Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.54
  • EURO
    34.95
  • ALTIN
    2454.8
  • BIST
    9879.15
  • BTC
    64171.57$

FATİH SULTAN MEHMET’in PORTRESİ

30 Haziran 2020, Salı 09:35

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığınca satın alınan

FATİH SULTAN MEHMET’in PORTRESİ

İngiltere’de Londra’da bir müzayede yapılıyor. Acık artırma ile satılacaklar arasın da. Ünlü İtalyan ressam Gentile Bellini’nin bir eseri olan Fatih’in portresi var.

Fatih Sultan Mehmet zamanında sarayda olan bu resim, nasıl olmuşta yurt dışına çıkmıştır.

Halil İnalcık Hocanın bu resimle ilgili yazılarında, resmin Fatih’in oğlu 2. Beyazıt zamanında bu ve buna benzer resimlerin günah gerekçesiyle saray dışına çıkarılıp satıldığı söylenmektedir. Yani bu resim yüzyıllar önce elden çıkmıştır.

Resimde Fatih’in karşısında ki kişinin ise oğlu Cem Sultan olduğu söylenmektedir.

O yıllar da ünlü bir ressamın bu portre içeren tablosuna tabii ki derman yetmez.

Resmin İstanbul Büyükşehir Belediyesince 6,5 milyon Türk lirası karşılığınca alınmasına tepki veren kişilere aydınlatıcı bilgi sunmak isterim.

Kimdir Fatih Sultan Mehmet?

Aslında Padişah 2. Mehmet diye anılır. İstanbul’u fethettikten sonra adı Fatih Sultan Mehmet olmuştur.

Hani her 29 Mayıslarda İstanbul’un fethini kutlar şenlikler yapar, Cuma hutbelerimiz de bile yer verdiğimiz. İstanbul’u fetheden kişidir. Fatih Sultan Mehmet.

Çok küçük yaşta ünlü hocalardan ders almış, ilim ve bilim yüklü bir Padişahtır. Genç yaşta çıktığı tahta inanılmaz bir iş başarmıştır.

İstanbul’u fetheden bu Padişahımız bir çağı kapatıp, bir çağı açmıştır. Onu dünyanın tarih kitapları içinde görebiliriz.

Ben her zaman laikliği ilk ortaya koyan padişahtır derim. Bu cümlem laiklik karşıtlarınca tepki çekecektir. Doğaldır. Ama okumak lazım, akıl yormak lazım.

İstanbul’u fetheden dinen de yüce sayılan bu padişah, bu komutan bakınız ne yapmıştır?

Gayrimüslim dolu İstanbul’da herkesi dininde, ibadetinde serbest bırakmıştır.

Bu yüce güçlü komutan, istese herkesi zorla Müslüman yapardı.

Ama bilir ki dinde zorlama yoktur. Rabbimizin gönderdiği kitapta denilenleri iyi bilir.

Laiklik son zamanlar da tepki çeken bir kavran haline geldi. Nedir laiklik? Kabaca din ile devlet işinin ayrılması diye bilir herkes.

Şahsi fikrimi sorarsanız kişiler laik olamaz. Ama devletler laik olmak zorundadır.

Örnekle açıklayalım. Cumhuriyetin ilk yıllarında hocalarımızın baskısıyla, Türkiye Cumhuriyeti’nin dini İslam’dır diye ilk Anayasaya girer. Ama ülkede, Müslüman olmayan dünya kadar insan vardır. Derler ki biz bu devletin vatandaşıyız ama Müslüman değiliz. Anayasamızda devletin dini İslam’dır diyor. Biz ne yapacağız derler? Aynı hocalar, ulemalar bu maddeyi Anayasadan çıkarırlar. Devletlerin dini olmaz, şahısların dini olur. Şahıslar asla laik olamaz. Yaşantılarında, dini vecibeleri, kitabımız Kur’an ın emirlerini, Resulümüz Hz. Muhammed (S.A.V.) sünnetlerini yerine getirmek zorundadır. Efendim ben biraz laik olup, kul hakkı, haram yiyip, günah işleyeyim. Dini bir kenara bırakayım diyemez.

Yanlış anlaşılmasın, herkesin ibadeti kendinedir. Ben çok ibadet ediyorum, Rabbimin vecibelerini yerine getireyim. Herkeste benim yaptığım gibi yapsın diyemez. Herkes ibadetinde serbesttir.

Konu Fatih Sultan Mehmet’in portresiydi, nerelere geldik.

Bazen insan kedinin ciğer düşüncesine takılır. 6,5 milyon liraya, bu para niye veriliyor diyenlere, bir önceki dönemde, Başakşehirspor kulübü için, Arda Vural’ın İspanya’dan transferi için, İstanbul Büyükşehir Belediyesi 70 milyon Türk lirası ödemiştir.

Bir futbolcuyu transfer etmek için belediyenin kasasından dile kolay 70 milyon çıkar ama kimsenin sesi çıkmaz. 6,5 milyona tablo satın alınır, efendim bu kadar para verilir mi? Verilir efendim verilir bal gibi verilir.

Bakınız bir gazeteci ve aynı adlı televizyonun yetkilisi ki Ahmet DAVUTOĞLU bile sakinliğini bozup, bu kişiye sizin beyninizle ağzınızın arasında bağ yok mu demişti. Kendi televizyonlarına davet ettikleri Ahmet Davutoğlu’na nezaketsizlik etmişti. Bu kişi şimdi İBB tepki verip 6,5 milyon liraya bu tablo alınır mı diye söylenip, bırakın Londra’da kalsın herkes resme bakıp korksun diyor. Yani İBB almasa sanki resim Londra’da kalacakmış gibi. Başkası alıp ülkesine götürecek.

İBB en doğrusunu yapıp tabloyu satın almıştır.

Gelelim başka bir konuya. Bu resmi devletimiz alsa, bu şahıslar bu tepkiyi verebilir mi? Övgüler düzerlerdi.

Bana sorarsanız bu resmi devletimiz, Cumhurbaşkanımız alıp, Türk Milletine hediye etmeliydi.

Cumhurbaşkanımızın haberi olsa inanıyorum bu resmi mutlaka alırdı.

Etrafında bu denli çalışma arkadaşı varken acaba hiçbirinin bu müzayeden haberi yok mudur?

İBB yaptığı çalışma hizmetlerle beni pek ilgilendirmiyor. Ben Konya’da yaşıyorum. Konya Büyükşehir Belediyesi beni ilgilendiriyor. Amma ecdadımın resmini satın alıp Tüm Türkiye’yi memnun etmiştir. Memnun olmayanların sebebini de, kafa yapısını da biliriz, birazını açıkladık.

Bir çağı kapatıp bir çağı açan dünyanın, önünde eğildiği, “Fatih Sultan Mehmet” Padişahımızın resmi artık bizde.

Her 29 Mayıs’ta hatırasını, resmine bakıp saygı ile yad edeceğiz.

Bu resmi ülkeme kazandıran herkese teşekkürler. Kalın Sağlıcakla…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.