Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.59
  • EURO
    34.83
  • ALTIN
    2490.9
  • BIST
    9638.28
  • BTC
    64760.72$

DEVLETİN PARASI BU KADAR ÇOK MU?

08 Mayıs 2015, Cuma 00:00

Reklam giderlerinden bahsediyorum. Özel sektörün reklam yapmasını anlarım. Adamların ürünlerini tanıtacaklar. Rekabet ortamında, piyasadan daha çok pay alabilmek için REKLAM yapacaklardır.

Devletin reklam yapmasını bir türlü anlayamıyorum. Devletin yaptığı hizmetler karşısında rekabet edeceği bir güç yoktur.

Bana göre devlet reklam değil DUYURU yapar. Verilen bir hizmetin halka daha çabuk iletilmesi, uyulması gereken kurallar bunlar halka mutlaka duyurulmalıdır. Örneğin sigara yasağını, sigaranın zararlarını, halka duyurmalıdır ki; KAMU SPOT’u altında televizyonlarda bu duyuruları izliyoruz.

Bütün bunları ne için söylüyorum. Başbakanımız Konya için METRO müjdesi verdi. Verdi vermesine de şakşakçı grup reklam vermedik yer bırakmadı. Tabii bütün bu işler parayla oluyor. Reklamı biz sadece belediyelerin özellikle de Konya Büyükşehir Belediyesi yapar bilirdik. Şimdi olaya Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı da iştirak etti.

Metro  dedik. Ortada fol yok, yumurta yok. Bakanlık ha bire özellikle gazetelere tam sayfa REKLAM veriyor. Gülüyorum. Reklam şöyle diyor. Metro Konya: Yer yerinden oynayacak. Mesafeler kısalacak. Metro Konya ile ulaşımdaki saatler dakikalara düşecek. Yahu bu reklam giderlerinin parasını nerden buluyorsunuz. Tabii ki DEVLET’ten… İşçinize, memurunuza, emeklinize gelince KAYNAK yok. Gereksiz reklama gelince Kaynak çok. Yahu duyduk anladık. İlk ayağı 2018’de bitecek. Bir Metro yapılacak, üç kolu olacak falan filan. Arkadaş! Bize geri zekalı muamelesi yapmayın. Her gün aynı şeyi REKLAM yoluyla bize aktarmanın alemi var mı?

Bir fıkra ile devam e delim. Gazetelerin pahalanacağını anlayan bir hemşehrimiz, aynı gazeteden aynı gün 30-40 tane almış. Her gün birini okuyormuş. Okuyormuş okumasına da bir yandan da üzülüyormuş. Zira bir araç ağaca çarpmış sürücüsü yaralanmış haberine ha bire kızıyormuş. Bu nasıl şoför aynı ağaca her gün çarpıyor akıllanmadı gitti diyormuş.

Ulaştırma Bakanlığı’nın reklamının da bundan farkı yok...

Bu arada METRO ile ilgili önce Büyükşehir Belediye Başkanımız gazetelere boy boy ilan verip Başbakanımıza övgüler yağdırdı. Sonra Büyükşehir ve Merkez İlçe Belediyeleri reklamlara başladı. Gazetelerde bilboardlarda bunları görüyoruz. Hani bir tabir vardır “Yağ yakma” diye işte bu reklamlar bu terime “CUK” oturuyor. Başbakan’ın sizin övgülerinize ihtiyacı yok. Boşuna para harcayıp yağ yakmayın…

Pekii… Ya Metro gerçekleşmezse? Olurmu yahu Başbakanımız söz verdi diyebilirsiniz…

Hatırladığım kadarıyla 2004 yılında Büyükşehir Belediye Başkanımız söz vermişti. Ne oldu? Hani Metro? Kaybedilen Konya adına 10 yıl… Konyalı bu belediye yüzünden çok geç hizmet alıyor. Adana’nın bile METRO’su yıllar önce hizmete girdi. Yanılmıyorsam birde TELEFERİK meselesi vardı. Meram son duraktaki eski Şükrü DORUK İlkokulu’ndan başlayacaktı iyi biliyorum. Büyükşehir Belediyemiz yapacaktı. Bir sonraki seçimlerde Başbakanımız bu sefer TELEFERİK müjdesi verirse şaşırmayın. Zannedersem, Keçiören Belediyesi’nin bile Teleferiği var.

42.000 kişilik stat yaptı belediyemiz. Ama Kayseri ve Şanlıurfa bile bizden yıllar önce bu statları yaptılar. Oralara stadı kim yaptı bilmiyorum… Ama bildiğim şey Belediyemizin mevcut eski stadın çok geniş arazisine göz dikmesidir. Bekleyip göreceğiz. Eski stadın muhteşem arazisine ne olacak? Büyükşehir Belediyemiz 42.000 stadı yaptı. Stat bitti. Reklam faaliyetleri bitmedi. Herhalde Büyükşehir’in sloganı “42.000 seyirci, 42.000 reklam”… Gazete ve televizyonlara bakınca stadın reklam sayısının da 42.000’e ulaşmasını bekleyeceğiz herhalde. Yazık şu REKLAM’a harcadığınız paraya. Tüyü bitmemiş yetimin parasını bu kadar kolay nasıl harcıyorsunuz aklım almadı.

Bir Tramvay aldınız. Rengi ne olsun diye aylarca reklam yaptınız. Keşke rengi ile uğraşacağınıza, Tramvayın KOLTUKLARI ile ilgilenseydiniz. Koltukları ahlaki değerlere uygun yapsaydınız…

Devletimizden de bir ricamız var. Bu belediyelerin REKLAM giderlerine bir el koymalı. Sadece belediyelerin değil Ulaştırma Bakanlığı gibi bakanlıkların da REKLAM giderlerinin denetlenmesi gerekiyor.

Tüyü bitmemiş yetimin hakkını, sürekli REKLAM giderleri ile kullanan zihniyete bir DUR demeli.

PİRE KADAR HİZMET, YAPIP DEVE KADAR REKLAM yapmak hiç yakışmıyor. Devlete ait bu p arayı harcayanlar, hem de reklam gibi boş yerle harcayanlar bu paralarının sahipleriyle HELALLEŞEBİLECEKLER Mİ? Esen kalın.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.