Konya
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.31
  • EURO
    35.12
  • ALTIN
    2293.3
  • BIST
    9056.01
  • BTC
    70817.65$

HAVARAY VE TELEFERİK SİZLERE NE HATIRLATIR?

26 Mayıs 2015, Salı 00:00

Sorumuz Konyalılara yani bizlere… Konyalıların uzun süre kavuşamayacağı teknolojik ulaşımı hatırlatıyor bana…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir TOPBAŞ Beyefendi, İstanbul trafiğini rahatlatacak HAVARAY ulaşım hattının güzergahlarını anlatıyor. Semt semt trafiğin nasıl rahatlayacağını ifade ediyor. Gıpta ile baktım. Helal olsun dedim…

Dönüyorum Ankara’ya. Geçtiğimiz hafta Şentepe-Yeni Mahalle teleferik hattı Başbakanımız Ahmet DAVUTOĞLU tarafından hizmete açılıyor. Hattın uzunluğu 3257 metre. Hat günlük 25.00 kişi taşıyor. Şentepe’den Yeni Mahalle’ye 13,5 dakikada gidiyor. Yani Şentepe’den Yeni Mahalle’deki METRO istasyonuna 13,5 dakikada ulaşıyorsunuz. Yeni Mahalle-Kızılay metrosu 11 dakika. Yani Şentepeliler Kızılay’a 24,5 dakikada iniyorlar. Teleferik elektrikle çalışıyor. Teleferikle ulaşım BEDAVA…

Bu HAVARAY ve TELEFERİĞİ niye yazdım? Söyleyeyim! Konyalıların çoğu bu iki teknolojik ulaşım harikasını görmeden bu  dünyadan göç edecekler. Bari görmeyecekler okusunlar diye yazdım. Elalem neler yapıyor, bizim belediyeler ne yapıyor?

Bazı şehirler trafiklerini rahatlatmak için şehirlerini METRO ağlarıyla örmüşler. Adana’nın bile metrosu var. Bizim Adana’dan ne eksik yanımız var. Elin oğlu Havarayla, teleferikle uğraşırken biz tramvay hattı yapmakla meşgulüz.

Seksenli yılların sonunda Konya tramvayla tanıştı. Ahmet ÖKSÜZ Beye Konyalılar ne kadar teşekkür etse azdır. Daha sonra birbirinin uzantısı görüşteki siyasi partilere mensup Belediye Başkanları bir metre bile tramvay hattı yapmadı. Kampüsün içine sonradan yapılan hatlar o zamanki Rektör Süleyman OKUDAN’ın gayretleriyle gerçekleşti.

Bizim büyükşehir ne yapıyor. Alaeddin-Adliye hattını en  kötü yerlerden geçirerek yapıyorlar. Hz. Mevlana’nın oradan bu  hattı geçirenler vebal altındadır.

Bunu da Şeb-i Arus’da hava atmak içtin yapanlar, kışın yaptıkları yerlerin onarımını yapmakla meşguller.

AK Parti İl yönetimine de bir çift sözüm var. Başbakanımız METRO sözü verince başta Belediyelerimiz olmak üzere teşekkür reklamları yayınladılar. Bunlar başarıdan faydalanma olarak görülür. AK Parti İl Yönetimi de “ŞEHRİMİZE METRO’YU KAZANDIRAN BAŞBAKANIMIZA TEŞEKKÜRLER” diyor. Yahu insaf. Hani nerde metro? Konya dışından gelip geçenler bu ilanı okuyunca Konya’da Metro var zannedecek...

AK Parti il yönetimi “Şehrimize metro sözü veren Başbakanımıza teşekkürler” dese anlarım. Beyler birbirimizi kandırmayalım. Ortada projesi bile olmayan bir METRO’YU faaliyetteymiş gibi göstermeyelim.

2004 seçimlerinde herhalde Büyükşehir Belediye başkanımız METRO sözü vermişti. Hani nerde metro? Meram’daki eski Şükrü DORUK İlkokulu’ndan başlayan teleferik sistemi oluşacaktı. Hani nerde? Belediye Konya’yı DOĞALGAZ hatlarıyla donatacaktı. Eline yüzüne bulaştırıp Doğalgaz işinden çekildiler. Yabancılara dağıtım işini sattılar. Nice Ayşe, Fatma teyzeler Doğalgaz nimetini görmeden bu dünyadan göçüp gittiler. Belediye bu konuda da vebal altındadır.

Sultan Selim Caminin onarımını, ecdadımın yapım süresinden daha fazla bir sürede onaramayan, sonra bu işi de ihale eden belediyeye ne demeli.

Belediyenin yaptığı en önemli iş 42.000 kişilik STATTIR. Elin oğlu bizden yıllar önce bu işi yaptı. Yahu ŞANLIURFA bile stadını bizden önce yaptı. Ha bizim stat onlarınkinden iyi oldu. Hemide bizimkini belediye yaptı.  Stat bitti 2 yıl oluyor. Reklamı bitmedi. Herhalde 42.000 kişilik stada 42.000 reklam kampanyası yapıyorlardır. Yapımı kadar reklam gideri olacak gibi. Stadın kale direklerine sahip çıkmak lazım. Hani görmemişin bir oğlu olmuş meselesi. Bizim de bir stadımız olmuş tutup kale direklerini koparmayalım.

Ha unutmayalım. Yiğidin hakkını verelim. Bedesten Restore projesi Konya’nın Marmaray’ı dedim. Aynı duyguları taşıyorum. Belediyenin en büyük eseri budur.

Yine unutmadan Büyükşehir Belediyemizin eski tramvayları Saraybosna’ya  hibe ettiğini öğrendik.  Yahu vicdanınız kurusun! Ereğli, Akşehir, Seydişehir gibi büyük ilçelere bunları verseniz ne olurdu. Dünyanın parasıyla alınan bu tramvaylar Konya ilçelerinin hakkıydı.

Anladık ki Konya MEGA projeleri bu zihniyetle uzun yıllar göremeyecek. Günü kurtaran REKLAM kokan projelerle vakit geçireceğiz. Millet METROSUNU falan tamamlamış HAVARAY ve TELEFERİKLE uğraşıyor. Biz  de tramvay hattıyla ve metro için verilen sözle övünelim.

Büyükşehir Belediyemizden çok önemli bir ricam var. Mega proje falan istemiyoruz. İstediğimiz şey. Büyükşehir Belediyemizin binası arkasındaki Belediye Camii ile ilgili. Bu camiinin yanında şadırvan altındaki tuvalet haftalardır kapalı…

Çoğu vatandaş akşamları merdivenle inilen bu tuvaletlerin kapalı olmasına aldırış etmeden, merdivenlere pislemiş. İstediğimiz şey bu tuvaletin biran önce hizmete açılması. Ha tuvaletin kapısında ÜCRETSİZ olduğu levhaları duruyor. Onu da unutmayalım.

Yazılarımız kimseyi hedef almasın, amacımız Konya’nın daha çok hizmet alması. Kimse kusura bakmasın. Konya’ya çok daha iyi şeyler yapılabilirdi. Pire kadar hizmet, deve kadar reklam değil, tam tersi olabilirdi. Esen kalın.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.