Konya
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    34.95
  • ALTIN
    2442.5
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63266.45$

Büyükşehir Belediye Başkanları ve Siyasal İmaj Oluşturmada Sosyal Medya Kullanımları

28 Şubat 2024, Çarşamba 00:01
Yazım Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Öğrencisi Fatih Bozkırlı ve aynı üniversite İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Ahmet  Öztekin’in Erciyes Akademi 2023; 37 (2) sayılı dergisinde yayınlanan makalesinden alınmıştır.
Seçmenler siyasi tercihte bulunurken imajlardan da etkilenmektedirler. Sosyal medyanın politikacılara daha fazla görünür olma fırsatı verdiği açıktır. Çalışmada kayyum yönetiminde olmayan 27 Büyükşehir Belediye Başkanının 01.05.2021 ile 31.05.2021dönemindeki Twitter ve instagram hesapları incelenmiş. Sosyal medya platformlarını aktif kullanan politikacıların gençler arasında daha popüler, daha güvenilir bulundukları hakim görüş. Aday belirlemede siyasi partilerin de halk arasında daha olumlu imajı olan politikacıları vitrine çıkarma çabasında oldukları bilinmekte. Gelelim çalışma tespitlerine;
Twitter ve instagramda en çok takipçisi bulunan politikacı Ekrem İmamoğlu. İmamoğlu, ikinci sıradaki Mansur Yavaş’tan twitterda % 60;instagramda % 360 daha fazla etkileşim almış. Twitterda en az takipçi Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün; instagramda en az takipçisi olan Büyükşehir Belediye Başkanı ise Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce. Belirtilen dönemde en çok paylaşım Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, en az paylaşım ise Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler’e ait.
Twitterda imaj paylaşım sıklığı en çok Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bu konuda en az paylaşım sıklığı ise Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ‘e ait. Uğur İbrahim Altay yirmi sekizinci sırada. İnstagramda imaj paylaşım sıklığı lideri Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın; en az imaj paylaşımını ise Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen yapmış. Uğur İbrahim Altay bu alanda sekizinci sırada.
Belediye faaliyetlerine yönelik paylaşım sıklığında twitterda Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ilk; Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen son sırada.Uğur İbrahim Altay on üçüncü sırada yer almakta. Bu alanda instagram sırası da ilk ve son başkan için değişim göstermiyor, Uğur İbrahim Altay dokuzuncu sırada yer alıyor.
Özel gün ve hafta kutlama alanında twitterda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ilk; Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu son sırada yer alırken Uğur İbrahim Altay on birinci sırada yer alıyor. Aynı konuda instagram birincisi gene Tunç Soyer iken son sırada Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce yer almakta. Uğur İbrahim Altay on beşinci sırada yer almış.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükalan, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yerel takımların sportif başarılarını paylaşımda ön sırada yer alarak şehrin futbol kulüplerine sahip çıkan başkan imajı oluşturma çalışmasına önem verdiklerini ortaya koymak istemişler.
Başkanlar kişisel hesaplarından özel hayat paylaşımı yapmamışlar.
İktidara mensup Başkanlar kendi parti ve liderlerleriyle ilgili paylaşım yaparlarken muhalefet belediye başkanları bu konuyu es geçmişler. Yazarlar bunu parti bağlılığı lehine yorumlamışlar. İktidar partisi başkanlarının parti liderine benzerlik çalışmaları hatta aynı pozu verme eğilimleri de makalede sözü edilen görüşler arasında. MHP Büyükşehir Belediye Başkanlarının milli ve dini duyguları öne alan imaj paylaşımları da dikkat çeken konu olmuş.
Araştırmadan alıntılar paylaştım. Sosyal medya gücü yadsınamaz bir gerçek ve siyasiler de bu konuyu daha profesyonel ve aktif kullanmak zorunda.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.