Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2440.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    64025.09$

KISMİ KAPANIYORUZ GİBİ…

15 Nisan 2021, Perşembe 10:19

Vaka sayısındaki rekor artışlar, aslında bizi tam kapanmaya itmeliydi.

Bir arkadaşım göndermiş. Dünyada ki vaka sayılarını gösteren tablo. Worldometer COVİD-19 verilerine göre, üç gün önce saptanan vaka sayılarında, Hindistan’ın nüfusu ve bizim nüfusumuzu göz önüne alırsak liderliğimizi ifade edebiliriz.

Tabloyu daha iyi anlaşılması için Türkçeleştirerek size aktarıyorum.

Vaka Sayısı (Günlük)                       Nüfus (Ülke)

Dünya                  459.360 vaka         ………………………………………

1-Hindistan     166.639 vaka    1.390.568.032

2-Türkiye            59.187 vaka         85.045.404

3-İran                   24.760 vaka       84.829.001

4-Amerika          22.279 vaka       332.516.170

Görüldüğü gibi vaka sayısında ki ilk dört ülkeyi belirtmişler.

Ramazan ayının gelmesiyle, zaten bazı birimler kısmi kapanmaya giderler. Gündüz saatlerinde Lokantalar, çay ocakları, oyun salonları, kıraathaneler kendiliğinden kapanıyor. Bunlara ilave etmek mümkün.

Kısmi kapanma neleri içeriyor şöyle bir göz atalım ve kritiğini yapalım.

Hafta içi yasaklar 19:00 -05:00 olarak değiştirildi. Yani yasaklar iki saat uzadı. Bence iyi oldu.

Şehirlerarası seyahate izin verilmeyecek. Çok önceden alınması gereken karardı. Çok kontrollü yapılması gerekirdi. Zira sadece insanlar değil, virüste şehirlerarası seyahate katıldı ve her yere dağıldı.

Kamuda mesai 16:00 da bitecek. Sadece virüsle ilgili değil, ramazan ayı içinde güzel bir uygulama diyorum.

65 yaş üstü ve 18 yaş altı bu sürede toplu ulaşım araçlarını kullanamayacaklar.

Yine geldik 65 yaşa. Biraz sonra toplu ulaşıma yeniden değineceğim ama 65 yaş üstüne haksızlık edildiğini düşünenlerdenim. 65 yaş adeta virüsle özdeşleşmiş.

Kamuda yeniden dönüşümlü ve esnek mesaiye geçilmesi, insanları ve bizleri ziyadesi ile memnun eder.

Hamileler ve kronik hastalığı olanlarla 10 yaş altı çocuğu bulunan kadın personel idari izinli sayılacak. Şartları uyan özel sektör firmaları da bu konuda teşvik edilecek deniyor ama biz özel sektörümüzü iyi biliriz.

Bu uygulama da memnuniyet vericidir.

Düğün, nişan, genel kurul gibi etkinlikler Ramazan Bayramı sonrasına ertelenecek. Keşke bu kararı çok önce alsaydınız da binlerce insanın vebaline girmeseydiniz. Bu konu da denetime muhtaç bir konudur.

Lokanta ve benzeri işletmeler sadece paket ve gel al servisi yapacaklar. Eyvallah!

Bu konular Cumhurbaşkanımızın direk açıkladığı konular.

Birde İçişleri Bakanlığının 81 il valiliğine gönderdiği “Kısmi Kapanma Genelgesi” var.

Cumhurbaşkanımızın açıklamalarına ilave olarak, bütün iş yerleri hafta içi 07:00-18:00 arası açık olabilecek. Hafta sonu ise 10:00-17:00 saatleri arasında açık olacak. Zincir marketler 10:00 da açılacak.

Restaurant, lokanta, kafeterya, pastane, tatlıcı v.b. yerler masada müşteri kabul edemeyecekler. Bu iş yerleri hafta içi 19:00 kadar gel-al ve paket servisi yapabilecek. Hafta sonları ise sahura kadar paket servis yapabilecekler.

