Konya
01 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.54
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2415.2
  • BIST
    10045.74
  • BTC
    57175.99$

BAŞARISIZLIKTAN BAŞARI HİKAYESİ

19 Nisan 2024, Cuma 00:01
Siyasetçilerin başarısız seçim sonuçlarını, başarılı gösterme çabaları son yerel seçimlerde kendisini bir kere daha gösterdi.
Seçim hangi seviyede olursa olsun, yaşanan oy kaybı bir başarısızlık.
Başarısızlıklar karşısında, hiçbir şey olmamış gibi yaşamak türlü şüphelere sebep olan bir anlayış.
Seçimlerde kendi partisinden ve adaylarından daha çok, karşı partilere kazandıran parti-lider olmak bu bahsin en tuhaf taraflarından birisi olmalı.
Son 15 yılda, 12 seçim yenilgisinden sonra başarı hikayesi yazmaya çalışan ilk siyasetçi CHP eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olmuştu. Onu, takip eden başka siyasetçilerde oldu.
Son iki seçimi hatırlayalım.
14-28 Mayıs 2023 seçimlerinde kaybedenlerin başında gelen Kılıçdaroğlu “Kimse bana bu seçimlerde başarısız olduğumuzu söyleyemez” demişti. Bu sözleri söyleyen Kılıçdaroğlu partisinin başında kalmak için yoğun çaba göstermişti.
Rakip partiler karşısında 12 seçim kaybedeceksin, rakip partilerin şansı haline geleceksin ve kendini başarılı göreceksin. Yok böyle bir örnek daha siyasi hayatımızda.
Seçimli olağanüstü kurultayda dipten gelen büyük dalganın tesiriyle partili delegeler, Kılıçdaroğlu’nu alıp bir kenara koydu. Koymamış olsalardı, CHP eski genel başkanı 31 Mart yerel seçimlerinde partisini küçültme ve başka partilere kazandırma başarısını sürdürmüş olacaktı.  
2024 yerel seçimlerinde  sandıkta ağır yenilgiye uğrayan bir takım parti liderleri de, başarısızlık karşısında başarı hikayeleri  yazmaya çalışıyor.
Başarısızlık karşısında görevi bırakmak, siyasetin aklında olmayan bir olay.
Yenile, yenile.
Yıkıla, yıkıla siyasete devam düşüncesi ağır basıyor.
Sebep?
Son iki seçimin kaybeden liderleri , seçim sonuçlarını hazmetmeyerek partilerinin başından bir şekilde ayrılmış olsalar sonraki seçimlerde partilerinin başarılı olma ihtimali söz konusu olabilecektir.  CHP, bu anlamda örnek alınması gereken bir partidir.
SON SEÇİMLERİN KAYBEDENLERİ
İyi Parti genel başkanı Meral Akşener seçim süreçlerinde anlık değişen politikaları karşısında, seçimlerde başarısız olunması halinde sorumluluğun kendisine ait olacağını söylemişti. Bahsedilen sorumluluk, istifaydı.
Seçim gecesi ya da ertesi  parti genel başkanlığından istifa etmesi beklenen Akşener bunu yapmak yerine, partisini kendisinin aday olmayacağını açıkladığı seçimli olağanüstü genel kurula götürme kararı aldı.
Seçimler öncesinde siyaseti de bırakacağını ve siyasetin “S” sini bile ağzına almayacağı açıklayan Akşener’in, ne yapacağı  ya da yapmayacağı zamanla görülecek.
Başka partilerle sürdürelim , başarısızlıktan başarı yazma hikayesini.
Yerel seçimlerin Meral Akşener kadar olmasa da bir başka agresif siyasetçi olan Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, siyasette kendisinin varlık sebebi olan CHP’ye söylemediği söz  bırakmadı. Rakip partilerden çok eski partisine saldıran İnce seçimlerde başarılı olamadı.
Seçim öncesinde ve sonrasında partisinde önemli istifaların yaşandığı Muharrem ince, partisinin başında kalmayı sürdürüyor.
Gelecek Partisi yerel seçimlerde ağır yenilgiye uğrayan başka bir parti. Böyle olmakla birlikte GP genel başkanı Ahmet Davutoğlu seçim sonuçlarını değerlendirirken “Milletin siyasete ayar verdiğini” söylemekle yetindi.
Gelecek Partisinin seçimlerde yurt genelinde aldığı toplam 34 bin oyun sorumluluğu kimde olabilir? Eski bir bakan ve eski bir başbakana hiç yakışmayan 34 bin oy karşısında ne diyeceğini bilemiyor insan.   
Yerel seçimlerde umduğunu elde edemeyen partilerden olan Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’da, seçim sonuçlarını çok farklı değerlendirmedi. Babacan, “Yeniden yola çıkıyoruz!” demekle yetindi.
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’da ağır seçim yenilgisi karşısında genel başkanlık görevinden istifa etmedi ama son günlerde parti liderliğinden ayrılacağının sinyalini verdi.
Seçimlerde ağır yenilgiye uğrayan parti liderleri, başarısızlıktan başarı hikayesi çıkartmaya çalışıyor. Böyle olmasaydı, bugün görevlerinin başında kalmak için türlü çabalar içerisinde olmazlardı.
Bırakamıyorlar!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.