi de bir görev hatırlatması bakımından önemliydi.

Görev başına!

 

Mehmet Yünden

 

Kürsüye son olarak gelen Konya İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Mehmet Yünden ise uzun süreden beri Bakanlık bünyesinde görev yaptığını hatırlattıktan sonra, özellikle turizm konusunda basının önemini bildiğini belirtti.

Konya’nın ‘literatüre uygun’ bir şehir olduğunu söylemesi ve “10 bin yıldır şehir, 10 bin yıldır insan” sloganını hatırlatması, bu sloganın kapsadığı geniş zaman / zemin gerçeğine sahip şehirlerin kısa süre içinde kolay anlatılamadığına işaret içindi. Basının görevi bu zorluğu kolaylaştırmaktı ve bizler de bunun için o salondaydık.

Konya’nın nüfusunun iki katı turist ağırladığını, yani, yılda 3.5 milyon kişinin şehri ziyaret ettiğini aktarması çok önemliydi elbette ama Mehmet Yünden’in şu sözleri de şehir adına dünya çapında bir farklılık, bir özellik olarak öne çıktı:

-18 yıldır Mistik Müzik Festivali düzenliyoruz. Ülkemizde az biliniyor ama dünya çapında tanınıyor. İsrail ve Tunus da bizimkine benzer festivaller düzenliyor. “Konya gibi olmak istiyoruz” diyorlar.

Ve medya dili ile bir bomba!

-Selçuklu’yu yeniden keşfedeceğiz. Önümüzdeki dönemde çok büyük şeyler duyacaksınız, hazırlıklar sürüyor.

Sözlerini şöyle bitirdi Mehmet Yünden:

-Aklınız ve gönlünüz burada kalsın… Medya, Kültür / Sanat ve Turizm Buluşmaları’nın finalini de Konya’da yapalım.

Görelim Mevla neyler…

YARIN: Çıktım dam başına!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.