Çay ocakları müşteri kabul etmeyecek esnafa çay dağıtabilecek. Tabii oruç olmayan esnaf bulabilirlerse.

65 yaş üzeri hafta içi 10:00-14:00 arası 18 yaş altındakiler ise 14:00-18:00 arası sokağa çıkabilecekler.

Huzurevi gibi, sosyal koruma ve bakım merkezlerine bayram sonuna kadar ziyaretçi kabul edilmeyecek.

Şimdi sıkı durun. Şahsi fikrim olan, bulaşın en fazla olduğu yerlerden “Toplu Taşıma” araçlarıyla ilgili yasaklara… Ki bu konuda vatandaş olarak bütün uyarılarımıza rağmen hiçbir kolaylık, tedbir alınmayan şehir içi ulaşımıyla ilgili açıklamalara.

Şehir içi toplu taşıma araçlarının oturma kapasitesi yüzde 50 ile sınırlandırılacak.

Toplu taşıma araçları ayakta yolcu kabul etmeyecek.

Haydi yetkililer, etkililer, belediyeler uygulayın bu toplu taşıma genelgesini.

Örnekler verdik, okul servislerini trafiğin yoğun olduğu saatlerde seferlere koyun diye. Her zaman olduğu gibi kazanç, canın önüne geçti.

Cambaza bakar gibi konu başka yöne çevrildi. Toplu ulaşıma en ufak tedbir alınmadı. Şimdi vatandaş bu konuya uyulması konusunda büyük beklenti içinde. Göreceğiz!

Otel ve pansiyon gibi konaklama tesisleri, sadece müşterilerine yeme içme servisi yapabilecek. Bu yerlerde aynı masada iki kişiden fazla oturulmayacak.

Bazı kritik meslek guruplarına da serbestlik getirilmiş.

EĞİTİM NE OLACAK?

 Yine yasakları deler nitelikte kararlar var. Öğretmenlerini aşılayamayan bir kurum. Bu konuya yani aşı konusuna ilerde değineceğim.

8 ve 12 nci sınıflar hariç, ilkokul öncesi öğrencileri hariç tüm sınıf kademeleri uzaktan eğitim görecek. Yani 8 ve 12 nci sınıflar ve okul öncesi öğrenciler yüz yüze öğrenim görecekler.

Destekleme ve yetiştirme kursları ile takviye kursları haftanın her günü yapılacak. 8 ve 12’nci sınıflar ile mezunlar bu kurslara katılabilecek.

İşte burada durun! Bu ne perhis dedirtecek cinsten bir karar.

Kontrolün en az olduğu, belki de hijyen kurallarına en az riayet edildiği yerler bu kurslar. Okullara uygulama getiriyorsunuz, kursları ağzına kadar açıyorsunuz.

Bir sürü yerde bu kurs tanımının içine giriyor. Mesele Sürücü kursu Direksiyon eğitimini düşünürseniz, sıkıntıyı anlayabilirsiniz.

Meselenin özü şu! Bu yasakları koydunuz, uygulamayı denetleyemiyor ve uymayanlara ağır cezai müeyyide uygulayamıyorsanız, bütün bunlar lafta kalır. Bekleyip göreceğiz.

KONYA MERKEZİNDE BİSİKLET YARIŞI NEREDEN ÇIKTI?

12 Nisan Pazartesi, Konya içinde bütün yollar kapatılmış. Ramazan’ın arifesin de yolun karşısına geçemiyorsunuz. Sadece kısmi az bir yer olsa gam yemeyeceğim. Bu olayın mağdurlarındanım. Bazı şehir çıkışı ve girişi yollarda kapalı. Halkın rahatsız edildiği bir organizasyon düşünülemez. Finiş yerindeki stant da ki kalabalığı ve tedbirsizlikleri görmenizi isterdim. Olmadı yakışmadı bu Konya’ya. Esenlikler, İyi Ramazanlar diliyorum.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.