Konya
30 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.54
  • EURO
    34.85
  • ALTIN
    2437.9
  • BIST
    10082.77
  • BTC
    62929.29$

Dünya kutlamaya doymuyor 

16 Nisan 2024, Salı 00:01
Dünyada yılın 365 günü kutlanacak ne çok şey var. Neredeyse yılın yarısından fazlası kutlamaya değer bir gün olarak tarihte yerini almış. Aslında bir çoğunun, bir ortaya çıkış hikayesi var. Önümüzdeki günlerde heyecanla ve minnetle kutlamayı beklediğimiz anneler günü,  1908 yılında annesini kaybeden Anna Jarvis’in, annesini anma günü olarak başlattığı bir gelenek. Daha sonraki yıllarda bir dünya ritüeli haline gelmiş ve yıllar sonra anneler gününün resmi kabulüne ilham olmuş. Türkiye Cumhuriyeti’nde Anneler Günü’nün gündeme gelmesi 1931 yılında başlamıştır. Daha sonra Türkiye’de anneler gününün resmi olarak ilk kutlanması 1955 yılıdır. Siyasi ve askeri gelişmelerle birlikte 93 harbinin kahramanı Nene Hatun’un Yılın Annesi seçilmesiyle eşzamanlıdır.
Belirtilen duygu ve düşünceleri genç kuşaklara anlatıp aktarmak ve anneleri onurlandırarak toplumda layık oldukları yere oturtmak amacıyla, bu günün kutlanmaya değer en anlamlı gün olduğunu düşünüyorum. Çünkü annelik dünya üzerindeki sonsuz sevgiyi ve tahammülü gerektirir. Zira cennet annelerin ayakları altına serilmiş değil midir?
Kadınlar günü, sadece kadın olmak anlamının dışında mücadeleci kadın işçilerin temsilidir. 8 Mart kadınlar gününün uluslararası mecrada kabulü, aslında trajik bir hikayeye dayanmaktadır. ABD’nin New York kentinde, bir tekstil fabrikasında yaklaşık 40 bin kadın işçi daha iyi koşullarda çalışmak amacıyla grev yapmaktadır. Polis ve işçiler arasında çıkan münakaşa sonucu kadın işçiler  fabrikaya kilitlenir ve 129 kadın işçi orada can verir. İşçi kadınların vermiş olduğu bu mücadele, tarihte sosyalist kadınlar tarafından anma törenleriyle kutlanır. İşte dünyada  ses getiren bu olay resmi olarak kabul edilen kadınlar gününün doğumudur.  
Dünya erkekler günü
Türkiye’de kutlanmasını çok istediğim bir günden bahsetmek istiyorum. Daha önce duydunuz mu bilmem ama dünya erkekler günü uluslararası resmi olarak kutlanan bir gün. Son dönemlerde, geçmiş dönemlere nazaran aileler içerisinde gözlemlediğim bir olgu, en az kadınlar kadar gerek iş hayatında  gerek ev içerisinde mücadele eden erkekler. Ataerkil toplum yapımızın bağnazlığından sıyrılıp aile yükünü kadının omuzlarından alan erkekler, kutlanmayı hakkediyor. Kendi eşimi de dahil etmek isterim ki yeni nesil erkekler işde çok yoruldum deyip yan gelip yatmıyor. Ev içerisinde her konuda kadınlar kadar bazıları daha fazla (alışveriş, beslenme, çocuk bakımı…) bir mücadele içerisindeler.
Türkiye’de resmi olarak kutlanmadığından çoğumuzun haberi olmadığı, “Dünya erkekler günü” her yıl kasım ayının 19’unda  birçok ülke tarafından kutlanmaktadır. İlk olarak Prof. Dr. Thomas Oaster tarafından 7 Şubat 1992 tarihinde dile getirilmiştir bir projedir. Resmi olarak ise kabul edilmesi ve kutlanması ise ilk defa 1999 yılında Trinidad-Tobago'da gerçekleşmiştir. Birleşmiş milletler tarafından desteklenen bu gün cinsiyete bağlı eşitsizliği ortadan kaldırmayı hedefler. Pozitif erkekliği teşvik etmek adına birçok ülkede resmi olarak kutlanır, erkeklere tebrik ve hediyeler iletilir. Ben ülkemizde de kutlanmasını çok isterdim.
Bu özel günleri hiç duydunuz mu?
Son yıllarda, sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, toplumsal farkındalık oluşturmak adına hiç aklınıza gelmeyecek özel günler belirlenmiş ve resmi olarak kutlanmaya başlanmış. Sadece popüler olanlardan bahsetmiyorum anneler günü, sevgililer günü,  kadınlar günü gibi ezberlenmiş olanların yanısıra hiç duymadığımız, dünyaca kutlanan günler var. Bunlardan ilginç bulduklarımı sizlerle paylaşmak isterim. 1970'lerin sonlarında ABD'de ilan edilen dünya Kaynanalar Günü ilk olarak 28 Ekim’de kutlanmış. Türkiye’de 1981 yıllarında, yardım dernekleri girişimiyle, kaynana gelin arası gerginliği giderme amacıyla, uluslararası bir boyutta resmileştirilmiş. Günümüzde 15 Haziran’da dünya çapında kutlanmakta. 5 Eylül dünya bir şeye geç kalma günüymüş. Bu gün insanları zaman baskısından uzaklaştırmayı hedefliyormuş. Öyleyse bu günde her şeye geç kalınabilir diye düşünüyorum. İlginç bulduğum günler arasında şirin bir günden bahsetmek isterim; 1 Mart dünya iltifat günü. Dünya iltifat gününün tüm dünyada diğer özel günler kadar aktif  olarak kutlandığını düşünsenize, mutluluğun parayla satın alınamadığı sadece güzel bir söz, eylem veya davranışla hediyeleşildiği bir gün… mutluluk hormonu dünya genelinde tavan yapardı.  Çok daha ilginç günlerle karşılaşmak mümkün; 10 Ekim  “Dünya ruh sağlığı günü”, 15 Ekim “Dünya el yıkama günü”, 4 Ağustos “Dünya karpuz günü”, 20 Ağustos “Dünya sivrisinek günü”, 21 Ocak “ Dünya sarılma günü”, 16 Ocak “ dünya hiçbir şey günü”…
Belli günlere atanmış bu kutlamaların hepsi özünde unutulmaması ve korunması gereken değerleri hatırlatıyor. Kimi özel günler toplumsal farkındalık yaratıyor kimi günler ruhu canlandırıyor, bazı günler tabuları yıkıyor bazıları ise hatırlatma yapıyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.